[#1] Rozbudowa Amigi 1200
Witam!
Właśnie nabyłem Amigę 1200 którą teraz zamierzam nieco rozbudować. Rozbudowę chciałbym zacząć od dołożenia karty turbo, najprawdopodobniej będzie to jakieś 030. Kwestią która mnie w tej chwili najbardziej interesuję jest cd rom i dysk twardy.W związku z tym mam jedno pytanko:
Jakie mianowicie rozwiązanie będzie lepsze, zakup urządzeń ide czy scsi? Znalzałem obudowę na dwa urządzenia scsi na efunzine

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=381&sid=3f2d8a27307acdb79075a64cca8ea7cd

co myślicie o takim rozwiązaniu?

[#2] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Flynn, post #1

Witaj

Ja właśnie coś takiego robię, i wydaje mi się że raczej nie warto przy 030 pakować się w SCSI. Wg mnie najlepiej użyć dysku IDE 2,5' do tego napędu optycznego od notebooka. Ale to już zależy co chcesz na tym komputerze robić. Ja składam sobie classica i nawet nie myślę o karcie turbo, sam ram wystarczy.
A pomysł urodził się jak zobaczyłem to:
http://www.ppa.pl/moja.a1200.widok.wnetrza.bez.klawiatury,599;graffiti.html

Pozdrawiam OK

[#3] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Thom/CT, post #2

Witam, mi także chodzi o złożenie cllasica do starych gierek głównie. Zastanawiam się nad scsi bo poprostu niechcę dziurawić obudowy Amigi. Naromiast nasuneło mi się pytanko czy sam ram (większy ram) wystarczy do odpalenia gier na whload?

Pozdrawiam!

[#4] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Flynn, post #3

podobno najlepsze jest do whdload 030, ale 8mb ramu spokojnie wystarczy :P

[#5] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Flynn, post #3

powinien, ale ja i tak wolalem se turbo kupic.

[#6] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Flynn, post #1

Nie musisz dziurawić obudowy. Taśmę IDE można wyprowadzić przez zaślepkę , znajdującą się obok gniazda myszy. Można tam, przy odrobinie chęci, zamontować samorobne gniazdo IDE, jeśli komuś leży na sercu estetyka.

SCSI niepotrzebnie komplkuje sprawę przy takim konfigu. Poza tym ogólnie odchodzi w zapomnienie.
[#7] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Daclaw, post #6

ja tam planowałem wziąć gniazdo i wtyczkę z keszeni ide :D, ale potem doszedłem do wniosku że zrobię tam wejście na zasilacz atx :)

[#8] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Daclaw, post #6

Jednak prawdą jest, że SCSI na Ami zapewnia najwyższe osiągi i najlepiej współpracuje z OS (nie trzeba żadnych patchy dla CD, obsługuje 7 urządzeń, transfery DMA i busmastering). Tak jest w przypadku SCSI produkcji phase5, czy GVP (dla Apollo nie jest DMA).
Warto przemyśleć SCSI, skoro urządzenia są obecnie smiesznie tanie. Gorzej z kartami od tsrony Ami, bo kontroler do blizzardów 1230 i 1240 jest białym krukiem, a i PPC z SCSI też występuje rzadziej od wersji bez kontrolera. No i cena takiej karty :(
[#9] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@wali7, post #8

te kary nie są tak rzadkie, mogłem kupić blizz 040 z scsi za pieniądze w granicach 400-500 zł. Szczerze mówiąc troszkę teraz żałuje że nie kupiłem :( .

[#10] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@arti4-92, post #9

Wszystko się zgadza poza większym sensem (to jest moje osobiste zdanie) jeśli tak jak kolega wspomina komputer będzie raczej do grania, to wydaje mi się że dysk 2,5 cala (od laptopa) będzie lepszym rozwiązaniem, nie kosztuje to dużych pieniędzy i mieści się w środku bez robienia jakichkolwiek dziur w obudowie.

Pozdrawiam

[#11] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Thom/CT, post #10

taniej będzie wyjąć jakiś stary hdd z szafy(ostatecznie na allegro), cederoma i taśmę ide. Wypilnikować małą szparke z boku obudowy o wymiarach przekroju taśmy ide. Wyprowadzić hdd i cdroma na zewnątrz obudowy.

P.S. Można zrobić tak jak ja miałem kiedyś KLIK

[#12] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@arti4-92, post #11

[#13] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Bagheera, post #12

z tego co mi wiadomo gość nie chce za bardzo ingerować w obudowę amigi, takie coś co mas zty opiera się na ochlastaniu dużego kawałka plastiku :)

P.S. Myślałem ze to ja zjebałem sprawę z cd-slim, ty pod cd pchasz taśmy, gdzie ja chciałem wylutowywać i wlutować na kabelkach po kolei wszystkie scalaki przez które cdrom wystaje na tylnej ściance....

Ostatnia modyfikacja: 21.01.08 17:31
[#14] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Daclaw, post #6

Tasme IDE mozna wyprowadzic takze z lewej strony - po prostu nie nalezy do konca dokrecac srubek/wkretow. Jest to nawet bezpieczniesze, poniewaz tasma jest zablokowana przez obudowe i nie wygina przelotki w komputerze. :)
[#15] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Andrzej Drozd, post #14

Ano :)

[#16] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@arti4-92, post #13

P.S. Myślałem ze to ja zjebałem sprawę z cd-slim, ty pod cd pchasz taśmy, gdzie ja chciałem wylutowywać i wlutować na kabelkach po kolei wszystkie scalaki przez które cdrom wystaje na tylnej ściance....

;d

taśma spełnia tu również rolę separatora, żeby nic się nie zwarło, no i cd się mieści, muszę jeszcze go dopasować, i zamocować, póki co jest podłaczony luzem tak jak widać na zdjęciu.

[#17] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Bagheera, post #16

ja nic nie zabezpieczałem :P Przecież płytka jest z laminatu, on nie przewodzi prądu...

[#18] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@arti4-92, post #17

ale obudowa napędu tak, przezorność tu nie zaszkodzi, każda amiga jest cenna i nalezy o nią dbać, tak jak to mo jeden z forumowiczów w podpisie "amiga - more personal than a computer"

[#19] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@wali7, post #8

W dzisiejszych czasach raczej nie zachćcał bym do kupowania dysku i cd scsi.
W swoich Amigach mam dyski i napćdy SCSI ale to było kupowane w innych czasach i miało wtedy najwićkszą wydajność.
Na dzień dzisiejszy do A1200 desktop zamiast HD wstawił bym przelotkć IDE-CF (jakieś 30zł) i kartć CF4GB (poniżej 100zł). Do CD wyprowadził bym
gniazdo z tyłu obudowy (w miejscu na gniazdo SCSI). W ten sposób jak już wszystko zainstalujesz bćdziesz miał cichy komputer.

Pozdrawiam
[#20] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@arti4-92, post #11

arti4-92 napisał(a):

> taniej będzie wyjąć jakiś stary hdd z szafy

3.5'? w sumie się da ale z tego co pamiętam to Amiga nie do końca się chciała z takim dyskiem domykać i trzeba było zdejmować blachę wierzchnią płyty albo ją ciąć i izolować dysk. Ale nie jestem pewiem to było trochę lat temu :D

Pozdrawiam

[#21] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Flynn, post #3

kiedyś miałam Amiga 1200 8mb ramu ihdd100 MB ito wystarczyło w zupełności do odpalania większości gier.do tego chodzil calkiem nieżle DIRECTORY OPUS MAGELLAN
[#22] Re: Rozbudowa Amigi 1200

@Thom/CT, post #20

Czy ja coś mówiłem o wkładaniu dysku 3,5cala do wnętrza amigi??
(sam tak miałem przez jakiś czas i całkiem fajnie to działało).
Podałem nawet link do zdjęcia :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem