[#1] Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)
Witam!

Stałem się właśnie szczęśliwym posiadaczem A1200 3.1, Blizzard PPC, BVision, FastATA2/AllegroCDFS. Wszystko jest pięknie ładnie, oprócz dwóch rzeczy ;)

1. Czy to normalne, że system startuje po 5-tym resecie (z dyskiem na PIO3), przy PIO4 w ogóle (prośba o flopa) a przy wyłączonej FastATA po 3-ech resetach? Sterowniki FastATA mam najnowsze, od Elboxu, dysk 20GB ale firmy ani modelu w tej chwili nie pamiętam ;)

2. BVision i PAL. Ami jest podpięta przez kartę do Microvitka M1438S ale ma on 2 kable - taki do karty gfx i taki do AGA ;) Czy podpinając Ami do tego monitora jednocześnie na dwa sposoby coś da? Czy trzeba coś zrobić softwarowo? Zamówiłem też ten przełącznik KVM:

http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=391&sid=de1faba4f9c60e3fc5dea2c89559d0b0

tylko nie wiem na razie w jaki sposób go używać ;D

Prosiłbym zatem o radę jak najlepiej podpiąć Ami do Microvitka aby to co systemowe ruszało z gfx a to co PALowe z AGA :)

[#2] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #1

wylacz resident jak masz wlaczony w ata3prefs.

[#3] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #1

M1438S ma w oryginale jeden kabel sygnałowy. Jeśli Twój ma dwa, oznacza to, że ktoś coś pokombinował. Potrzeba bliższych informacji, aby wyczaić co.

Zasadniczo tego monitora da się używać do AGi i GFX, jeśli jesteś w stanie zaakceptować relatywnie niskie parametry, jak na możliwości BV.

Taki KVM zda ezgamin, pod warunkiem, że korzystasz w Amidze z klawiatury PS/2. On czerpie ze złącza PS/2 zasilanie, a przełączanie wejść odbywa się przy pomocy kombinacji klawiszy. W innym przypadku będziesz musiał doprowadzić mu skądś 5V i trzymać gdzieś dodatkową klawiaturę tylko do przełączania wejść. Jeśli masz w A1438S wtyczkę 23-pin, będziesz jeszcze potrzebował ODWROTNEJ przejściówki VGA-->RGB.

Można też samemu sklecić prosty, ręczny przełącznik, przełączający 5 żył: R, G, B, H-Sync i V-Sync. W skali trybów możliwych do uzyskania na A1438S nie musi on nawet specjalnie zmasakrować jakości.
[#4] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Skolman: No tak jakby pomogło... teraz "tylko" 3 resety ;) Ktoś tam miał pamiętam na forum podobne objawy. Czyli rozumiem, że tak ma być? :(

Dacław:

>> M1438S ma w oryginale jeden kabel sygnałowy. Jeśli Twój ma dwa, oznacza to, że ktoś coś pokombinował. Potrzeba bliższych informacji, aby wyczaić co.

Myślałem że oryginalnie ma dwa... cóż, z mojego wychodzą po prostu 3 kable - zasilający, amigowy i VGA :) Nie mam pojęcia jak się zachowuje po podłączeniu obu na raz... chyba sprawdzę, mam nadzieję że nic się nie sfajczy ;D

>> Zasadniczo tego monitora da się używać do AGi i GFX, jeśli jesteś w stanie zaakceptować relatywnie niskie parametry, jak na możliwości BV.

Jasne, 800x600 70hz na system w zupełności mi wystarcza (na razie ;))

>> Taki KVM zda ezgamin, pod warunkiem, że korzystasz w Amidze z klawiatury PS/2.

Korzystam ^^

Czyli jak to jest - przy defaultowym uruchomieniu Ami sygnał idzie jednocześnie na kartę i z AGA? Ciekawi mnie jak wygląda takie przełączanie... cóż, okaże się jak dostanę KVM.

Dzięki za odpowiedzi.

[#5] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #4

Hmm! Jak dobrze załapałem, to niestety, ale KVM, to zbędny (w Twoim przypadku) wydatek!!! Ja używam innego KVMa (z zasilaniem!!!) w sposób następujący:
1. BVision (VGA) -> KVM
2. AGA (Scandoubler -> VGA) -> KVM
3. KVM -> Monitor (akurat u mnie LCD)

Nie bardzo widzę jak chcesz to zrobić u siebie. Masz przecież przypadek:
1. AGA (Ami) -> AGA (monitor)
2. VGA (BVision) -> VGA (monitor)
Przełącznik sygnału powinien być w monitorze! (miałem tak kiedyś mając Iiyamę na VGA i BNC). Sygnał nie przełączał się automatycznie!!!

Mam też KVMa jakiego zamówiłeś (u nie PieC -> Pegaz), próbowałem go na AMI i nie udało mi się ominąć problemu z DWOMA klawiaturami PS/2 (aby móc przełączać sygnał).

Może u Ciebie będzie inaczej.
W kazdym razie POWODZENIA!

[#6] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #4

zainteresuj sie BlizKick -ja mam jeden reset, poczytaj dokladnie guide i poszukaj na forum info podawalem juz kilka razy skladnie. nawet calkiem niedawno wyszla nowa wersja jest na Aminecie.

na philips17 mialem na BVizji 640x400x24@160Hz do tego wlaczylem autoscroll w screenmode i WB mialem w rozdzialce-wielkosci ekranu jakiej tylko chcialem przy odswiezaniu 160Hz! -monitor pokazywal, ze jest jakies 158Hz. w ogolnie praca/zabawa przykladowo z DBPro w 640x400 + autoscroll jest przyjemniesza.

[#7] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #4

Czyli jak to jest - przy defaultowym uruchomieniu Ami sygnał idzie jednocześnie na kartę i z AGA? Ciekawi mnie jak wygląda takie przełączanie... cóż, okaże się jak dostanę KVM.

Po uruchomieniu Amigi obraz idzie z AGi. Zwykle stosuje się SetPatch quiet, więc jest to po prostu czarny obraz. Karta rusza w momencie uruchomienia drivera. W momencie, gdy karta pokazuje system, AGA pokazuje obraz w kolorze tła. Można, odpowiednio ustawiając programom tryby graficzne, albo promując, uzyskać niezależne obrazy na Adze i na karcie. Pod ShapeShifterem możliwa jest pełnowartościowa opcja dwumonitorowa, jak pod prawdziwym Makiem, z przesuwaniem okienek między monitorami, itp. Oczywiście AGA i BV muszą być w tym celu podpięte do oddzielnych monitorów.

Z KVMem będzie tak: defaultowo pokaże się obraz z AGi, bo ona pierwsza rusza. Czyli, jeśli system ustawisz na BV, Amiga powita Cię szarym tłem. Po naciśnięciu kombinacji klawiszy, albo np. 2x szybko CTRL-a, będziesz mógł przełączać się na kartę i z powrotem.
[#8] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@Daclaw, post #7

Dzięki za wyjaśnienie :)

Dzisiaj dostałem przełącznik. Podłączyłem chyba poprawnie, tj. jeden kabel do BVision, drugi (poprzez przejściówkę) do AGA. Z drugiej strony oczywiście monitor i klawiaturę. No i włączam Amigę... i nic się nie dzieje :/ Widzę tylko, że chyba się nonstop resetuje, bo świeci się zielona dioda, miga i gaśnie, świeci się, miga i gaśnie... i tak w kółko

Co może być nie tak?

A btw, znalazłem jakiś programik o nazwie ModePro - czy ktoś go próbował i może powiedzieć czy nada się do wyświetlania programów z AGA na BVision?

[#9] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #8

interesują Cię programy dysponujące możliwością promowania trybów graficznych (szukaj angielskiej frazy "mode promoter"), na pewno MCP ma funkcję promowania trybów (sam z tego korzystałem), nie wiem który był uważany za najlepszy
z tym że wodotrysków się nie spodziewaj - spora część gier wogóle nie pójdzie na karcie graficznej, a część pójdzie źle (np. w Civilization pod kartą graf. nie ma wskaźnika myszki)

co do wielokrotnych resetów przy starcie to masz po prostu dużo łatek, wiele z nich do zainicjowania wymaga restartu (np. "upgrade" Kickstartu pod OS3.5 i 3.9, Blizkick, programiki przygotowujące pamięć pod emulatory maca... sporo tego jest, stąd i możesz mieć 7 resetów :) .... zresztą siedem to przeciez szczęśliwa liczba ;) ). część łatek możesz wyłączyć, część połączyć w jedno (np. jako moduły do Blizzkicka)...
jak chcesz bardziej szczegółowych porad, to wklej tutaj Startup-sequence Twojej Ami... tam powinno być widać wszystko czarno na białym

Ostatnia modyfikacja: 11.02.08 18:42
[#10] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@wali7, post #9

Jeśli dobrze skonfiguruje będzie miał 1 restart - wszystkie restarty
można wrzócić do blizzkicka.

[#11] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@Kaczus, post #10

Ok, dzięki za rady. Niebawem wkleję startup-sequence i zobaczymy co tam siedzi ;)

A abstrahując od tego, że Ami po podpięciu do tego samego monitora 2-ma sposobami nie rusza, to i tak okazało się że przełącznik nie działa, nawet pod pecetami :/ (mysz działa, klawiatura też, ale sygnału do monitora nie chce za cholerę przekazywać...)

Cóż, oddam ten, zamówię inny i podepnę jednak do dwóch monitorów - LCD dla BVision i Microvitek dla AGA. Testowałem taką konfigurację, jest super :)

[#12] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #8

Jeli chodzi o promocję to IMO NewMode jest z nich najlepszy. Ostatnia wersja (jaką posiadam to 3.9 01.10.95).

[#13] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@11MASTEr, post #12

Okej, powróciłem ;)

Oto i startup-sequence:

---------------------

; $VER: Startup-Sequence_HardDrive 44.5 
; Startup-Sequence for hard drive systems and BlizzardPPC

C:BlizKick * EXTRESBUF=120000 MODULE NewAlert AlertFix BPPCFix RemCards SpeedROM PatchMath020 ROMFixes FileSystem.resource FastFileSystem ram-handler console.device QUIET

C:SetPatch QUIET NOROMUPDATE
C:PatchControl

C:CheckLMB
IF WARN
   SYS:Prefs/ATA3Prefs
ENDIF
C:ATA3.driver RESIDENT QUIET

C:Version >NIL:
C:AddBuffers >NIL: DF0: 30
FailAt 21

C:MakeDir RAM:T RAM:Clipboards RAM:ENV RAM:ENV/Sys
C:Copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ

Resident >NIL: C:Assign PURE
Resident >NIL: C:Execute PURE

Assign >NIL: ENV: RAM:ENV
Assign >NIL: T: RAM:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
Assign >NIL: REXX: S:
Assign >NIL: PRINTERS: DEVS:Printers
Assign >NIL: KEYMAPS: DEVS:Keymaps
Assign >NIL: LOCALE: SYS:Locale
Assign >NIL: LIBS: SYS:Classes ADD
Assign >NIL: HELP: LOCALE:Help DEFER

AmigaOS:System/MCP/MCP

BindDrivers
C:Mount >NIL: DEVS:DOSDrivers/~(#?.info)

IF EXISTS DEVS:Monitors
  IF EXISTS DEVS:Monitors/VGAOnly
    DEVS:Monitors/VGAOnly
  EndIF

C:List >NIL: DEVS:Monitors/~(#?.info|VGAOnly) TO T:M LFORMAT "DEVS:Monitors/%s"
  Execute T:M
  C:Delete >NIL: T:M
EndIF

SetEnv Language "polski"
SetEnv Workbench $Workbench
SetEnv Kickstart $Kickstart
UnSet Workbench
UnSet Kickstart

C:AddDataTypes REFRESH QUIET

Run > NIL: "AmigaOS:System/VisualPrefs/VisualPrefs"

C:IPrefs
C:ConClip

Path >NIL: RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYS:Prefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities

IF EXISTS S:User-Startup
   Execute S:User-Startup
ENDIF

Resident Execute REMOVE
Resident Assign REMOVE

Run >NIL: C:PowerIcons >NIL:

C:LoadWB SIMPLEGELS
EndCLI >NIL:

---------------------

I jeszcze pytanko - czy można BVision ustawić 1280x1024 przy odświeżaniu mieszczącym się w zakresie mojego monitora (Horizontal: 30 - 83 KHz, Vertical: 56 - 75 Hz)?

[#14] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #13

Umm... no więc.. jakieś pomysły co może powodować te resety? ^^

(bump ;D)

[#15] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #14

wedlug pobierznego spojrzenia, to blizzkick - pierwszy reset, fastata - drugi. jesli masz wiecej to nie mam pojecia co to moze byc... chyba, ze fastata nadpisuje blizzkicka.... Wtedy moga byc 3

[#16] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #14

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=2&i=7997&t=7285&ostatnie=1. Może na coś się zda, jest drobna róźnica ;).

Ostatnia modyfikacja: 29.02.08 08:54
[#17] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@Kaczus, post #15

Jak najbardziej 3 restarty. FastATA ładuje swojego rezydenta i w ten sposób wywala Blizzkicka, który przy nastepnym botowaniu znowu musi mapować rom!
Przesunąć FastAte przed Blizzkicka, albo najlepiej nie włączać opcji "rezydentnej" w FastACIe.
[#18] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@BULI, post #17

FastATA przed BlizKickiem = 4 resety.
FastATA przez BlizKickiem bez RESIDENT = 2 resety, blat WB po załadowaniu pozostaje pusty i nic się nie dzieje...

To już jednak pozostanę przy moim S-S i 3-ech resetach.

Ale zauważyłem kolejny problem, dość dziwny i irytujący: nagle się tak zrobiło, że po uruchomieniu bez startup-sequence mam dostęp jedynie do partycji systemowej, a próba wejścia na każdą inną daje komunikat "not enough memory available" przez co nie mogę nic uruchomić bez S-S :/

A teraz po zabawach z S-S przestał mi działać reset o.O

[#19] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #18

Na moje oko bedziesz cos mial ze SetPatch... sprawdz skladnie (SetPatch NOROMUPDATE QUIET). Wlez jeszcze przez przytrzymanie ESC do menu BPPC - sprawdz opcje mapowania.
Komunikat, ktory pokazuje Ci sie oznacza, ze partycje, do ktorych chcesz sie dostac, prawdopodobnie sa poza obszarem zgodnosci z OSem (granica ponad 4gb). Jezeli bedziesz chcial odpalic sprzet z AmigaDOSu i sie dostac na te partycje wpisz:

SetPatch QUIET (badz SetPatch NOROMUPDATE QUIET)
ENV-Handler (badz stworz katalogi i przypisy do ENV i ENVARC)
ATA3.driver QUIET (bez RESIDENT! chyba, ze chcesz aby ami sie zresetowala i przytrzymala sterownik po kazdym nastepnym resecie ;) )

Ostatnia modyfikacja: 02.03.08 21:30
[#20] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #13

Z Twoją s-s zrobiłbym taki porządek:
C:BlizKick * EXTRESBUF=120000 MODULE NewAlert AlertFix BPPCFix RemCards PatchMath020 ROMFixes FileSystem.resource FastFileSystem ram-handler console.device SpeedROM (to jest parametr mnie moduł) QUIET
C:ATA3.driver QUIET (parametr resident zaznaczony w preferencjach ata3.driver / w envarc: plik ata3.prefs)
C:SetPatch QUIET
(tutaj polecam rozkaz: C:mountenv >NIL: poszukaj na aminecie albo zapytaj na prv - szybcieł ładuje się system, mniejsze zużycie pamięci)
(tutaj polecam PatchControl z pakietu MCP)
C:MCP
C:Version >NIL:
C:AddBuffers >NIL: DF0: 30
FailAt 21
Assign >NIL: T: RAM:T
Assign >NIL: CLIPS: RAM:Clipboards
Assign >NIL: REXX: S:
Assign >NIL: PRINTERS: DEVSrinters
Assign >NIL: KEYMAPS: DEVS:Keymaps
Assign >NIL: LOCALE: SYS:Locale
Assign >NIL: LIBS: SYS:Classes ADD
Assign >NIL: HELP: LOCALE:Help DEFER
(tutaj sterownik karty graf.)
BindDrivers
C:AddDataTypes REFRESH QUIET
Run > NIL: "AmigaOS:System/VisualPrefs/VisualPrefs"
C:IPrefs >NIL:
C:ConClip >NIL:
Path >NIL: RAM: C: SYS:Utilities SYS:Rexxc SYS:System S: SYSrefs SYS:WBStartup SYS:Tools SYS:Tools/Commodities
Execute S:User-Startup
Run >NIL: CowerIcons >NIL:
C:LoadWB SIMPLEGELS QUIET
EndCLI >NIL:

1 - (w boot menu BPPC ustaw NO KICK ROM (czy jakoś tak)) podmenu system o ile pamięę mnie nie myli)
2 - w devs: nie masz mieć pliku amigaos rom update

[#21] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@11MASTEr, post #20

tak jest dobrze po BlizKick - ATA3.driver quiet - nastepnie SetPatch z parametrem NOROMUPDATE quiet

resident nie jest potrzebny, bo systemowy NSD aktywuje partycje >4GB na dysku jak odpalony ATA3.driver partycje tylko zamountuje.

ja mam tylko jeden reset z BlizKicka, dodalem sobie jeszcze workbench.library i icon.library.

i przy okazji strzałka w prawo

http://aminet.net/package/util/sys/envhandler

[#22] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> tak jest dobrze po BlizKick - ATA3.driver quiet - nastepnie
Wiem dlatego tak napisałem.

> SetPatch z parametrem NOROMUPDATE quiet
Tutaj się nie zgodzę - lepsze wyjście to usunąć plik AmigaOs rom update z devs (zamienić nazwę).
Zobacz jeśli będziesz uruchamiał bez s-s to nie musisz pamiętać o parametrze noromupdate przy setpatch.
>
> resident nie jest potrzebny, bo systemowy NSD aktywuje partycje
> >4GB na dysku jak odpalony ATA3.driver partycje tylko
> zamountuje.
Ja mam tak od os3.0 i 3.1 teraz też działa więc nie zmieniam.
>
> ja mam tylko jeden reset z BlizKicka, dodalem sobie jeszcze
> workbench.library i icon.library.
>
> i przy okazji strzałka w prawo
>
> http://aminet.net/package/util/sys/envhandler
dokładnie

[#23] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #18

To już jednak pozostanę przy moim S-S i 3-ech resetach.

A ja mam tylko 1 reset ;)
I nie rozumiejac po co w ogole SetPatch mialby poprawiac moduly Blizkicka, proponuje taki uklad ;)

c:setpatch QUIET

c:blizkick [blabla] QUIET

C:CheckLMB
[blabla]
C:ATA3.driver Resident QUIET
[#24] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@Andrzej Drozd, post #23

2 resety :D Dzięki wielkie panowie :)
Zaznaczenie RESIDENT w ata3.prefs generowało mi pamiętam jakieś błędy więc wolę nie kombinować ;)

Obecnie mój s-s wygląda tak:

http://temp.modules.pl/ss.txt

[#25] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #24

zle masz, blizkick na poczatek!

blizkick ...

ata3.driver quiet

setpatch noromupdate quiet

...

[#26] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

zle masz, blizkick na poczatek!

Jezeli blizkick na poczatek, to setpatch "out" :P

Dziadostwo na poczatku, a poprawiacze za dziadostwem. Raczej nie powinno byc na odwrot ;)
Poniewaz poprawiacza zepsuje dziadostwo i wyjdzie mega DZAIADOSTWO. No. :P
[#27] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@Andrzej Drozd, post #26

z tego co wiem to dysk masz w "split" to dla ciebie
nie ma znaczenia gdzie masz umieszczony ata3driver.

add: o co chodzi jakie dziadostwo?

Ostatnia modyfikacja: 05.03.08 22:20
[#28] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #27

Mam "no split", ale wszystkie partycje bootujace oraz przypisane leza w obszarze 4GB. Tak wiec nawet bez sterownika lub w ogole bez FastATA, nic zlego sie nie stanie. Obszar od okolo 3.8GB do 4.2GB lezy odlogiem (nie mam tam nic, nawet partycji). Reszta partycji jest aktywowana dopiero gdy odpale ata3.driver lub MOSa.

Samo ata3.driver, moge rownie dobrze odpalac juz po zaladowaniu WB i calkowicie pominac go w s-s. Dzieki temu ktos nieobeznany z systuacja, stwierdzi (po partycjach) ze mam HD 4GB, a nie 256GB :)
[#29] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@AceMan, post #24

"C:ATA3.driver RESIDENT QUIET"

czemu dalej masz resident? jaki masz dysk?

[#30] Re: Resety, PAL na BVision i takie tam inne ;)

@Andrzej Drozd, post #28

tez tak mam, ale po odpaleniu ata3.driver po setpatch
nie mam dostepu do resszty partycji na dysku pod os3.

sprawdzales juz czy twoj dysk dziala na ide bez fastaty?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem