[#1]
Stacja 5.25: nie czyta jednej strony dyskietki
Witam
Niedawno nabyłem na Allegro zewnętrzną stację 5.25. Niestety po dłuższych oględzinach (i wystawieniu pozytywnego komentarza) stwierdziłem, że ma problem z odczytem dolnej strony dyskietki.
Zauważyłem to przy formatowaniu w programie xcopy (na prawej szachownicy pojawiają się 8'ki). Próbowałem też programu DiskDuper - wyświetlał błąd w stylu "can't find gep before / after".
Jest to stacja od pc model d509 firmy Mitsumi, podłączona przez jedną płytę drukową i kawałkiem kabelka z Amigą.
Płytka ma 4 małe przełączniki do konfiguracji.
Odkryłem, że :
* 2. (oznaczona DS) po przełączeniu stacja nie wykrywa dyskietki
* 3. (oznaczenie TRK40 / 80) chyba zmienia się pojemność stacji na niższą (40 ścieżek)
Natomiast stacja ma jumpery oznaczone DS ułożone w rząd i oznaczone liczbami od 0 do 3.
Pomyślałem o zmianie konfiguracji stacji z tego powodu, że na pc ma ona pojemność 1.2 a na Amidze taką samą jak dyskietka 3.5".
Przy stacji 3.5'' (tak mi się wydaje) jest 80 ścieżek * 11 = 880 na Amidze, a na pc 80 * 9 = 720. Czyli stacja zapisuje więcej informacji na Amidze. Stąd mój pomysł, że trzeba zmienić konfigurację stacji 5.25.
Znalazłem kilka stron jak przerobić stację 3.5 ale tylko jeden plik na AmiNet'cie o stacji 5.25.
Może ktoś z was ma podobną stację i mógłby mi pomóc w jej konfiguracji?
Będę wdzięczny za pomoc.
Malvin