[#1] Stacja 5.25: nie czyta jednej strony dyskietki
Witam

Niedawno nabyłem na Allegro zewnętrzną stację 5.25. Niestety po dłuższych oględzinach (i wystawieniu pozytywnego komentarza) stwierdziłem, że ma problem z odczytem dolnej strony dyskietki.
Zauważyłem to przy formatowaniu w programie xcopy (na prawej szachownicy pojawiają się 8'ki). Próbowałem też programu DiskDuper - wyświetlał błąd w stylu "can't find gep before / after".
Jest to stacja od pc model d509 firmy Mitsumi, podłączona przez jedną płytę drukową i kawałkiem kabelka z Amigą.
Płytka ma 4 małe przełączniki do konfiguracji.
Odkryłem, że :
* 2. (oznaczona DS) po przełączeniu stacja nie wykrywa dyskietki
* 3. (oznaczenie TRK40 / 80) chyba zmienia się pojemność stacji na niższą (40 ścieżek)
Natomiast stacja ma jumpery oznaczone DS ułożone w rząd i oznaczone liczbami od 0 do 3.
Pomyślałem o zmianie konfiguracji stacji z tego powodu, że na pc ma ona pojemność 1.2 a na Amidze taką samą jak dyskietka 3.5".
Przy stacji 3.5'' (tak mi się wydaje) jest 80 ścieżek * 11 = 880 na Amidze, a na pc 80 * 9 = 720. Czyli stacja zapisuje więcej informacji na Amidze. Stąd mój pomysł, że trzeba zmienić konfigurację stacji 5.25.

Znalazłem kilka stron jak przerobić stację 3.5 ale tylko jeden plik na AmiNet'cie o stacji 5.25.
Może ktoś z was ma podobną stację i mógłby mi pomóc w jej konfiguracji?

Będę wdzięczny za pomoc.
Malvin
[#2] Re: Stacja 5.25: nie czyta jednej strony dyskietki

@MavenFoo, post #1

Ja bym podejrzewał, że jedna głowica jest uszkodzona.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem