[#1] dodatkowa pamiec do A600
Gdzie moge nabyc dodatkowa pamiec do A600? mam okazje kupic A600 z HD i wgranym systemem lecz ta amiga ma tylko 1MB chip i chcialbym rozszerzyc do 2MB ale niewiem kiedy ja bede kupowal i znajomy moze mi ja zostawic dopoki nie bede mial kasy ;) niech mi m ktos pomoze ile taka dodatkowa pamiec z 1MB kosztuje? jaka to jest i gdzie mozna nabyc?

P.S kiedys skladalem oferte tu na giełdzie ale nikt mi nie napisal tez poszukuje joysticki i tez wystawilem oferte i rowniez cisza
[#2] Re: dodatkowa pamiec do A600

@VeloN, post #1

Taka pamięć, jak większość sprzętu amigowego, jest na tyle trudna do zdobyci, że kosztuje tylke ile zarząda za nią sprzedający.
I tak nie znajdziesz jej nigdzie indziej, więc albo kupujesz za tyle co ci powie, albo wogóle.
Jeżeli taka pamięć już pojawia się na allegro może kosztować nawet 100zł.

Raczej małe szanse, że ktokolwiek będzie się pozbywał takich pamięci, więc przez ogłoszenie raczej jej nie znajdziesz. Jeżeli masz na tyle szczęścia, że trafiła ci się możliwość jej kupna i chcesz ją mieć to bierz bez pytania o cenę ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.02.08 15:13
[#3] Re: dodatkowa pamiec do A600

@amigafan, post #2

ale jak ja bede grał w gry WHDLOAD?
[#4] Re: dodatkowa pamiec do A600

@VeloN, post #3

Do gier WHDLOAD przydałby się bardzo FAST. Taniej wyjdzie kupić A1200, ew. "Zawsze mozna zagrac na pececie :P".

[#5] Re: dodatkowa pamiec do A600

@Korni, post #4

w sumie racja ale emulator = **** ;) a na 1mb nie pojdzie gra whdload?
[#6] Re: dodatkowa pamiec do A600

@VeloN, post #5

U mnie na A500 (1MB Chip i 2MB Fast) chodzą gierki na WHDLoad (choć nie wszystkie, bo coś tam pamięci zawsze system zabierze).

[#7] Re: dodatkowa pamiec do A600

@VeloN, post #5

Emulator jest bardzo dobry(najwydajniejsza Amiga z mc68k ;) ).

[#8] Re: dodatkowa pamiec do A600

@arti4-92, post #7

No i co z tego, klasyka nic nie zastąpi :).
[#9] Re: dodatkowa pamiec do A600

@VeloN, post #1

Rozszerzenia pamięci do A600 bywają na Allegro. Nie są to jeszcze białe kruki, ale nie da się też specjalnie powybrzydzać. Cena waha się pomiędzy 50 a 100 PLN.

Myślę, że A1200 taniej by Cię wyniosła, niż A600 z rozszerzeniem.
[#10] Re: dodatkowa pamiec do A600

@arti4-92, post #7

Emulator nie ma klimatu oryginału. A po co komu classic bez klimatu, choćby i wydajny?
[#11] Re: dodatkowa pamiec do A600

@Daclaw, post #10

dokladnie bo mam A500 tyle że nie moge dobrze podpiąć pod mój monitor z tunerem TV i moja amiga nie ma HD lece z dyskietek a ja chce kupic sobie amige z twardym dyskiem i chyba najlepiej 1200 bo ma AGA tylko by mi sie przydaly joye bo mam jeden a mi sie amiga nigdy nie znudzi ciagnie i wciaga mnie do dzisiaj nowe gry tez lubie ale u mnie Amiga wymiata szeroki uśmiech i wciaga strasznie

Ostatnia modyfikacja: 11.02.08 07:05
[#12] Re: dodatkowa pamiec do A600

@VeloN, post #3

do whdload, warto miec fast bo inaczej ladowanie gierek z dysku mija sie z celem i szybciej i przyjemniej idzie to z dyskietek...

[#13] Re: dodatkowa pamiec do A600

@Daclaw, post #10

Szczególnie klimatyczny jest tekst "Czemu nie działa, przecież wszystko jest okej" :P

[#14] Re: dodatkowa pamiec do A600

@VeloN, post #1

Witam

Jezeli potrafisz poslugiwac sie lutownica to takie rozszerzenie bedzie Cie kosztowac 5zl :P

Odezwij sie na PM to dam Ci schemacik :)
[#15] Re: dodatkowa pamiec do A600

@MiggyKrisu, post #14

na aminecie jest schemat jak zrobic z pamieci simm pamiec chip w a600 (oczywiscie wiecej niz 1mb amiga nie wykryje, nawet jak by simm mial 128mb)

[#16] Re: dodatkowa pamiec do A600

@Banderas, post #15

Ten schemacik jest troszke skomplikowany i nie jest jasno opisane jak podlaczyc odpowiednie piny. W schemacie ktory posiadam wystarczy tylko kupic karte cirrus logic z allegro za 3-5zl i wyciagnac pamieci.Taka pamiec wlutowac na plytke i za pomoca socketow nalozyc na kosci pamieci w A600. Jezeli ktos potrafi lutowac to zrobienie takiego rozszerzenia nie zajmnie wiecej niz 20 min :).Jedyna wada jest ze nie ma zegara czasu rzeczywistego ;/
[#17] Re: dodatkowa pamiec do A600

@MiggyKrisu, post #16

hej, ja jestem chętny na takie coś, jeśli możesz to wyslij do mnie ten schemacik, clayster@o2.pl

z góry dziękuję, dawno się nie bawilem lutownicą :)
[#18] Re: dodatkowa pamiec do A600

@Clayster, post #17

Sprawdz maila :P
[#19] Re: dodatkowa pamiec do A600

@MiggyKrisu, post #18

dzięki wielkie, chyba w weekend będę się bawil w lutowanie
[#20] Re: dodatkowa pamiec do A600

@MiggyKrisu, post #16

To ja też poproszę jeśli można, nic tak człowieka nie cieszy jak kolejne wykonane przez siebie urządzenie (zwłaszcza do Amigi) ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem