kategoria: A500
[#1] Amiga 500 - Wadliwy even CIA?
Dzień Dobry. Kilka dni temu uruchamiając Amige ta przestała mi bootować z GoTeka. Ten rzucał błąd "rit" (nie "rib", Amigi nie otwierałem.) i jak dobrze pamiętam "ria". Takie literki składał na wyswietlaczu 7 segm. Bez Pendrive pokazywał F-F. Błedy były dopiero po włożeniu Pendrive. Sformatowałem Pendrive na nowo, załadowałem pliki i nic. To samo. Wymieniłem GoTeka (tym razem z wyświetlaczem OLED). Po podpięciu Pendrive GoTek czyta plik adf na nim. Pokazuje nazwę pliku, 000/000 i T:00.1. Po chwili ładowania na obraz monitora wraca prośba wrzucenia dyskietki. GoTek był już sperparowany pod Amige. Dla pewności odłączyłem zworkę między J5 i JA i głośniczek, zostawiłem tylko S0. Błąd nadal występuje. Nawet jak przeprogramowałem na nowo FlashFloppy. Myślę że może to być sprawka martwego czipu even CIA. Ten sam błąd występuje gdy wpinam działający napęd dyskietek. Napęd mieli chwile dyskietke a potem nadal woła o nią. Wymieniałem też kable do napędu. Nic to nie dało.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły czy rozglądać się za nowym czipem? Raz zdażyło mi się odłączyć zewnętrzny napęd podczas pracy Amigi. Mogło to go usmażyć? Mam też oryginalny zasilacz, możliwe że wysiada?
[#2] Re: Amiga 500 - Wadliwy even CIA?

@Skilowi, post #1

Zamiana CIA miejscami?
1
[#3] Re: Amiga 500 - Wadliwy even CIA?

@Norbert, post #2

Zadziała? Nie różnią się że je uszkodzę?
[#4] Re: Amiga 500 - Wadliwy even CIA?

@Skilowi, post #3

Są takie same
1
[#5] Re: Amiga 500 - Wadliwy even CIA?

@Norbert, post #2

Podmieniłem czipy Even i Odd.

Amiga nie dawała obrazu. Przywróciłem je do ich miejsc i Amiga wróciła do poprzedniego stanu.
[#6] Re: Amiga 500 - Wadliwy even CIA?

@Skilowi, post #5

Czyli CIA walnięta. Wymienić i zapomnieć.
[#7] Re: Amiga 500 - Wadliwy even CIA?

@Skilowi, post #5

Odpowiedź zatem jest - walnięty CIA. Kup, wymień i masz sprawną A500 :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem