[#1] VirusZ
Witam

Mam problem z wyskakujacym okienkiem VirusaZ, co chwile wyskakuje mi taki komunikat:
"Some system vectors are not in the original state! Do you want to go to the Vectro Check to take a closer look at the modifications?"
klikam ok patrze a tam:
"no suspicious vector found"
no nic tylko takiemu do tylka nakopac.
wiecie moze co zrobic zeby mi bez powodu tego okienka nie wyswietlal? wylaczenie VirusaZ odpada.

aha mam amigaos3.9 i po wylaczeniu opcji "Hide Changes caused by know patches" to na liscie Vector Check pisze ze prawie wszystkie modyfikacje sa z AmigaOS rom update i kilka z magic menu i power windows.

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 11:35
[#2] Re: VirusZ

@Banderas, post #1

Witam

Niech zgadnę VirusZ III? Miałem to samo, i jedyno co przyszło mi do głowy to zamiana na ostatnią wersję II.

Pozdrawiam

[#3] Re: VirusZ

@Thom/CT, post #2

tak wersja III, a duza jest roznica miedzy II, a III jesli chodzi o bezpieczenstwo? mam duzo plyt pozarazanych jakimis szajsem i nie chcial bym zeby mi cos sie schrzanilo.

[#4] Re: VirusZ

@Banderas, post #3

Tak szczerze to ja przestałem używać AV na Amigdze, a to dlatego że ostatnio widziałam Virusa w latach 90-tych. Amige używam jako maszyna do gier i słuchania modułów do tego nie ma podłączenia do netu. A jaki jest poziom zabezpieczeń nie mam pojęcia poza tym Amiga to nie pecet z windows :D

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 12:38
[#5] Re: VirusZ

@Thom/CT, post #4

to oczywiste, ale jednak wole go miec (te nieszczesne plyty), a amiga miala sluzyc do gier na whd, ale tak jakos znowu sie w to wszystko wciagnolem i gry mnie teraz mniej interesuja niz reszta

[#6] Re: VirusZ

@Banderas, post #1

Tak po prostu jest. Używasz zapewne jakichś łatek lub innych upiększaczy, które noszą miano hacków. Dla programów typu VirusZ to może być potencjalne zagrożenie, ale to nie są wirusy.

[#7] Re: VirusZ

@Banderas, post #5

Wydaje mi się że nie ma się co specjalnie przejmować. Ja bym zmienił na wersję VirusZ II - powinien wystarczyć do "oglądania" płytek.

[#8] Re: VirusZ

@mailman, post #6

to wiem, tylko chodzi mi o to zeby mi nie pokazywal tego okienka, no trudno to zmienie na starsza wersje.

[#9] Re: VirusZ

@Banderas, post #8

A ja wlasnie wole odpalic VrusZII i on takze pokazuje mi takie okienko.
Rada? Nie odpalaj przy starcie, tylko gdy sprawdzasz cos z niepewnego zrodla.
[#10] Re: VirusZ

@Banderas, post #8

Jesli dobrze pamietam to w MCP jest mozliwosc wylaczenia pokazywania sie danego okienka. Nalezy tylko odpowiednio skonfigurowac.
[#11] Re: VirusZ

@Norbert, post #10

Nie pamiętam teraz dokładnie ale w wersji 2 dało się powyłączać pewne opcje i wtedy okna nie wyskakiwały, natomiast w wersji 3 jakoś wyłączanie nic nie dawało, czy też była jakaś zmiana w konfiguracji.

Wydaje mi się że to było w "Background preferences" ale tego właśnie nie jestem pewien.

[#12] Re: VirusZ

@Norbert, post #10

pozniej pokombinuje, narazie tak namieszalem roznymi latkami ze system nie wstaje...

[#13] Re: VirusZ

@Banderas, post #12

Jeśli to pomoże to mogę na maila podesłać plik z konfiguracją.

A co do rozwalania łatami komputera to mi się też to udało :D
Na razie wywaliłem mcp i fastexec i zaczęło działać :D

[#14] Re: VirusZ

@Thom/CT, post #13

ja sie poddalem i robie formata, bo po wylaczeniu wszystkich dodatkow dalej nie wstaje, a nie chce mi sie kombinowac co zepsulem.
Co do konfigu to powieniem dac sobie rady, ale tak profilaktycznie mozesz podeslac, jesli oczywiscie nie sprawi to problemu.

[#15] Re: VirusZ

@Banderas, post #14

Ja bym się tak nie śpieszył z tym formatem, tak na wszelki wypadek zrób kopie tego systemu. A tak nawiasem mówiąc to co dokładnie się dzieje z tym systemem? Zatrzymuje się gdzieś po drodze?

[#16] Re: VirusZ

@Thom/CT, post #15

oczywiscie kopie zrobilem, formata tez, teraz tylko poinstalowac to co najwazniejsze i moge dysk podpinac do ami, a co do systemu to wieszal sie podczas ladowania, cholera wie czemu (nawet jak wszystko wypieprzylem z s-s) pewnie jakis plik sie podmienil przy instalacji jakiegos patcha no i nie chcial wystartowac

[#17] Re: VirusZ

@Banderas, post #1

czy po zainstalowaniu system patcha taki komunikat jest normalny?
da sie temu jakos zaradzic?
http://images33.fotosik.pl/144/7183d4d3ced20966med.jpg

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem