[#1] [1.3] PFS na Kicku 1.3
Czy komuś udało się to zestawić?
To, co próbowałem:
- pfs3_aio-handler, i najnowszy pfs3aio z Aminetu;
- maska 0x50465303;
- próbowałem tworzyć partycję od najstarszym HDToolboxem z dyskietki do A590, jak i tym z 2.x oraz 3.2;
- próbowałem też FastPrepem z dyskietki do GVP HC+8;

Pod WinUAE, na Kicku 1.3 wszystko śmiga, pod Amigą 2000 (GVP SCSI, BuddhaIDE) - nie. Albo nie widać partycji, albo "Disk is a not DOS disk" albo nie bootuje po prostu i koniec. Pod FFS nie ma żadnego problemu.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2024 16:07:26 przez _arti
[#2] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@_arti, post #1

Nie mam takiego zestawu, ale na winuae mogę sobie włączyc emulacje GVP SCSI i BuddeIDE.
Zobaczę jak sobie radzi emulator i te dodatki przy kick1.3 i PFS
[#3] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@Norbert, post #2

Udało mi się uruchomić tego PFSa, nie wiem jak ale zadziałało - tylko pod GVP + BlueSCSI i tylko w trybie "real", czyli nie plikopartycja a cała karta sformatowana jako amigowy dysk. Dlaczego tak działa? Nie wiem.
[#4] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@_arti, post #3

cały dysk/karta jest jako PFS?

czy może 1 startująca partycja musi być w OFS z limitem 49mb ?

co dokładnie zrobiłeś ?
[#5] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@Cezarykl, post #4

Na karcie SD 4GB utworzyłem partycje 512MB jako PFS. I wsjo. Ruszyło z kopyta.
[#6] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@_arti, post #3

Zrobiłbym test z kick 2.x i wyższym czy problem z PFS się nie powtarza.
Bo jeśli tak, to nie będzie wina kick1.3
A jeśli nie, to dla testu sformatowany dysk PFS zrobionym na nowszym kick podłączyłbym do Amigi z kick1.3
[#7] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@Norbert, post #6

No próbowałem przecież tak (jest w pierwszym poście) - nie działało.
[#8] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@Norbert, post #6

Ja mam 3 partycje PFS pod kontrolą OS 3.2.
Kiedy przełączę kick na 1.3 to Amiga bootuje ale wywala błąd że ta wersja systemu operacyjnego wymaga nowszego kickstartu.
Dysk HDD Sata z przejściówką na IDE.
[#9] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@Jacenty, post #8

Normalne, że elementy systemu 3.2 nie zadziałają z tak starym kickstartem. Skoro się bootuje i dochodzi do tego momentu oznacza, że filesystem działa.
Z pfs pod 1.3 nie maiłem specjalnie problemów z kontrollerem od Matze na ide.device. O ile dobrze pamiętam przy kicku 1.3 ten filesystem mam wyłączone wszystkie alerty z błędami, bo w ten sposób najłatwiej zmusić go do działania na tymże. Co może utrudnić wykrycie ewentualnych problemów.

To do ekspozycji w muzeum? Jak potrzebujesz czegoś bardziej z epoki to kurzą mi się dwa dyski scsi 50pin.
[#10] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@ppill, post #9

Jakie i po ile?
[#11] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@_arti, post #10

"Pochwaliłem" się publicznie i inny forumowicz też jest zainteresowany. W czwartek porobię zdjecia i zobaczymy co i jak. Będę dawał znać przez PM. W sumie to najchętniej bym się wymienił na jakieś fanty do A500 czy A1200.
[#12] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@ppill, post #11

Dogadałem się z innym forumowiczem już Napisz najpierw, co masz, czy w ogóle byłbym zainteresowany.
1
[#13] Re: [1.3] PFS na Kicku 1.3

@_arti, post #12

No to spoko szeroki uśmiech W czwartek będę w domu to dokładnie opiszę wam co tam mam.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem