[#1] Rwset z obudowy
Witam wlasnie przelozylam moja amige do obudowy D-BOX. I mam pytanie do czego podlaczyc reset z obudowy?? Wyczytalalm gdzies na necie ze mozna wlutowac piny 9 i 10 do złącza TP. Czy to jedyny sposob. Moze w mediatorze 1200 jest takie gniazdo?? (mediator bedzie dopiero jutro a chcialabym juz sobie pod niego wszystko przygotowac. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
[#2] Re: Rwset z obudowy

@kasiaw232, post #1

chyba nie 9 i 10 (w kazdym razie dwa skrajne piny od strony PMCIA) - dokładnie jest to opisane w http://aminet.net/docs/hard/A1k2TReset.lha
złącze do zewnętrznego resetu ma FastATA, mają też busboardy ZorroII, całkiem prawdopodobne, że ma i Mediator (jednak miałem Medka tak dawno, że już nie pamiętam)... patrzyłem teraz na zdjęciu na BBAH: http://www.amiga-hardware.com/display_photos/mediator_7.jpg , i nie mogłem sie dopatrzeć złącza resetu... ale może źle patrzyłem. Ale co do za problem podłączyć reset do złącza TP? Miałem tak dobrych kilka lat i działało całkiem nieźle.

dodane później - sprawdziłem w instrukcjach (są na Amiga Hardware Database), słowa o resecie nie ma

Ostatnia modyfikacja: 15.02.08 02:20
[#3] Re: Rwset z obudowy

@kasiaw232, post #1

Jak masz kase kup FastAta. Masz reset bez żadnego lutowania i lepszy kontroler HDD.

[#4] Re: Rwset z obudowy

@Olek, post #3

I dodatkowe problemy:).

[#5] Re: Rwset z obudowy

@Fazior, post #4

Coś za coś, jak tylko pomyśle o lutowaniu czegoś na płycie głównej Amigi, to zaraz trzęsą Mi się ręce. :(

[#6] Re: Rwset z obudowy

@Olek, post #5

Od razu mówię - nie jestem elektronikiem, to są tylko moje dywagacje. Ja mam interfejs klawiatury GIFT-u PC KEY ON CHIP v 2.0. Jest nałożony na układ U13 i do niego mam domontowany RESET z E/BOKSA. Czy przypadkiem na tym układzie nie ma wyprowadzenia do RESETU?

Ostatnia modyfikacja: 15.02.08 10:39
[#7] Re: Rwset z obudowy

@Olek, post #5

http://www.ppa.pl/graffiti/obrazki/sprzt/fazior/390_P2040127.JPG :D. Na gaylu jest reset jak ktos chce to moge podac jakie to piny, ale trzeba by sie wlutowac w nozki ukladu.

[#8] Re: Rwset z obudowy

@OSH, post #6

U13 zdaje się to procesor klawiatury A1200, więc z niego wychodzi reset... spokojnie można tam podpiąć reset. Zresztą reset jest obecny w większości układów Ami, wystarczy poszukać na schemacie. Jednak w domowych warunkach najbezpieczniej podpiąć się do złącza TP, bo tam masz gotowe punkty lutownicze i nie musisz ryzykować lutowania do nóżek układów SMD (ani cudować z podstawkami PLCC nakładanymi od góry).
[#9] Re: Rwset z obudowy

@wali7, post #8

Ano własnie...ja dostaję drżenia rąk, jak w ogóle mam coś lutować, nie tylko na płycie Amigi :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem