[#1] A4000 karta procesorowala padla
Mam karte procesorowa cos na niej padlao prawdopodbnie procesor ale nie jestem pewien.Jest ktos kto potrafi naprawic?
po wyjeciu karty amiga nie dziala(czarny obraz)

[#2] Re: A4000 karta procesorowala padla

@vanconrad, post #1

A jak karta siedzi to co się dzieje?

[#3] Re: A4000 karta procesorowala padla

@vanconrad, post #1

Za mało danych.
- co to za karta procesorowa (typ, procesor) ?
- jaki to model A4000 (wersja płyty) ?
- Jakie są obiawy po włączeniu (kolory na ekranie, miganie dioy power i od caps locka) ?
[#4] Re: A4000 karta procesorowala padla

@pwe, post #2

Jak karta siedzi wszystko jest ok tylko poprzedni wlasciciel powiedzial przed sprzedaza ze karta nie dziala i prawdopodobnie procesor padl.
Teraz mam na plycie standardowa karte a te z procesorem 68..chyba 40
mam w pudelku.Jak ja wloze ekran jest czarny i nic sie nie dzieje.
dziekuje za odzew

[#5] Re: A4000 karta procesorowala padla

@kmilota, post #3

Niestety nie jestem w kraju i nie wiem jaki model to amigi(gdzie moge sprawdzic jaki to model)Powiem jeszcze raz karta dopalajaca jak ja wloze do amigi nie dziala ekran jest czarny i nic sie nie dzieje jak wloze karte oryginalna wszystko jest ok.
Przepraszam za laizm mojej wypowiedzi ale ostatnia amiga jaka mialem to a1200 i bylo to 15 lat temu musialem z ciezkim sercem ja sprzedac-prozaiczny powod brak gotowki na studia:(
Jak sobie obiecalem tak zrobilem powrocilem po latach do amigi lezka sie kreci:)
p.s dziekuje za odzew na amigowcow zawsze mozna liczyc hehe

[#6] Re: A4000 karta procesorowala padla

@vanconrad, post #5

hehe - SzarWilk??

[#7] Re: A4000 karta procesorowala padla

@arti4-92, post #6

Przestań...

[#8] Re: A4000 karta procesorowala padla

@vanconrad, post #5

Coś mieszasz. I jak na gościa, który poszedł na studia, dziwnie nie używasz interpunkcji.
Weź najlepiej rozkręć tą A4000 i odczytaj co napisali na płycie głównej (jaka to wersja). Z kartami procesorowymi zrób to samo. Inaczej ci nie pomożemy. Z fusów nikt tutaj nie wróży.
[#9] Re: A4000 karta procesorowala padla

@vanconrad, post #1

Módl się, aby był to procesor. Taki 68040 kupisz do 50 zł i przelutuje Ci go każdy serwis elektroniczny za grosze (a może nawet CPU jest w podstawce). Natomiast układy programowalne (a właściwie programy w nich) są praktycznie nie do dostania (chyba że na wymianę z takiej samej, uszkodzonej w innym miejscu, karty), gdyż prawie każdy producent amigowych kart turbo już nie istnieje.
[#10] Re: A4000 karta procesorowala padla

@DanielJ., post #7

sam przestań..... OK

[#11] Re: A4000 karta procesorowala padla

@arti4-92, post #10

Coś mi tu śmierdzi Szarymi Wilkami...
A tak w ogóle to może przeczyść styki od karty i od slotu pewnie pomoże a jak nie no to trudniej będzie...
Popatrz tez na te kartę czy nie ma popalonych ścieżek i czy wszystko wygląda w miarę ok. Może jak jakieś scalaki są w podstawkach to je ostrożnie powyciągaj i wsadzi na miejsca. A jak sie boisz wyciągać to tylko dociśnij.
[#12] Re: A4000 karta procesorowala padla

@Roszak, post #11

szarak jak nic

[#13] Re: A4000 karta procesorowala padla

@arti4-92, post #10

Jednak masz racje. Po dokładnym przeglądzie postów też stwierdzam wściekliznę. Roszak ma racje - po dociskaj układy wszystkie.

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 10:47
[#14] Re: A4000 karta procesorowala padla

@Roszak, post #11

Jak nie pomoże to mogą być to zimne luty. W Animarcie powinni naprawić.
[#15] Re: A4000 karta procesorowala padla

@vanconrad, post #5

Zrozumiałem z tego tyle, że masz A4000, która działa poprawnie ze standardową kartą procesorową a z jakąś inną nie chce. Przyczyną może być niewłaściwe ustawienie zworek J100 i J104 na płycie głównej. Ich fabryczne ustawienie jest różne w zależności od wersji montowanej fabrycznie karty CPU i niekiedy trzeba je przestawić przy wymianie jej na inną.

Niestety, jak już pisano, podałeś za mało danych. Zalecam poszukiwania instrukcji do karty i wnikliwą analizę tej strony:

http://amigahardware.mariomisic.de/index_e.html
[#16] Re: A4000 karta procesorowala padla

@DanielJ., post #13

Swój swego zrozumie...

P.S.
Przepraszam za laizm mojej wypowiedzi
, zamiast
laizm
powinieneś napisać
lakonizm
;).

Moja rada. zanieś to do kogoś kto się zna, a jak żal ci kasy to idź się wyżal na www.zal.pl, albo "wysusz" opalarką ustawioną na 300-350 stopni Celsjusza i jak możesz zwolnij obroty "suszarki" tak żeby nie pozdmuchiwała części :P

DanielJ: Domyślam się że to jest taka karta turbo , na niej nie ma co dociskać ;).

P.S.2. Jeszcze wszystkie konektory/złącza popsikaj WD, albo kontaktem ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 15:06
[#17] Re: A4000 karta procesorowala padla

@arti4-92, post #16

Tyle że ta karte dostajesz w podstawce, ew. z 030, a gosc pisze ze ma inna, nie defaultowa, przynajmniej tak to zrozumialem wiec albo jakis cyber, moze apollo albo i cos innego.

[#18] Re: A4000 karta procesorowala padla

@Fazior, post #17

A no faktycznie ma standardową, ominą mnie jeden post.... A więc niech powie
co to za karta.

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 15:34
[#19] Re: A4000 karta procesorowala padla

@arti4-92, post #16

arti4-92 napisał(a):

> Swój swego zrozumie...
>
> P.S.
Przepraszam za laizm mojej wypowiedzi
,
> zamiast
laizm
powinieneś napisać
>
lakonizm
;).

Arti, do tej pory Cię broniłem, ale tu sam się pogrążyłeś. Jezeli nie wiesz, o czym piszesz, to się nie odzywaj.
"Laizm" to generalnie "nieznajomość tematu", a jak się chciałeś popisać wiedzą, to zamiast słowa "lakonizm" powinieneś użyć słowa "lakoniczność" czyli "nadmierna skrótowość". A tak w ogóle nasz kolega lakoniczny nie był, chciał prawdopodbnie przeprosić za nieznajomość Amigi, bo sam napisał, że ostatni kontakt z nią miał 15 lat temu. Choć moim zdaniem raczej i za to nie ma co przepraszać...EOT!

[#20] Re: A4000 karta procesorowala padla

@OSH, post #19

dla mnie to po prostu bełkot, nie przemyślany zestaw słów, no może troszkę pomyślał(byli gorsi)...

P.S. tak się spieszył ze aż spieprzył posta

[#21] Re: A4000 karta procesorowala padla

@arti4-92, post #20

sam byles nie lepszy, na twoim miejscu bym nie kozaczyl...

[#22] Re: A4000 karta procesorowala padla

@arti4-92, post #20

A Ty myślisz o tym co piszesz? W tym wątku odezwałeś się dotychczas 5 razy, a nie przekazałeś praktycznie żadnej treści.
[#23] Re: A4000 karta procesorowala padla

@Banderas, post #21

zawsze starałem pisać się jak najwięcej informacji, a przy tym zrobić tak żeby było to całością, czasami mogłem coś namieszać, ale jakoś nie pamiętam żeby ktoś mi zwracał uwagę na brak dodatkowych informacji i na zdania/posty nie mające sensu.

[#24] Re: A4000 karta procesorowala padla

@arti4-92, post #23

Tylko temat dotyczy A4000. Ty jej nie masz i nie miałeś, więc twoje rady nie są trafione. A4000 i karty procesorowe do niej to nie to samo co w A1200. Tak samo złącze procesorowe od A4000 jest o wiele lepsze od tego w A1200. W przypadku A4000 nie ma takich problemów jak z A1200. Ja osobiście nigdy nie czyściłem, czy doginałem styków w swojej A4000. Ona działa poprawnie już od 1993.
[#25] Re: A4000 karta procesorowala padla

@kmilota, post #24

nie miałem, ale wiem jak wyglądają styki, a one niczym się nie różnią od innych styków, mogły po prostu zaśnieżeć(bo np karta była trzymana w zasyfionej piwnicy). Drumga sprawa to zimne luty, a wiem że to nie jest obce dużym Amigo. Tu nie trzeba być fachowcem, a ja nie patrze na to jak na Amige tylko jak na zwykły sprzęt elektroniczny.

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 20:56
P.S. Koledze radzę wylutwać procka, wlutować podstawkę(zdaje się że socket A pasuje), a dopiero potem wsadzić w tą podstawkę nowego procka(podstawka przyda się jeżeli nie chcesz narażać procka na wysokie temperatury).

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 20:58
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem