[#1] SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+
Witam wszystkich.

Mam kilka pytań związanych z systemem plików SFS działającym pod kontrolą AmigaOS 3.1.
Amiga na której będę instalować SFS to A1200/Kick3.1/WB3.1 z FastRAM 8 MB/68020 bez dodatkowych kontrolerów IDE.

1. Czy do poprawnego działania większego dysku niż 4GB jest potrzebne coś więcej niż nowszy scsi.device?
Znalazłem takowy patch na stronie supportu AmigaOS 3.1 (SCSI_IDE_43.24.zip) czy on jest najnowszy?
Czytałem trochę po forum i chciałem tylko potwierdzić informacje żeby nie popełnić jakiegoś głupiego błędu.
a) Ładuję łatkę poprzez "LoadV43Module >NIL: a300.ld.strip REBOOT"
czy dobrze myślę że ta łatka ma być przed SetPatch (na początku S-S)?
b) Czym można zrobić mount listę dla partycji, która nie montuje się automatycznie przy starcie OS?
Chciałem partycję, która będzie powyżej 4GB montować ręcznie aby uniknąć nadpisania początku dysku w przypadku nie załadowania patcha.
c) Czy dobrze myślę że powinienem też użyć na partycjach nie w SFS nowszego FFS (FFS43_20.lha)?
Czy taki FFS trzeba instalować HDToolBoxem ponownie jako FileSystem czy wystarczy go wgrać do L: ?

2. Jakie używacie programy do odzyskiwania danych, naprawiania voluminu? Co wg Was jest najlepsze go tego celu?

3. Ewentualne uwagi na temat instalacji. Nie standardowe ustawienia?

4. Jaki użyć program do partycjonowania dysku w takiej konfiguracji? Czy HDToolBox z AOS3.1 poradzi sobie z takim dyskiem 4GB+?
Czy lepiej użyć HDInstallTools?

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 12:20

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 12:26
[#2] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #1

Przyda się jeszcze patchstrip z aminetu w celu usunięcia denerwującego requestera po kazdym załadowaniu patcha(a300.ld.strip). Do SFS to wystarczy, dla partycji W FFS musisz użyć nowszej wersji o której wspominasz i lepiej chyba umieścić ją w RDB. Ja do partycjonowania od prawie początku używam HDInstTools. Zawsze odpowiednio czyta parametry dysku, bez problemów i ma parę ciekawych funkcji jak zmiana początkowego bloku RDB, etc.

Do mountowania partycji polecam scsimount bądź giggledisk(oba na aminecie).

Ostatnia modyfikacja: 18.02.08 14:19
[#3] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@ppill, post #2

Znalazłem na aminecie to: http://aminet.net/util/sys/patchstrip.readme
Pytanie jest takie czy będzie pasować do wersji 43.24 i czy do tej jest też potrzebny? Opis patchstrip sugeruje że jest on dedykowany do 43.23....
Gdzieś jeszcze widziałem na temat NSDPatch (mam w wersji 43.20). Czy ten patch też jest potrzebny. Czy ewentualnie będę go potrzebować dla FFS?

[#4] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #3

Pasuje do nowszej wersji(sam spraawdzałem). NSDPatch to jakby kontynuacja. Więc albo, albo. Chociaż i tak najlepszym wyjściem byłby IDEFix, ale w tej chwili nie do nabycia osobno.
[#5] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@ppill, post #4

Wygląda na to że brakuje mi patcha na FFS w wersji 43.20 albo starszego FFS w wersji 43.19. Teraz pokazuje mi się ten alert przy starcie dysku :(
Może ktoś mi podesłać (na maila) najlepiej komplecik FFS + Patch lub już poprawiony FFS?
Pozdrawiam

[#6] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #5

właśnie znalazłem to:
http://thomas-rapp.homepage.t-online.de/bighdd/index.html
i jak na razie działa. :D

[#7] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@ppill, post #4

No więc tak: :D
1. Wgrałem patch dla modułu a300.ld.coś tam i załadowałem go jako pierwszy w s-s C:LoadV43Module >NIL: C:a300.ld.coś tam REBOOT
sprawdziłem wersję scsi.device po ponownym odpaleniu systemu i była 43.24.
2. Zrobiłem patcha do FFS 43.20 za pomącą pliku arexx (link powyżej) i FFS nie buntował się przy starcie systemu. Wersja FFS była 43.20 w katalodu L: jak i załadowana przez HDToolBox do filesystemów.
3. Wgrałem SFS do L: i HDToolBox-em dodałem dla dysku.
4. Ostatnią partycję ok 2GB wychodzącą za granicę ustawiłem jako SFS.

I tu zaskocznie!! Formatuję partycję SFS i jest wszystko do ok 80% gdzie się zawiesza system. A po resecie dysk już nie startuje. HDToolBox nie widzi żadnej partycji, nawet trzeba było dysk od nowa konfigurować.

Czy coś przeoczyłem że dane poszły sobie z tamtąd skąd się nie wraca?

Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam

[#8] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #7

Cytowałeś stronkę: "Nach einem weiteren Neustart sollte nun auch die dritte Partition auf dem Desktop erscheinen. Sie muß auch formatiert werden. Hier ist unbedingt darauf zu achten, daß Quick Format verwendet wird, weil sonst Daten auf anderen Partitionen verloren gehen.."

Pisze wyraźnie formatować tylko Quick formatem bo inaczej stracisz wszystkie partcje i dane.
Z mojej strony dodam jeszcze formatuj z koszem na pewno nie zaszkodzi.

[#9] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@11MASTEr, post #8

Byl chyba zamiennik systemowego formatu dla wiekszych partycji....

[#10] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@11MASTEr, post #8

@11MASTEr
Zgadza się, cytowałem ale nie znam niemieckiego i ze strony podebrałem tylko skrypt arexxa :D
Racją jest że nie przyglądałem się za bardzo stronie, poza tym późno było :D

@Kaczus
Czy to przypadkiem nie był Format64?

[#11] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #10

mozliwe, wieki temu czlowiek mial takie problemy, teraz po prostu nie pamietam...

[#12] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #7

Proszę o jakieś wskazówki.

Ostatnia partycja "wszedla" na pierwsza. Prawdopodobnie Amiga w dalszym ciagu nie widzi pozostalej czesci HD. Jezeli jednak wersja SCSI jest odpowiednia, to:

Koniecznie uzyj HDInstToolsa zamiast HDToolboxa oraz nie przekraczaj obszaru 4GB - czyli partycje zrob do obszaru 3.9 GB, a nastepne zacznij od okolo 4.1GB. Miejsce pomiedzy zostaw puste, "nieuzywane".

"Inne" programy formatujace nie sa potrzebne. Dla FFS wystarczy systemowy z WB, a dla SFS, standardowy SFSFormat ktory znajduje sie w paczce razem z SFS.
[#13] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Andrzej Drozd, post #12

HDInstTool... zauważyłem że jak dodaję SFS przy jego pomocy to pojawia się na liście jako FFS International (oczywiście wpisuje 0x...... z dokumentacji SFS). Czy to normalny objaw? To było powodem dla którego go wczoraj odstawiłem. Czy będzie poprawnie działać tak dodany??

[#14] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #13

Tak, to normalne. Partycja będzie w SFS.
[#15] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #13

4.6GB

Wlasnie (dopiero teraz) zauwazylem wielkosc twojego dysku.

Proponuje: wyrzucic latke na SCSI, wrocic do HDToolboxa (lub jak wolisz to uzywaj HDInstToolsa), ostatnia partycje zakonczyc na 3.9GB - po prostu uzywac tego HD jako 4GB.

Gra nie warta swieczki tylko po to aby uzyskac dodatkowe 500MB (a wlasciwie 400MB).
HDToolbox z WB3.1 bez problemu wspopracuje z dyskami 4GB.

Jezeli jednak dalej chcesz uzywac tych 0.6 GB, to tak jak napisalem musisz (dla bezpieczenstwa), zaczac od 4.1 i skonczyc na 4.5 - czyli dla 400MB partycji chyba nie warto...
[#16] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Andrzej Drozd, post #15

Zrobiłem kilka testów i mogę powiedzieć że Amiga działa dobrze z partycjami na dysku dosłownie o kilka (mniej jak 8) cylindrów mniejszymi niż 4.0 GB nie potrzeba obcinać do 3.9GB. Poza tym sprawda się sama rozwiązała. Okazało się mianowicie że dysk zaczyna szfankować i jak próbowałem zapisać partycje zajmujące więcej niż 2GB na dysku HDToolBox zgłaszał błąd. A dysk miał prawo paść, w końcu to dziadek i do tego kiedyś poskładałem go z dwóch takich samych (z jednego elektronika z drugiego talerze). Załatwiłem sobie za to dysk 4.0 (ma jakieś 4GB + ok 30MB) więc nie muszę już z tym walczyć. Wcześniej chciałem to zrobić bo nosiłem się z zamiarem zakupu ok 10GB.

Partycje w SFS sformatowałem przez SFSFormat i wszystko gra.
Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

[#17] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Andrzej Drozd, post #15

Po kilku testach mogę powiedzieć że FFS 43.20 jest kompletnie nie kompatybilny z moją A1200. Raz zainstalowany nie daje później możliwości dostania się HDToolBox lub HDInstTool do partycji. HDToolBox zabiera całą pamięć po czym znika z ekranu pozostawiając ok 200k chip+fast, a jeśli się załaduje to dysk jest widoczny jako "unknown" i jedyne co można zrobić do zdefiniować go ponownie. Po instalacji FFS w wersji 40.1 (Install 3.1) dysk działa poprawnie.

Pozostaje pytanie czy SFS jest takim bardzo wolnym systemem plików?
Kasowanie plików trwa wieki, przegrywanie danych na niego też nie idzie za szybko. Jedyne co mogę powiedzieć robi wrażenie to odczytywanie zawartości katalogów.
Czy to normalny objaw na A1200/8MB FAST ram/68020?
Czy jeśli zrobię format z wyłączonym koszem to będzie działać szybciej i czy dalej będzie możliwe odzyskanie skasowanych plików za pomocą SFSSalv?

Czy istnieje inna wersja ewentualnie inny FileSystem działający szybciej?
Pozdrawiam

[#18] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #17

Dziwne, kasowanie plików powinno być zauważalnie szybsze. Zwiększenie 'block size'(domyślnie 512) znacząco zwiększa osiągi FFS. Możesz to zrobić edytując parametry partycji.
[#19] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@ppill, post #18

ppill napisał(a):

> Dziwne, kasowanie plików powinno być zauważalnie szybsze.
> Zwiększenie 'block size'(domyślnie 512) znacząco zwiększa
> osiągi FFS. Możesz to zrobić edytując parametry partycji.

Block jest ustawiony na 4096 na większej i 2048 na mniejszej.
Może to wina kubła na dysku? Wyłączenie (format bez kosza) da coś?

[#20] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #19

Nie, to bez znaczenia.

http://aminet.net/package/disk/moni/DiskSpeed42

Wklej osiągi partycji SFS i porównamy z moim dyskiem.
[#21] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@ppill, post #20

Sprawdzę niestety jutro wieczorkiem, nie mam teraz możliwości.

Z ciekawych rzeczy to wyskoczył mi wczoraj komunikat z RDB-Salv mówiący że dysk nie wspiera TD_GETGEOMETRY, po czym program a za chwile system się cały zawiesza. Dziś pokazało się guru 8100 000C.
Co to może oznaczać? Błąd w programie czy dysk jest mało kompatybilny i muszę szukać innego? HDToolBox i HDInstTool działa normalnie (z FFS 40.1 i SFS 1.277)

[#22] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@ppill, post #20

Zrobiłem ten test i wynik nie jest najlepszy:

MKSoft DiskSpeed 4.2 Copyright © 1989-92 MKSoft Development
------------------------------------------------------------
CPU: 68020 AmigaOS Version: 40.68 Normal Video DMA
Device: HD2: Buffers: 80
Comments: DiskSpeed 4.2

CPU Speed Rating: 535

Test dla partycji SFS (HD2):
File Create: 21 files/sec | CPU Available: 9%
File Open: 97 files/sec | CPU Available: 1%
Directory Scan: 235 files/sec | CPU Available: 0%
File Delete: 7 files/sec | CPU Available: 5%

Seek/Read: 125 seeks/sec | CPU Available: 1%

Test dla partycji FFS (HD0-ten sam dysk):
File Create: 45 files/sec | CPU Available: 49%
File Open: 119 files/sec | CPU Available: 0%
Directory Scan: 429 files/sec | CPU Available: 0%
File Delete: 182 files/sec | CPU Available: 2%

Seek/Read: 326 seeks/sec | CPU Available: 3%

Następny test nie jest dokładnie przeprowadzony, ponieważ zabrakło mi czasu. Patrycja testowa jest mniejsza i ma klaster nie 4096 a 2048, FFS, 2047MB, wcześniejsza (SFS) była większa niż 2047:
File Create: 77 files/sec | CPU Available: 8%
File Open: 119 files/sec | CPU Available: 1%
Directory Scan: 298 files/sec | CPU Available: 1%
File Delete: 177 files/sec | CPU Available: 3%

Seek/Read: 702 seeks/sec | CPU Available: 3%

I przy FFS na part. HD2 kasowanie plików jest duuuużo szybsze.
Pozostaje tylko pytanie czy wielkość większa od 2GB ma znaczenie i czy wielkość klastra 2048 lub 4096 też? Pozdrawiam

Nie wklejałem całości testu, ponieważ wydaje mi się że początek już dużo mówi. Jeśli jednak powie coś więcej do przekopiuje całość testu.

Pozdrawiam

[#23] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #22

Amiga 1200 4MB(Elbox) Fast, ROM 3.1, dysk 3,4GB, partycja 1GB w SFS:

MKSoft DiskSpeed 4.2 Copyright © 1989-92 MKSoft Development
------------------------------------------------------------
CPU: 68020 AmigaOS Version: 40.68 Normal Video DMA
Device: REST: Buffers: 32
Comments: DiskSpeed 4.2

CPU Speed Rating: 634

Testing directory manipulation speed.
File Create: 48 files/sec | CPU Available: 8%
File Open: 155 files/sec | CPU Available: 2%
Directory Scan: 704 files/sec | CPU Available: 0%
File Delete: 2 files/sec | CPU Available: 45%

Rzeczywiście kasowanie strasznie wolne. Normalnie mam w a1200 apollo 1240/40 i usuwanie plików wydaje mi się jednak szybsze niż było pod FFS w takiej konfiguracji. Reszta wyników zdecydowanie lepsza od twoich. Więc coś nie tak.

Ostatnia modyfikacja: 24.02.08 17:14
[#24] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Thom/CT, post #13

IMO to jest objaw nienormalny. Jak dodajesz SFS powinien być SFS, a nie FFS.
Podaj wersje i indentyfikator sfs jaki wpisujesz.

Ja mam tak:
0x53465300
własny system plików SFS0
wersja 1.279
wielkość 97984

[#25] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@11MASTEr, post #24

11MASTEr napisał(a):

> 0x53465300
> własny system plików SFS0

Ustawiałem dokładnie tak samo. W HDToolBox pokazywał ok, HDInstTool pokazywał źle. Koniec końcu zrezygnowałem z SFS, ponieważ na dwóch dyskach było tak samo, znacznie wolniej niż FFS. Za to na tych dwóch większych partycjach dałem większy klaster (2048). Jedyne co mi na myśl przychodzi to prędkość komputera.

Pozdrawiam

[#26] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@11MASTEr, post #24

witam, mam problem z SFS
mam dysk 30GB, 2 GB dałem na partycję FFS na system, pozstała ma być na wieksze pliki, zainstalowałem AmigaSYS3 Plus AGA (wb3.9+bb1)
odpalam HDtoolBOXa, wybieram dysk, partycje, dodałem SFS w najnoweszej wersji (mniemam iż instalacja sysemu plików ogranicza sie do skopiowania 1 pliku do L), dodaje nowy FS, potem walsciwosci Partycji
wybieram CustomFile Stystem, wpisuje identfikator, 0x43465300, blok 512, maska 0xffffffff maxtransfer 0x7fffffff, zapisuje zamiany, restartuje system, i na tym sie konczy, BO NIE WIDAC NIGDZIE TEJ PARTYCJI HD1, nie moge jej sformatowac, widzi ją jedynia HdToolBox

co zrobić?

[#27] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Bagheera, post #26

Ma być 0x53465300. A w ogóle to powinien sam wykryć bez wpisywania. Pomyliłeś się w tym poście, czy w Amisi? Masz dysk SCSI, że taka maska i maxtransfer?

[#28] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Kitech, post #27

dysk standardowy IDE, narazie jeszcze bez FastATY (czekam na nią)
sugerowalem sie tym artykulem:
http://www.ppa.pl/artykul-Partycjonowanie.dysku-2_16_760.html
dlatego wpisałem takie wartości dla maski/maxtf

id dałem 434, bo takie zostało wykryte, jak dodałem SFS do filesystem

jutro sprubuje z 534, ewentualnie spr to zrobic pod czystym 3.1

a wartosci maski tf sa niepoprawne?

Ostatnia modyfikacja: 22.04.08 23:24
[#29] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Bagheera, post #28

Zostało wykryte, czy wpisałeś? W artykule, na który się powołujesz widać 0x534.... Poczytaj może jeszcze http://szulu.host.sk/index.php?id=1&kat=1&tekst=sfs.
Powodzenia.

[#30] Re: SFS & scsi.device dla A1200/AmigaOS 3.1/dysk 4GB+

@Kitech, post #29

u mnie jest 434, ale juz sobie z tym ppradziłem, trzeba było wybrac CFS/00 i dalej postepowac wg instrukcji i sie dalo wszystko zrobic, ja wybieralem CUstom FIle System i wpisywałem ID ręcznie

sformatowalem SFSformat, ustawiłem setCache na 100 linii /8kb i chodzi : )

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem