[#1] Karta procesorowa padla do A4000
Padla karta procesorowa jak ja wkladam obraz jest czarny i Amisia nie startuje.
Karta to Commodore A3640 procesor 68040 taktowany 25 Mhz.
Dociskanie ukladow nie pomoglo.Gdzie moge naprawic ewentualnie kupic inna?

[#2] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #1

HA!! Dobrze wycelowałem, ostatnio był temat taki, sprawdź ścieżki od od strony gdzie jest przylutowany konektor karty turbo Te zdjęci, sprawdź tam na dole, gdzie podłącza się do płyty gł.

Sprawdź zworkologie

Ostatnia modyfikacja: 19.02.08 18:33
[#3] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@arti4-92, post #2

Dzieki za pomoc.A w razie czego gdzie mozna naprawic lub kupic inna?

[#4] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #3

W mediamarkt...
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać leniwy/szary wilku

[#5] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@Hugen, post #4

wiesz nie ruszja mnie takie teksty.kiedys w szkole podstawowej mozna bylo ,na lawce lub w toalecie przeczytac takie wypociny...:)

[#6] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #3

W animarcie naprawią

[#7] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #1

Po jakie licho zakładasz nowy temat? Coś nadal kręcisz. Nie odpowiedziałeś na nasze pytania dokładnie co do sprzętu, wiec prawdopodobnie coś zmyślasz. Po drugie zobacz dokładnie jaki masz kwarc na tej karcie, bo na pewno nie 25Mhz.
[#8] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@kmilota, post #7

pewno chodziło mu o zegar procka, a nie taktowanie

[#9] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@x3nU, post #6

Nie byłbym taki pewien..

[#10] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@Hubez, post #9

Jak byłby to mój problem, to bym sam próbował to naprawić :P

[#11] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@arti4-92, post #8

A procek ma zegar??
[#12] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #1

Czy w Amidze siedzała poprzednio karta z 030/25 i działała prawidłowo?
[#13] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@kmilota, post #11

No mnie się zdaje że 040 jest taktowany 50MHz a zegar procka ma 25MHz.

[#14] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@Daclaw, post #12

U poprzedniego wlascieciela dzialala.Gdzie moge znalezc Jumpery do zmian kart prock. (umiejscowienie na plycie glownej) moze przestawienie ich cos da:)
Co do procka jest taktowany zegarem 25Mhz a kwarc to kwarc tak samo jak podkrecanie to jeszcze co innego kolego:( to ze amigi dawno nie mialem nie znaczy ze jestem kompletnym laikiem:) Szukalem Animartu na necie i nie moge znalezc,ktos uzyczy linka lub telefonu do nich,dzieki za pomoc.

[#15] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@kmilota, post #7

Nie krece nie wczytales sie w poprzedniego posta nie jestem teraz w kraju i nie jestem w stanie sprawdzic jaki to model A4000 tak samo jak kwarcu.
Wyprzedze nastepne glupie pytania typu po co wogole zawracam glowe-odpowidam:ano dlatego,ze zbliza sie urlop i mam malo czasu na zalatwienie tej sprawy.Mysle,ze znajdzie sie ktos kto pomoze a nie bedzie pisal jakies "bzdety" po to by cos napisac i sie pokazac:)
pozdrawiam kiedys to brzmialo "AMIGA RULEZ"

[#16] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #14

Według tego co mówisz wynika że procesor jest taktowany 25MHz, tyle że na tej karcie jest oscylator 50MHz.

Edycja: to tak jak z prockami teraz np. Taktowanie mojego procesora to 200MHz, a zegar wynosi 2,2GHz, to prosty rachunek 200*11=2200. Te 11 to mnożnik, 040 zamiast mnożyć dzieli. Chyba się nie mylę, a jeżeli tak to proszę mnie poprawić.

Z góry dzięki ;)

Ostatnia modyfikacja: 20.02.08 19:00
[#17] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #15

Szkoda że czas przeznaczony dla amigi jest dla ciebie czasem zmarnowanym.
Zadaj pytanie jak już będziesz miał dostęp do swojej amisi ;)

[#18] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@arti4-92, post #16

W rzeczy samej zgadza sie:) i o to mi chodzilo a jak ktos by sie czepial to jeszcze jest szyna danych oraz magisrala i predkosc plyty wiec po co rozwijac temat skoro pytalem o karte:) (jesli chodzi o czepialskich)

[#19] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #14

Sa 2 zworki pod karta procesorowa na plycie glownej.
Opisane sa one jako CLKS i sa niedaleko ukladow ROM, a wlasciwie to przy takim malym ukladziku 20 nozkowym w podstawce - na pewno znajdziesz ;)
Przy karcie A3630 zworki ustawione sa na INT a przy karcie A3640 powinny byc ustawione na EXT! Poprzedni wlasciciel nie moglby troche Ci pomoc?
Poszukaj stron o sprzecie amigowym, poczytaj np. ta strone --> http://www.amiga-hardware.com/

[#20] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@temp, post #19

Dziekuje za pomoc:) poprzedni wlasciciel tez nie wiele wie:)

[#21] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #14

> Co do procka jest taktowany zegarem 25Mhz a kwarc to kwarc tak samo jak podkrecanie to jeszcze co innego kolego

Coś mi tu nie pasi. Na tej karcie powinien być kwarc 50Mhz. Jeśli ta 68040 jest taktowana zegarem 25Mhz, to nie dziwię się, że coś nie działa.
[#22] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #15

Ale zrozum. Jak mamy ci pomóc?? Ty nawet nie potrafisz podać wersji tej A4000. A trochę tych płyt głównych było. Zresztą do każdej A4000 była dołączana książeczka, w której były opisane potrzebne do przełączenia przy zmianie karty procesorowej jumpery.
Tak więc, chcesz pomocy, to daj więcej danych. Z fusów nie wróżymy.
[#23] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@arti4-92, post #13

> No mnie się zdaje że 040 jest taktowany 50MHz a zegar procka ma 25MHz.

Jesteś blisko. Dokładnie 68040 dzieli sobie częstotliwość taktowania o połowę. Ale zlituj się i nie pisz, że "procek ma zegar". Zegar i owszem ale jest na płycie głównej :)
[#24] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@kmilota, post #23

częstotliwość może być??

No, po to jest to forum, żeby zdobywać nową wiedzę

[#25] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@vanconrad, post #14

U poprzedniego wlascieciela dzialala.

Ale czy z kartą A3630 030/25?
Trudno Ci pomóc, skoro nawet nie starasz się odpowiadać precyzyjnie na pytania.

Gdzie moge znalezc Jumpery do zmian kart prock.

Pod kartą procesorową. Są oznaczone J100 i J104. Na www.amiga-hardware.com są wyraźne zdjęcia i opisy zworek na płycie A4000.

Szukalem Animartu na necie i nie moge znalezc

Google zapytane o Animart podaje stosowny link jako czwarty od góry. A tu masz gotowca:

http://animart.webpark.pl/pisz.htm
[#26] Re: Karta procesorowa padla do A4000

@Daclaw, post #25

Dziekuje za pomoc widzialem schematy postaram sie cos zrobic.
Nie moge udzielic wiecej informacji poniewaz nie jestem w kraju,poprzedni wlasciciel jest bardzo tajemniczy:),wiec tez mi nie pomoze.pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem