[#1] DF0:NDOS jak to zrobić??
Czy znane są wam programy które potrafią wcześniej przygotowane pliki nagrać na dyskietkę w trybie nie-dosowym? Proszę nie pytać o sens tego przedsięwzięcia po prostu chciałbym się pobawić.

Benedykt

[#2] Re: DF0:NDOS jak to zrobić??

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Mozna to sobie samemu zrobic.naprawde to nie jest trudne.zapis po trackach,kwestia jest odczytanie.mozna to zrobic w bootblocku (tzw. loader) albo jakis programik systemowy napisac ktory radosnie bedzie sobie biegac to trackach i je zczytywac.Co do programu to nie slyszalem o takowym.jednak mozna jakie a-mon,xopa,bbmoni uzyc do zapisu na trackach.szczegolnie ten ostatni wypas jak cholera,dziala jak action-replay i dziala na nowszych CPU.

[#3] Re: DF0:NDOS jak to zrobić??

Było coś w rodzaju NDOS.device, ale nazwa wyleciała mi z głowy :( Można było m.in. grzebać sobie w NDOSowych dyskietkach (zapis/odczyt -chyba).
Jeżeli masz gdzieś pod ręką Eurekowską płytę MACD4 (ta ze "Zdrajcą") to zajrzyj do: SHAREWARE_CZYT/DAMIAN_PIOTROWSKI/NDOS-DISKHANDLER nie jestem pewien, czy to ten program, ale nazwa obiecująca. :)
[#4] Re: DF0:NDOS jak to zrobić??

@APC74, post #3

Dzięki za info. Poszukam

Benedykt

[#5] Re: DF0:NDOS jak to zrobić??

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Cytat z readme do programu:
NDOS-DiskHandler jest programem, który umożliwia odczyt i zapis danych
w postaci pliku na dyskietkę z pominięciem dosu. Zapisany dysk jest
traktowany przez system jako nie-dosowy, aczkolwiek tym samnmym programem
można wcześniej zapisane dane odczytać do pliku. Jest to przydatne, gdy
chce się "ukryć" dane, lub przenieść 1760 plików mniejszych niż 512 bajtów
na jednej dyskietce DD. Jak wiadomo, nie ma możliwości nagrania czegoś
takiego na dyskietkę pod dosem. Korzystając z tego programu nawet to jest możliwe.

[#6] Re: DF0:NDOS jak to zrobić??

@OSH, post #5

OSH mógłbyś podesłać mi ten program na maila(w profilu) + dokumentacje do niego? gdzieś mi wcięło tę płytkę macd4zdrajca

Benedykt

[#7] Re: DF0:NDOS jak to zrobić??

Jest też program na aminecie trackdos który podobno do tego służy. Niestety nie wiem jak go używać. Próbowałem kiedyś "zrzucić" kilka niedosowych gier do dosu ale bez powodzenia. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem