[#1] problem z amigą.
witam.
mam problem z amigą 600. włączam ją i jest wszystko ok, pojawia sie plansza gdzie pokazuje że trzeba włożyć dyskietkę ale na tym sie kończy.
mam mase dyskietek, testowałem kilka, wymieniałem stacje, obracałem taśme. robiłem wszystko na co wpadłem. nie ma w niej zworek.
znalałem starą zakurzoną amige w piwnicy razem z joistikiem, masą kabli i dyskietkami. chciałem sobie zagrać ; ))
nie wiem co zrobić, jakis pomysł ?

inne pytanie, da sie podpiąc normalny monitor komputerowy pod amgie ?
jak tak to jak ? mam jakiś kabelek w którym z drugiej strony jest kabelek jak od monitora, ale nie ma wszystkich bolców. tak powinno być ?
[#2] Re: problem z amigą.

@pgtg, post #1

Rozumiem, ze wkladasz dyskietke i nic sie nie dzieje?
Mozliwe, ze dyskietki padly. Dyskietki przetrzymywane w piwnicach umieraja ze zgryzoty.

Oczywiscie, ze da sie podlaczyc ormalny monitor komputerowy do Amigi 600. Jednakze najlepiej jezeli jest to normalny monitor komputerowy odbierajacy sygnal PAL. Jezeli nie masz takiego to potrzebujesz Scandoubler.
[#3] Re: problem z amigą.

@Jaszczur, post #2

hm, to jak sprawdzić czy widzi tę stacje dyskietek ?
z tego co wyczytałem w faq to raczej nie da sie zadnej dyskietki na komputerze stworzyć.
kupiłem juz przejściówke z 2,5 cala na 3,5cala i mam zamiar podpiąc dysk twardy [tak jak wyczytałem w jakimś poradniku] ale stacje dyskietek też jest ważna. czekam tylko aż przesyłka przyjdzie. boje sie teraz że coś z wejsciem z taśmy może byc nie tak że nawet dysk nie zadziała..
jakies pomysły ?
[#4] Re: problem z amigą.

@pgtg, post #3

kontroler ide jest oddzielny od kontrolera fdd wiec duze prawdopodobienstwo ze dziala. Czy stacja dyskietek kreci ? Jezeli kreci ale bez rezultatow sprobuj z inna dyskietka (az do oporu wymieniaj dyskietki jezeli masz ich duzo), jezeli to nie pomoze pewnie padla stacja dyskietek. W A600 najlepiej zamontowac dysk 2.5" w srodku na sankach.

[#5] Re: problem z amigą.

@PrzemasIII, post #4

ale dysk 3,5" tez sie da ?
i co potem, jak juz podłącze dysk...
bo tego nigdzie nie moge znaleść...
[#6] Re: problem z amigą.

@pgtg, post #5

tak da sie przez przejsciowke ale nie zapominaj ze musisz zalatwic sobie zasilanie do dysku 3.5" bo w amigach "malych" czegos takiego nie ma. Mozesz sprobowac w tej sytuacji zainstalowac system za pomoca winuae bo bez stacji dyskietek nie ma innej mozliwosci .

aha a system masz ?

Ostatnia modyfikacja: 21.02.08 18:11
[#7] Re: problem z amigą.

@pgtg, post #3

w bootmenu - po resecie, albo po wlaczeniu amy trzymaj prawy i lewy przycisk myszy.

[#8] Re: problem z amigą.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

eee, nie mam systemu ; x
skad go wziąć ?
i jak go zainstalowac skoro stacja dyskietek nie działa ?
pozatym inne pytanie, gdzie sie podpina dysk w amidze 600 ?

w boot menu widze jakies 2 rzeczy, nic z nich nie rozumiem, ale wydaje mi sie że jak bedzie podpięty dysk znajdzie trzecią. dobrze mysle ?
[#9] Re: problem z amigą.

@pgtg, post #8

pgtg napisał(a):

> eee, nie mam systemu ; x
> skad go wziąć ?

Na tym forum nie podadzą Ci innej odpowiedzi jak ta, że trzeba kupić :)

> i jak go zainstalowac skoro stacja dyskietek nie działa ?

Nie bądź taki pewny. Zawsze może się okazać, że to jednak dyskietki są walnięte.

> pozatym inne pytanie, gdzie sie podpina dysk w amidze 600 ?

Na płycie głównej komputera jest 44-pinowe pionowo położone gniazdo do podpięcia dysku 2,5-calowego. to do niego podpina się tez przejściówkę 2,5->3,5.

> w boot menu widze jakies 2 rzeczy, nic z nich nie rozumiem, ale
> wydaje mi sie że jak bedzie podpięty dysk znajdzie trzecią.
> dobrze mysle ?

Może znaleźć i 4 a nawet pięć i więcej. :)

W BOOT MENU widzisz pewnie CC0 i DF0. Pierwsza to port PCMCIA (a konkretnie urządzenie logiczne obsługujące ten port) a druga to wewnętrzna stacja dysków. Gdy podłączysz podzielony na partycje dysk, to zobaczysz i partycje tego dysku. Zazwyczaj mają nazwy DH0, DH1 i tak dalej, ale nie jest to regułą, bo zależy od tego, jak sobie nazwiesz partycje podczas partycjonowania dysku. Wal do mnie na GG, bo widzę, że jesteś zieloniutki w kwestii Amigi. A części osób już się tu znudziło na odpowiadanie na pytania początkujących. Zwłaszcza, że część odpowiedzi można znaleźć w FAQ...

Ostatnia modyfikacja: 23.02.08 00:32
[#10] Re: problem z amigą.

@OSH, post #9

OSH, dzieki za odpowiedz...
ale nadal mam 2 pytania. jaki system polecacie pod amige 600 ?
i jeszcze jedno, podłączam do niego dysk 10gb, jak zrobić na nim partycje i sformatować pod amige ?
jestem zielony.
[#11] Re: problem z amigą.

@pgtg, post #10

Wejdź do działu AmigaFaq i poszukaj. W dziale Programy jest artykuł o partycjonowaniu dysku.

[#12] Re: problem z amigą.

@pgtg, post #10

System pod A600? Hm, raczej nie 3.9. Może 3.0 po zamontowaniu KS 3.0/3.1...a bez tego to 2.1...
Poczytaj FAQ, a potem pisz do mnie na GG...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem