[#1] Mycha do Amigi
Witam
Czy istnieje jakiś tajmny sposób aby dostosować myszke z wtyczką np USB do A1200?
[#2] Re: Mycha do Amigi

@wicio23, post #1

Sposobów na podpięcie myszy PC do Ami jest kilka (nie tylko z USB):
- stare myszy na port SER mozna podpiąć do portu SER Ami poprzez przejściówkę DB9>DB25pin, trzeba uzyć sterownik z aminetu - minus: działa tylko pod systemem
- dowolne myszy kulkowe można przerobić, tak aby działały jak oryginalne amigowe (znowu aminet, dział doc/hard .... szukaj pod "mouse") - minus: kupa roboty, ryzyko popełnienia pomyłki (zwarcie i upalenie ścieżek zasilających port myszy w Ami)
- myszy USB możesz podpiąć bezpośrednio do karty USB w Ami, stos Poseidon obsługuje takie myszy bez problemu - minus: cena, cena, oraz działa tylko pod systemem
- myszy PS2 można podpiąć do Ami za pomocą przelotki PS2M (jest tam mikrokontroler PIC - brzmi groźnie, ale to tylko jeden niewielki scalak, oprócz tego przystawka prosta jak drut). Projekt w Aminecie (doc/hard) - minusy: moim zdaniem brak, chyba że ktoś nie potrafi zlutować kabelka z kabelkiem - ale zawsze można kogoś poprosić. Niektóre myszy USB można za pomoca prostej przelotki (dołączona do myszy) podpiąć do PS2, stąd będzie działać w PS2M. Aha, tego typu interfejsy produkuje kilka firm, np. nasz Elbox - Cocolino i Mroocheck (czy jakoś podobnie). "Tego typu" nie oznacza, że jest to to samo, są to zupełnie inne projekty, ale dla użytkownika działają tak samo.
Zrobiłem sobie ostatnio PS2M, za częsci zapłaciłem w sumie 10 zł, działa super. Dużym plusem jest (poza ceną) to, że taka mysz od strony Ami niczym nie różni się od oryginalnej, każdy program pod nią pójdzie. Oczywiście można używać popularnych obecnie myszy optycznych, PS2M obsługuje też rolkę.

Ostatnia modyfikacja: 24.02.08 09:57
[#3] Re: Mycha do Amigi

@wali7, post #2

Tak, ps2m rulu ;)

[#4] Re: Mycha do Amigi

@wicio23, post #1

Ja mam Mysz USB podłączoną do Ami.

Dokładniej wygląda to tak:

Mysz USB ---> przelotka USB / Ps/2 ---> Interfejs myszy PS/2

[#5] Re: Mycha do Amigi

@arti4-92, post #3

Ja kupiłem na allegro ps2m, koszt 45-49 zeta, podpiąłem mysz optyczną i śmiga aż miło :)

[#6] Re: Mycha do Amigi

@Hubez, post #4

u mnie to nie działa :(

[#7] Re: Mycha do Amigi

@arti4-92, post #6

Podejżewam, że możliwość pracy myszy USB jako PS2 wynika ze specjalnej własciwości samej myszy - protokół USB bardzo sie różni od prostego, opartego na rs232 protokołu myszy PS2. Myślę, że chip w myszy wykrywa fakt podpięcia do PS2 i bezpośrednio obsługuje ten protokól, a w samej przelotce nie ma żadnej elektroniki i tym samym będzie ona działać tylko z dedykowanymi myszami. W pracy miałem takie dwie, niepotrzebne już przelotki, jeśli się do nich dokopię, to przeprowadzę analizę przy pomocy noża i śrubokręta
[#8] Re: Mycha do Amigi

@arti4-92, post #3

czy takie przejście będzie ok? :)http://www.allegro.pl/item316993858_b6_przejsciowka_z_ps_2_na_com_adapter_db9f_md6f.html
[#9] Re: Mycha do Amigi

@wicio23, post #8

Nie specjalnie. Potrzebujesz jeszcze przelotki do portu szeregowego z 9>25, a i tak mysz będzie działa tylko po załadowaniu sterownika, czyli wyłącznie pod systemem. Zakup miałby sens gdyby obudowę przelotki można było rozkręcić i umieścić w środku przejściówkę według schematu z Aminetu. Ze zdjęć wynika, że nie da rady.

Podobnie jak kjb kupiłem już gotowca na Allegro i mogę z czystym sercem polecić. Jedynym mankamentem jest trochę duży rozmiar co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie do A600. Ale wystarczy zrobić mały 'przedłużacz' i wszystko śmiga.

Przełączanie ekranów środkowym przyciskiem rządzi ;)
[#10] Re: Mycha do Amigi

@ppill, post #9

Szkoda. A mógłbyś mi podać linka do tego "kabelka" na allegro? Dzięki. :D
[#11] Re: Mycha do Amigi

@wicio23, post #10

szukaj Cocolino, Mroocheck, ew. PS2M (chociaz ten ostatni projekt jest freeware, więc nie wiem jak wygląda sprawa z legalnością sprzedaży na Allegro - ale pewnie się zdarza)
[#12] Re: Mycha do Amigi

@wicio23, post #10

W tej chwili nie ma na Allegro. Może uda się bezpośrednio u sprzedawcy:

http://www.przelotki.cjb.pl/

Ps2M jest rozpowszechniany na zasadzie GPL więc nie ma w tym raczej nic niemoralnego.
[#13] Re: Mycha do Amigi

@wicio23, post #8

dodam ze takie przejsciowki sa zazwyczaj o dupe potluc, przynajmniej u mnie, na starym 486 nie chcialy dzialac (a probowalem kilka)

[#14] Re: Mycha do Amigi

@ppill, post #12

A wiesz może jaka jest cena tych przelotek?
[#15] Re: Mycha do Amigi

@KeniG, post #14

pisz na priv ...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem