[#1] Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały
Cześć,

By nie spamować po forum moimi filmami, podobnie jak inni koledzy z YT otwieram mój temat zbiorczy, w którym wrzucał będę linki z krótkim opisem o czym jest film :)
Miejsce to jest także dobrym miejscem na dyskusje, słowa krytyki, sugestie, czy inne wnioski.

Zaczynam od najnowszego materiału jakim jest:
Instalacja i test nowej membrany klawiatury, a także porównanie jej z zamienną membraną PCB:

Zapraszam

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2024 09:02:56 przez miki1406
9
[#2] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@miki1406, post #1

Śledzę i subskrybuję kanał od lat ;)
2
[#3] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@miki1406, post #1

Klawiatura - jedyna w tej chwili rzecz, która doprowadza mnie do łeż i maksywalnego wkurw&^%$@.
Pierwszy wku$@ to to że jest żółta, chyba nawet bardziej niż Twoja. Obudowa śnieżnobiała a tu taki fajans.
Drugi to że niektóre klawisze muszę wciskać z siłą wodospadu. Nieco poprawiło się po wymianie oryginalnej folii na zamiennik wykonany na cieńkim PCB, zakupionej przez Mokrego (thx!) u Sordana.
Myślisz że samo przemycie gumek na młoteczkach IPA da pozytywny efekt? Czy te gumki na młoteczkach da się w jakiś zregenerować?
Coraz częściej myślę o zakupie mechanicznej klawierki od Kraszana, ale to jednak koszt kilozłotego.

BTW: Włączyłem subskrypcje. Z amigowych mam tylko Twój i Chrisa Edwardsa.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2024 11:38:26 przez waldiamiga
[#4] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@waldiamiga, post #3

Ja swoją dałem do regeneracji i działa jak nowa :)
[#5] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@waldiamiga, post #3

Mi się żadnymi metodami nie udało zregenerować młoteczków. Rośnie rezystancja tej gumy w wyniku jakiegoś procesu starzenia i nic się nie daje zrobić. Niektórzy nawet próbują ścinać powierzchnię nożykiem ale moim zdaniem to nic nie da bo rezystancja rośnie też wgłąb. Tak jest przynajmniej u mnie.

Zazwyczaj tylko część klawiszy ma taką przypadłość więc można próbować kupić kilka młoteczków na wymianę ale na portalach aukcyjnych cena młoteczków jest taka, że jakby ich kupić kilkadziesiąt to za tą cenę lepiej szukać kompletnej klawiatury sprawnej :D. No i było kilka typów młoteczków i nie zawsze pasują.
1
[#6] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@bfgmatik, post #5

Generalnie zauważyłem, że czasem trzeba troche mocniej docisnąć patyczek do gumy, żeby zadziałało tarcie... Ja w przypadku PCB robiłem tak, że czyscilem cały laminat IPA, młoteczki patyczkami wszystkie także, później test, a jeśli któreś klawisze jeszcze strajkowały - ponawiałem czyszczenie tych konkretnych młoteczków... Mam wrażenie, że jeśli korzysta się regularnie z klawiszy, to rozwiązanie będzie działać... Natomiast odłożony na półkę komputer, po jakimś czasie znów ma problem z "zaliczeniem" naciśnięcia...

Mam wrażenie, że membrana ma znacznie większą "tolerancję" na syf i zwyczajnie - jak nie zgnije to będzie działać...
[#7] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@slawekwozniak, post #4

Do kogo i ile Cię to kosztowało?
[#8] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@bfgmatik, post #5

U mnie po zastosowaniu pcb zamiast folii pojawił się problem z działaniem klawiszy. Pomógł patent z miękkim ołówkiem. Wystarczyło każdy młoteczek pokryć grafitem na częściach które dotykają pcb i klawiatura działa jak nowa…. Nie wiem tylko jak z trwałością tego zabiegu ale na razie nic się złego nie dzieje.
A retro wg Miksola oglądam jak tylko coś nowego się pojawi :)

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2024 22:37:14 przez Jose
1
[#9] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@waldiamiga, post #3

Regeneracja:

Naklejenie na super gluta kawałeczka folii aluminiowej na młoteczek (tej w rolce do pakowania żywności). Tak by robiła zwarcie przy naciśnięciu. Udanej zabawy.
1
[#10] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@koczis, post #9

Tak samo robiłem. Testowałem różne sposoby:
[*] Ołówek - nic nie dało
[*] Lakier grafitowy - nic nie dało
[*] Mycie ipą - zero efektu
Tylko kawałeczki folii amelininowej dały radę.
1
[#11] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@QkiZ, post #10

Z moich obserwacji popartych pomiarami miernikiem wynika, że z biegiem czasu przewodność tych gumek maleje. Pewnie materiał, z których są zrobione, się utlenia. W takim przypadku mycie nie pomoże.
[#12] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@perinoid, post #11

Live powstał w sumie jako odpowiedź na pytanie, czy na takim PiStorm to Superfrog działa szybciej?
No kurcze... Może nie tyle sama gra, ale czasy ładowania są abstrakcyjnie niższe...
Inna sprawa, że rusza... A to nie jest oczywiste przy rozbudowanych konfiguracjach...

1
[#13] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@miki1406, post #12

Mam wrażenie, że Superfrog działa szybciej na oko około 20%. Ale może mi się wydawać bo lata w to nie grałem.
[#14] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@amikoksu, post #13

Na moje oko SuperFrog ma normalna prędkość, czyli jest tak jak być powinno
[#15] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@miki1406, post #12

Live powstał w sumie jako odpowiedź na pytanie, czy na takim PiStorm to Superfrog działa szybciej?

Chyba ci się tematy pomyliły 🤪
[#16] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@miki1406, post #12

Może emulator ma włączoną opcję "blaster procesing". ;)
[#17] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@miki1406, post #12

Grunt to dobra zabawa.
[#18] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@perinoid, post #15

Chyba ci się tematy pomyliły 🤪

Nie :) Stworzyłem zbiorczy temat, żeby nie spamować moimi filmami po całym PPA
Zauważyłem, ze podobnie robią inni koledzy udzielający się na YT... I ma to sens :)
2
[#19] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@miki1406, post #18

Wiem. Tylko w całym wątku Superfrog się nie pojawia przed twoim wpisem. W filmie też się nie pojawia, bo on jest o klawiaturze. Także taki przeskok na Superfroga i uzasadnianie PiStorma jest jakby ... d..y A uwaga bo ten konkretny twój post (#12) jest odpowiedzią na mój #11 Pewnie to tylko kwestia techniczna, nie złapałem sensu i się czepiam szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2024 20:15:29 przez perinoid
[#20] Re: Retro Według Miksola - moje Amigowe materiały

@perinoid, post #19

Wskoczył live, na którym podjąłem pierwszy test ogrania Heretic II na PiStorm32. Zaskakująco dobrze sobie radzi osiągając wysokie rozdzielczości... Zupełnie przeciwnie do mojego zestawu do streamowania

https://www.youtube.com/watch?v=9n-7Xp3sDVc
4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem