kategoria: A1200
[#1] Checkmate 1500plus i dioda hdd
Mam taką zagwozdkę. Posiadam obudowę Checkmate1500. Od początku nie chciała mi w niej działać dioda HDD. Wczoraj polutowałem GND do GND, a power do pinu 39 w taśmie HDD. No i działa, ale na odwrót. Gdy dysk nie pracuje, dioda cały czas świeci. Gdy dysk zaczyna pracować, dioda przygasa. Próbowałem zamienić kable miejscami, ale to nic nie dało.
[#2] Re: Checkmate 1500plus i dioda hdd

@Wankowicz, post #1

Bo ta linia jest aktywna zerem. Musiałbyś podłączyć z jednej strony do 5v a z drugiej do PINu 39.
1
[#3] Re: Checkmate 1500plus i dioda hdd

@bfgmatik, post #2

Niestety nie wiele mi to pomogło.

Gdy przelutowałem z gnd do vcc to dioda zaczęła świecić bardzo intensywnie. Reakcji na pracę hdd nie było. Zamieniłem żyły miejscami ale teraz nie świeci wcale.
[#4] Re: Checkmate 1500plus i dioda hdd

@Wankowicz, post #3

A co masz podłączone do tej taśmy? I czy masz rezystor szeregowo z dioda?
[#5] Re: Checkmate 1500plus i dioda hdd

@bfgmatik, post #4

Przelotkę z sata na ide. Bezpośrednio do niej się lutowałem. Na końcu taśmy jest kolejna przelotka z IDe na CF. Ona ma diodę hdd led. Ta dioda działa prawidłowo. Ci ciekawa dioda z CF prawidłowo pokazuje pracę dysku hdd.
[#6] Re: Checkmate 1500plus i dioda hdd

@Wankowicz, post #5

Pokazuje prace dysku bo chyba w taśmie jest tylko jedna linia led (39) i wszystkie diody są do niej podłączone.

Musisz mieć rezystor szeregowo z dioda bo inaczej ją upalisz. Na linii 39 możesz mieć napięcie albo 0v albo 5v. Żadne z nich nie powinno powodować jaskrawego świecenia jeżeli jest rezystor rzędu ok 1kohm. Diody nie można używać bez rezystora.

Z niektórymi adapterami np ide2sd jest taki problem ze dają 3v3 w stanie nieaktywności zamiast 5v i to powoduje problemy ale dioda przy takim napięciu nie powinna świecić i tak bo 5v minus 3v3 = 1.7v a to za mało do zaświecania diody.

A na pewno podłączyłeś diodę do 5v a nie jakiegoś 12v?
[#7] Re: Checkmate 1500plus i dioda hdd

@bfgmatik, post #6

Zimny lut był. Poprawiłem i działa jak jak napisałeś.

Dziękuję za pomoc.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem