kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1
Mam problem z uruchomieniem sterownika po zainstalowaniu FastATA-V. Dysk startuje bez problemu, ale nie mogę uruchomić drivera ani w trybie resident, ani normalnie. Próbowałem różnych rozwiązań, m.in. ładowania sterownika przed i po komendzie SetPatch, zgodnie z instrukcjami, które znalazłem na innych stronach, ale nic nie działa. To samo dzieje się, gdy próbuję załadować sterownik bezpośrednio ze startup-sequence. Używam najnowszej wersji sterownika (11.50), a system to AmigaOS 3.2.2.1.
Dodatkowo sprawdziłem połączenie gayle i wygląda na to, że połączenie jest, reset działa. Rom zawiera kickstart 3.2.2

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i ma jakieś sugestie, jak to naprawić?

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2024 20:16:03 przez sand
[#2] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@sand, post #1

Odpal Amigę bez s-s ( opcja w bootmenu)
Teraz w cli uruchom ata3prefs i napisz jakie napędy widzi program.
[#3] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@Norbert, post #2

Mam dokladnie ten sam komunikat I can't find FASTAta 1200 mk-iv controller. To same jak uruchamiam ATA3.driver.
[#4] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@sand, post #3

Widzę że na stronie elboxu są osobne sterowniki dla każdego modelu FastATA.
Nie wiem jakiego Ty używasz i dziwne że masz info o MK IV a posiadasz MK V
[#5] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@sand, post #1

Ja bym sprobowal uzyc scsi.device z ROM-u gdzie dzialalo ok.
Czyli rypnac scsi.device Remusem.
Zaladowac za pomoca LoadModule.
Sprawdzic, czy dziala za pomoca Version scsi.device.
I potem wczytac driver od fast ata.
O ile mi wiadomo to scsi.device z kicku 3.2 rozni sie od poprzednich wersji, byc moze ma inaczej cos tam porozmieszczane.
[#6] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@Don_Adan, post #5

Spróbowałem z obniżeniem wersji SCSI device do 40.12. Najpierw przeprowadziłem downgrade na samym początku SS, a następnie załadowałem Ata3.device. Sprawdziłem wersję urządzenia i była prawidłowa. Niestety, to nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Może cos jest nie tak z tym fastata. Albo, cos niedociska? Ale jak romy wstają i działa reset to chyba powinno być ok?
[#7] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@sand, post #6

To nie wiem, mozliwe, ze cos jest uszkodzone.
Jeszcze mozesz sprobowac caly kick 3.1 zmapowac do pamieci, ale to raczej juz nic nie da.
Ale bedziesz wtedy wiedzial, ze to nie jest problem kicka 3.2.2.
1
[#8] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@Norbert, post #4

Wygląda na zła wejsje sterownika. Po numerze na naklejce na fast ATA sprawdzić jakie to jest MK a później dobrać do tego odpowiedni sterownik.

Chociaż dziwne jest to że wersja 11.5 jest od MK V, a wywala komunikat o MK IV.

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2024 08:59:44 przez Mokry
[#9] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@Mokry, post #8

Ostatnia to na pewno wersja 11.5, taka jest obecnie dodawana. Próbowałem przeczyścić, docisnąć Fast ATA i nakładkę na Gayle, ale nic to nie pomogło. Z drugiej strony, skoro Amiga odpala i ROM-y działają, bo się uruchamia, to wydaje mi się, że docisk i nóżki są w porządku. Zamówiłem jednak mocniejszy socket, żeby podwyższyć Fast ATA.

Ciągle jeszcze zastanawiam się nad recapem, który odkładam już od dłuższego czasu. Jednak sama Amiga działa bez zarzutu, więc myślę, że stare kondensatory powinny być jeszcze sprawne i nie powinny powodować problemów z Fast ATA.
[#10] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@sand, post #9

Jaki masz nr na tej naklejce na fast ATA?
I na jakiej płycie A1200 masz tą fast ATA?
[#11] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@sand, post #9

Jesli masz orginalny Rom 3.0 zobacz z nim miale kiedys problem z najnowszym 3.2
1
[#12] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@Mokry, post #10

Na fast ata jest numer V, a płyta to 2B. Dodatkowo właśnie zrobiłem recap. Ale to nic nie pomogło.
[#13] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@sand, post #12

Chodziło mi o numer na naklejce. Tam jest chyba 5 albo 6 cyfr. Taki numer seryjny.
[#14] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@sand, post #12

1) Podstawki pod układy MACH lubią tracić kontakt - warto wyjąć układy (wymagane specjalne narzędzie do wyciągania układów PLLC), troszkę przeczyścić styki i włożyć układy z powrotem. Ważne aby nie pomylić który MACH do której podstawki.
2) Może po prostu coś padło na Fast ATA - warto spróbować z inną Fast ATA (wiem - łatwo powiedzieć).
1
[#15] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@sand, post #1

Wieki temu również miałem problem z FastATA. Niestety nie pamiętam jaką miałem wersję, ale ostatecznie musiałem wysłać całą A1200 na serwis do eFunzine gdzie zmienili mi płytę główną na inną rewizję. Po tym zabiegu, razem z ROMem 3.0 wszystko działało już prawidłowo. Z serwisu otrzymałem wyjaśnienie, że płyta główna "gryzła" się z FastATA.

Jak dobrze pamiętam to w większości przypadków uruchomienie ATA3.deiver powodowało reset, ale za którymś razem udało się normalnie wczytać system.
[#16] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@Ponki1986, post #15

A jakie masz turbo do niej z jakim taktowaniem?

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2024 16:38:04 przez mwb113
[#17] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@Ponki1986, post #15

Z serwisu otrzymałem wyjaśnienie, że płyta główna "gryzła" się z FastATA.

ciekawe dlaczego?
hmm, a może z powodu "time fix" ??
nie wiem, zgaduję. sam to sprawdź
[#18] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@Ponki1986, post #15

Fajne wytłumaczenie "gryzie się", to tak jak to zjawisko:

1
[#19] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@stachu100, post #14

1) To chyba dobry trop, mam to narzędzie, wyjąłem MACH i zaczęło działać , do czasu rebootu. Jeszcze raz sprobuje, może cos nie łączy w tej FastATA.
2) Niestety nic juz nie mam :(
[#20] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@mwb113, post #16

To jest TF1260 z v6 stka. Działo w poprzedniej Amidze stabilnie. Ta 1200 tka to taki trochę zlepek ze wszystkiego co zostało.
[#21] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@Mokry, post #13

To ma numer 6901542 .
[#22] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@sand, post #20

Jak u siebie podłączałem faste i miałem podkręcony procesor to się wtedy chyba rozjeżdżały dane.
Tf daj na wartość 50.
Chyba że jest nie podkręcony lub się podkręca przy starcie systemu.
To wtedy błędny trop.
[#23] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@mwb113, post #16

W tedy miałem Blizzarda IV 68030 50 MHz + 32MB.
[#24] Re: Problem z uruchomieniem sterownika FastATA-V na AmigaOS 3.2.2.1

@mwb113, post #22

Mam CPU ustawiony na 50 MHz, więc raczej to nie jest przyczyną. Podążam jednak śladem Staszka, bo po wyjęciu jednego układu z FastATA, uruchomiła się, ale po ponownym uruchomieniu znów zniknęła. Będę miał jeszcze drugą płytę do Amigi, ale nie sądzę, żeby ta była uszkodzona.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem