[#1] QuickJoy informacje na temat marki firmy
Szukam informacji na temat, produktów marki QuickJoy, chronologii modeli, cokolwiek ciekawego, kiedy powstała i kiedy zgasła firma tak z ciekawości. Nie bardzo potrafię wyguglować jakiekolwiek przydatnych informacji prócz ofert. Za wszelkie źródła z góry bardzo dziękuję.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2024 07:24:10 przez cossack
1
[#2] Re: QuickJoy informacje na temat marki firmy

@cossack, post #1

Podpowiem trochę. Firma nazywała się Spectravideo. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Spectravideo
1
[#3] Re: QuickJoy informacje na temat marki firmy

@sand, post #2

Dzięki
Są takie dwa brandy QuickShot i QuickJoy i oba są związane z Spectravideo.
Tutaj jest więcej o QuickShotach
Jest tam w reklamie QuickShot by Bondwell
QuickShot jest jakoś z lekka ogarnięty to nie trafiłem na coś podobnego z QuickJoy.
[#4] Re: QuickJoy informacje na temat marki firmy

@cossack, post #3

Z ciekawostek to Spectavideo produkowało komputery MSX SVI sprzedawane na polskim rynku w latach głębokiej komuny. Miały one nawet polskie litery na klawiaturze. Teraz doczytałem ze firma działała tylko 7 lat i upadła.
[#5] Re: QuickJoy informacje na temat marki firmy

@bfgmatik, post #4

Chodzi mi o joysticki których było wyprodukowanych kilkadziesiąt milionów różnych rodzajów a wiadomości o nich i chronologii wypuszczania na rynek nie ma za wiele, może jednak ktoś widział jakieś zestawienie.
[#6] Re: QuickJoy informacje na temat marki firmy

@cossack, post #5

W Top Secrecie 19 (6/93) na str. 8-9 jest test kilku QuickJoyów (a w zasadzie tylko wypunktowana krótka charakterystyka) oraz dystrybuowanej m.in. pod marką QuickShot konsoli Supervision. Możesz pobrać np. z https://stare.e-gry.net/czasopisma lub z chomika.
(z dopisku pod artykułem można by mylnie wnioskować, że Supervision to QuickJoy; zresztą pierwszy z przedstawionych tam joysticków też, ztcw, nie ma nic wspólnego z QuickJoyami a właściwa nazwa Raidera to PC Raider).
[#7] Re: QuickJoy informacje na temat marki firmy

@snajper, post #6

Przejrzałem trochę różnych zestawień z starych gazet zwłaszcza niemieckich i w sumie coś tam można by z tego powyciągać, ale na ciekawe opracowanie w internetach nie trafiłem a szkoda bo to jednak sprzęt który poszedł do ludzi w dziesiątkach milionów a w internecie tylko śladowe informacje, ogólnie biała plama do wypełnienia.
1
[#8] Re: QuickJoy informacje na temat marki firmy

@cossack, post #7

Dzięki za zwrócenie uwagi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem