kategoria: Programy
[#1] Program do standardowych ikonek
Szukałem na forum, szukałem w googlach, nie znalazłem...

Tworzę ikonkę do gry i chciałbym ją stworzyć jako standardową ikonkę wyświetlaną w Workbenchu 2.1.

Próbowałem IconEdit z OS 3.2.2. Po wielominutowej jeździe nosem po ekranie z braku możliwości powiększenia zmieniłem ScreenMode na lowres, lecz niewiele to pomogło. W takim razie w Aseprite stworzyłem sobie ikonkę 80x40 pikseli w 4 kolorach, zapisałem do PNG, wczytałem w IconEdit, a po zapisie wyszła mi ColorIcon/NewIcon czy jak to zwał. Pod OS 3.2.2 się wyświetla, a pod Workbenchem 2.1 nie.

Odpaliłem pod Workbenchem 2.1 IconEdit i tu ta wersja ładnie zapisuje do standardowej ikonki, jednak później pod OS 3.2.2 nie widać jej grafiki. Zgłupiałem i zdębiałem.

Próbowałem Iconiana, lecz mi się nie chce uruchomić. Próbowałem IconEdit z OS 3.9. Lipa Myślałem o IconEdit z OS 4.1, ale to byłaby chyba przesada.

Istnieje jakiś sensowny edytor grafik dla ikonek pozwalający zapisywać różne typy ikon? Standard/Glow/ColorIcons/NewIcons itd?
[#2] Re: Program do standardowych ikonek

@tukinem, post #1

Próbowałem IconEdit z OS 3.2.2. Po wielominutowej jeździe nosem po ekranie z braku możliwości powiększenia zmieniłem ScreenMode na lowres, lecz niewiele to pomogło.

Jeżeli to jest problemem to przecież w dolnym prawym rogu jest suwaczek do powiększania ikony (nawet do giganta 16x) .
[#3] Re: Program do standardowych ikonek

@prz, post #2

Nie mam suwaczka...

Ta wersja mi zapisuje ikony w takim typie, że Workbench 2.1 ich nie widzi, tylko widzi standardową ikonkę z BB, jakby była zapisana w tym pliku, ale niewidoczna na nowszych systemach.
[#4] Re: Program do standardowych ikonek

@tukinem, post #3

odpal wersje iconedit z dyskietek wb1.3 lub 2.1
[#5] Re: Program do standardowych ikonek

@Cezarykl, post #4

Wtedy zapisuje, ale nie może usunąć tego co zapisał IconEdit z nowszej wersji systemu. Chyba, że tworzyć od nowa na starej wersji IconEdit?

Pod OS 4.1 wydaje mi się w porządku IconEdit. Zapisałem sobie nowy i stary typ jednocześnie i efekt jest taki:

Tam też nie widzę powiększania obrazka, jedynie można zmniejszać/zwiększać pole rysowania ikonek.

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2024 00:22:01 przez tukinem
[#6] Re: Program do standardowych ikonek

@tukinem, post #3

Rozumiem, że dodatkowym problemem jest problem z odczytem ikonek w WB2.1.
Ale w ogóle czy to co masz to na pewno IconEdit z 3.2.2? U mnie wygląda na bardziej zaawansowany no i ma m.in. ten suwaczek. Zobacz tutaj w poście nr 4: https://eab.abime.net/showthread.php?t=117193
Może masz jakąś inną wersję i z tą "właściwą" (???) nie byłoby problemów?
[#7] Re: Program do standardowych ikonek

@prz, post #6

A pomyłka... Ja mam kickstart 3.2.2, ale system 3.2.0 :-/

W OS 4.1 jest fajny edytor, ale nie ma powiększania:

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2024 00:31:53 przez tukinem
[#8] Re: Program do standardowych ikonek

@tukinem, post #1

Format PNG to nie standardowy format ikon w wb2.1 !!!
Stwórz nowa ikonę w ICONEDIT z 2.1 czy 3.1.
Będzie widoczna pod każdym systemem.
Może to być też każdy inny program do ikon, ale trzeba zapisać ikona w starym formacie.
[#9] Re: Program do standardowych ikonek

@Norbert, post #8

PNG służył mi jedynie do przeniesienia do Amigi grafiki ikonki.

Masz rację. IconEdit z Wb 3.1 wczytał ładnie grafiki i zapisał w standardowym formacie. Szkoda, że nie ma uniwersalnego edytora grafik do różnych typów ikon.
[#10] Re: Program do standardowych ikonek

@tukinem, post #1

Iconian-a żeś próbował?
[#11] Re: Program do standardowych ikonek

@Ponki1986, post #10

No właśnie coś mi nie startował na OS 3.2. Po każdej próbie uruchomienia zero reakcji.

Spróbuję jeszcze pod WB 3.1 go odpalić i zobaczę co on oferuje. Tu tylko zainstalowałem BetterWB, więc system jest czysty jak łza.
[#12] Re: Program do standardowych ikonek

@tukinem, post #11

A z kluczem probowales?
1
[#13] Re: Program do standardowych ikonek

@tukinem, post #9

Zmylił mnie ten PNG, bo Amiga może też mieć ikony w formacie PNG.
Wystarczy plikowi PNG zmienić rozszerzenie na .info
[#14] Re: Program do standardowych ikonek

@Ponki1986, post #10

Ja zawsze iconian'em rysuje ikonki. Tylko że 'glow'. Tam można zapisać jakby dwie warstwy na raz. Nowmalna ikonę i glow w jednym.

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2024 12:09:39 przez Mokry
[#15] Re: Program do standardowych ikonek

@tukinem, post #11

No właśnie coś mi nie startował na OS 3.2. Po każdej próbie uruchomienia zero reakcji.

A co mówi SnoopDos?
[#16] Re: Program do standardowych ikonek

@mailman, post #15

Snoopdos chyba nic nie powie. Iconian mam uszkodzony po dawnym wirusie HappyNewYear '98, który mi atakował pliki exe. Większość się udało naprawić, ale np Personal Paint i Birdie wymagały ponownego wgrania. Pobiorę później Iconiana z Aminetu i wypróbuję.

Może kiedyś to rozpracuję i sam sobie napiszę jakiś edytorek
[#17] Re: Program do standardowych ikonek

@tukinem, post #16

Snoopdos chyba nic nie powie.

Dlaczego nie ?
Włącz pokazywanie wszystkich zdarzeń w opcjach SnoopDos.
[#18] Re: Program do standardowych ikonek

@tukinem, post #16

Iconian mam uszkodzony po dawnym wirusie HappyNewYear '98, który mi atakował pliki exe.

Dlaczego się więc dziwisz, że nie działa? Pobierz z Aminetu i zadziała.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem