[#1] A1200 1D1
Zdobyłem płytę Amigi 1200 :). Kosztowała pół nerki...
Ku mojemu zadowoleniu nawet działa. Gdy już sprawdziłem co mi przyszło do głowy otworzyłem ekran.
Płyta wygląda dobrze, wycieku z elektrolitów puki co nie widać.

Jednak aby nie było za różowo znalazłem niespodziankę:

Rezystor jest brutalnie położony na bok, a gdy się kładł odkleił pad do którego był przylutowany. Nie chcę go ruszać bo widzę, że ścieżka nie jest przerwana. Bardziej martwi mnie sąsiedni pad który nóżka rezystora dotyka.
Jak sądzicie jest czym się przejmować, czy ten sąsiedni pad i tak wisi w powietrzu?
[#2] Re: A1200 1D1

@bobycob, post #1

Przejrzeć schemat PCB 1d1 i zrobić jak ma być. On pewnie ma na tyle dużą rezystancję, że nie ma wpływu na działanie.
[#3] Re: A1200 1D1

@bobycob, post #1

Ma tak być, to fabryczny fix. A kondensatory wymienić koniecznie, bez względu na to czy widać wyciek czy nie.
4
[#4] Re: A1200 1D1

@alt_, post #3

Chyba w fabryce nikt nie urywał padów. Nie mam zamiaru go usuwać, zastanawiam się czy zwarcie sąsiada robić może problem. W miejscu gdzie jest przylutowany rezystor nie ma układów więc po schemacie ciężko będzie dojść.
Ma ktoś może boardview tej wersji płyty?
[#5] Re: A1200 1D1

@alt_, post #3

Ale kolega mówił, że się położył i dotyka pada obok

1
[#6] Re: A1200 1D1

@bobycob, post #4

Delikatnie (bardzo!) odgiąć na miejsce żeby nie zwierało. Albo oddać płytę do recapu i poprosić kogoś o poprawienie tego - można tam dać mały rezystor SMD i problem wyeliminować. Od tego pada ścieżka idzie do pinu 11 w górnym rzędzie tego miejsca na scalak - widać to nawet na zdjęciu. Mozna usunąć rezystor, odciąć dyndającą ścieżkę i wlutować się do tego górnego pada.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2024 21:24:52 przez alt_
[#7] Re: A1200 1D1

@bobycob, post #1

No trzeba delikatnie ściągnąć cynę za pomocą plecionki z tej jednej nóżki od strony XC3 i potem wylutować ten rezystor a zamiast niego dać rezystor 0603 między nogi 11 i 13 padów od nieistniejącego układu XU3. A to pole co wisi to nie jest do niczego potrzebne ale szkoda, żeby się urwało.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem