[#1] APOLLO 630/40MHz
Witam nie słyszał ktoś czegoś na temat przetaktowywania kart Apollo do A600.

030/40MHz - osc40MHz - MACH 210-20JC

??

Ostatnia modyfikacja: 05.03.08 15:06
[#2] Re: APOLLO 630/40MHz

@zangief, post #1

Procedura jest taka sama, jak w przypadku innych kart 68k do Amigi - wymieniasz kwarca, dokładasz chłodzenia* i sprawdzasz czy dziala. Szanse powodzenia mieszczą się w normie dla tego typu operacji, mogą jednak być marne w szczególnych przypadkach. Na przykład moje Apollo630 ma zdrapaną częstotliwość procesora za pomocą gwoździa, po czym wnoszę, że mój procesor (np. wersja 33 MHz) został "fabrycznie" przetaktowany.

[#3] Re: APOLLO 630/40MHz

@zangief, post #1

Nie rob tego. Dla paru mipsow ryzykujesz zniszczenie karty. Proca - w razie awarii - zmienisz, lub zmieni Ci chocby serwis GSM (a zdobyc je mozna np. z Makow, drukarek laserowych HP, printserwerow, wielu Ciscaczy itp), ale jak CI pojda machy to co?? Warto dla 1-2 mipsow? Nowej karty nie kupisz w sklepie za rogiem.

Ostatnia modyfikacja: 07.03.08 20:59
[#4] Re: APOLLO 630/40MHz

@Daclaw, post #2

Były takie triki.

Sprzedawano nowe Apolla 1240 fabrycznie kręcone z 33 na 40mhz.

[#5] Re: APOLLO 630/40MHz

@MrT, post #3

ale większy oscylator może zniszczyć machy? - wydawało mi się że bardziej to procka tylko. No ale sam nie wiem zastanawiam sie jeszcze nad tym wszystkim (- myślałem o osc. 50MHz albo 64MHz)

na moim procku z kolei nic nie pisze jest czyściutki i gładziutki niczym nie porysowany ale za to jak już wpomniałem bez żadnych napisów.

Ostatnia modyfikacja: 08.03.08 07:36
[#6] Re: APOLLO 630/40MHz

@zangief, post #5

Oscylator nie tylko nadaje takt procesorowi ;)

[#7] Re: APOLLO 630/40MHz

@Hubez, post #4

Ja kupilem swego czasu 040/25 jako 040/40 w Elboksie
...i tak przetaktowalem na 47MHz.

[#8] Re: APOLLO 630/40MHz

@_arti, post #7

właściwe 030 dokąd można podkręcać gdzie leży granica?

[#9] Re: APOLLO 630/40MHz

@zangief, post #8

widomą granicą jest strużka siwego dymu unosząca się z układu
a tak na poważnie - uważam tak samo jak MrT - dla kilku marnych MIPSów [albo nawet ich ułamków] nie warto ryzykować zniszczenia drogiej i unikalnej karty
[#10] Re: APOLLO 630/40MHz

@_arti, post #7

040@25 pojdzie stabilnie na 45-50mhz, moga sie pojawiac problemy z niektorymi rejestrami MMU i FPU, ale proc bedzie chodzil. Natomiast architektura ukladow MACH i samych kosci SIMM dalej nie pusci stabilnie, jak madrze kolega Wali7 zauwazyl tych kart sie nie da czesto naprawic, a akurat uszkodzenia procesora zdazaja sie NAJRZADZIEJ! Wiemy wszyscy, ze np karta CT060 u Ataryniarzy smiga z 060 na 104mhz, ale oni maja SD-RAMY (100-133) i cala karte zaprojektowana inaczej niz na Ami, u Nas architektura karty nie puszcza wiekszych czestotliwosci, a jak puszcza to moze nas spotkac niespodzianka (bylem swiadkiem spalenia sie Bllizarda 1260 przetaktowanego na 66mhz - poszedl kwarc, machy i proc..warto??)

[#11] Re: APOLLO 630/40MHz

@MrT, post #10

uściślijmy więc - wymiana osc. - wiadomo - myślę o takim 60MHz - o przetaktowywaniu Apollo 630 raczej nikt nie słyszał, a wogóle o prockach 030 taktowanych powyżej 50MHz, czyli po przetakcie np dajmy na te właśnie 60MHz? (wogóle w Amigowych kartach, niekoniecznie w kartach doA600?). MrT twierdzi że uszkodzić można machy - jakie macie doświadczenia z kręceniem 030-tek? Dacław podejrzewasz że twoje Apollo było kręcone - więc może jednak się da? - tylko właśnie jest różnica z 33MHz na 40MHz a z 40MHz na 60MHz - stąd moje pytanie na temat granicy podkręcania 030stek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem