kategoria: A500
[#1] Karta turbo TF 536
witam wszystkich mam taki problem jeden z układów jest padnięty wpisywałem po numerach ale nie mogę nic odszukać może jakiś zamiennik albo jak toś wie gdzie szukać to prosił bym o pomoc z góry pięknie dziękuję

[wyróżniony] [#2] Re: Karta turbo TF 536

@Arkadiusz-1982, post #1

Nie jest to po prostu 74hc245?
https://www.tme.eu/pl/details/sn74hc245pwr/bufory-nadajniki-sterowniki/texas-instruments/
1
[wyróżniony] [#3] Re: Karta turbo TF 536

@Arkadiusz-1982, post #1

TUTAJ jest BOM dla tej karty. Te układy to SN74VHC245PW.
1
[#4] Re: Karta turbo TF 536

@bobycob, post #2

No właśnie natrafiłem właśnie na tą stronę i myślałem czy to ten czy nie dlatego numery nie odpowiadały ale już wszystko jasne dziękuje za odpowiedz
[#5] Re: Karta turbo TF 536

@alt_, post #3

Dziękuję za odpowiedz szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech Tańczący banan
[#6] Re: Karta turbo TF 536

@alt_, post #3

Układ wymieniony ale po podłączeniu jest ciemny ekran klawiatura reaguje reset też także nie wiem co to może być proszę o pomoc dziękuję
[#7] Re: Karta turbo TF 536

@Arkadiusz-1982, post #6

Dioda zasilania się rozjaśnia przy starcie?
[#8] Re: Karta turbo TF 536

@alt_, post #7

tego nie zauważyłem a jeżeli tak to ??? druga sprawa jak bliżej ucho przyłożę to piszczy z tej karty nie głośno ale jest wszystkie luty na karcie sprawdzone ok
[#9] Re: Karta turbo TF 536

@Arkadiusz-1982, post #8

Jeśli tak to znaczy że coś działa tylko nie może zabootować. Jeśli nie - to wisi od razu po starcie. Ale piszczenie nie wróży dobrze. Być może coś jeszcze jest ubite. Zacząłbym od zdejmowania po kolei pozostałych buforów i nasłuchiwania czy dalej piszczy. Jak przestanie to wymienić na nowy ostatni bufor, który zdjąłeś.
1
[#10] Re: Karta turbo TF 536

@alt_, post #9

Aha ok i jeszcze podczas pracy na zdjęciu zaznaczyłem robi się bardzo gorący aż parzy w palec
[#11] Re: Karta turbo TF 536

@Arkadiusz-1982, post #10

No to pewnie masz zwarcie na 3.3V, któryś układ jest uszkodzony i zwiera albo masz zwarcie na lutowaniu.
1
[#12] Re: Karta turbo TF 536

@bfgmatik, post #11

albo któryś kondensator ceramiczny (po stronie 3.3v) ma zwarcie.
A tak w ogóle to ten układ ze zdjęcia ma dziwne oznaczenia. Tam powinien być 1117-3.3
1
[#13] Re: Karta turbo TF 536

@alt_, post #12

ok dzięki za wskazówki karta będzie szła to gruntownego sprawdzenia ewidentnie coś jeszcze jest nie tak tylko tak jak mówisz że oznaczenia dziwne takie miałem jak ją kupiłem on nie był wymieniany chyba że poprzedni właściciel coś robił tego nie wiem
[#14] Re: Karta turbo TF 536

@alt_, post #12

i jest N05A to wg chinczyków LM1117 3.3
[#15] Re: Karta turbo TF 536

@nekroskop, post #14

Miałem już przypadki, że to one dostawały zwarcia i bez 3.3V nic nie wstanie. W tym przypadku możliwe, że przepuścił 5V na szyne 3.3V i coś upalił. Sprawdzić czy nie ma zwarcia 5V i 3.3V z GND i jak jest eliminować podejrzanych. Można zacząć od samego regulatora.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem