[#1] 68040 - jak sprawdzić czy fake
Cześć,
zna ktoś może stronkę z opisami masek i szczegółów dotyczących 68040? Kupiłem ostatnio kilka sztuk... działają, ale mam pewne wątpliwości co do rzetelności nadruku na obudowie.
1
[#2] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #1

link
Może tutaj

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2024 17:22:28 przez mwb113
[#3] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #1

Oczywiście fajny art na ppa widziałeś?
1
[#4] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #1

To chyba pod lampa ultrafioletowa moga byc widoczne oryginalne napisy.
Ogolnie to nie dziwnego jesli to sa recyklingowane procesory z Chin.
Tam byla masowka, odklejanie radiatorow jakims rozpuszczalnikiem, mycie procesorow, i malowany nowy nadruk.
Czasami lepsza wersja/maska czasami gorsza. Zalezy jak taka nadrukowarka byla ustawiona.
Byc moze jak masz bardzo dokladna wage np. jubilerska, to po wadze procesora da sie rozpoznac jaka to jest maska.
Ale tego nie jestem pewien, trzeba by sprawdzic.
1
[#5] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #1

Przy 040 nie ma możliwości sprawdzenia maski.

Jedyne co możesz orientacyjnie zobaczyć to rewizja samego wafla krzemu.
Pierwsze wersje (25MHz) miały większy kawałek krzemu (większy wymiar technologiczny), i pokrywka była większa:
link
link

Wersje późniejsze (40MHz) zazwyczaj miały mniejszy krzem (mniejszy wymiar technologiczny), i pokrywka była mniejsza:
link
link

Wersje 040 z oznaczeniem "MC" na początku zawsze miały mniejszy wafel krzemowy.

Nie wiem jak z wersjami 040 LC i EC - nie widziałem.

Na Twoim miejscu nie zwracałbym zbytniej uwagi na napisy.
Jeżeli od skośnookich braci, i jak dobra podróbka napisu, to i tak nie odróżnisz.
A jak działa, to nie ruszać.
Co innego jak procki są z demobilu (przemysłowe karty CPU itd.) - tam są oryginały.

Jak działa ok na 25MHz, to super. Przy 40MHz wszystkie 040 grzeją się niemiłosiernie. Wymagane aktywne chłodzenie tak czy inaczej.
3
[#6] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@stachu100, post #5

Dzięki...
no to wygląda na to, że legitny 40 MHz uwaliłem, a te dwa co ostatnio kupiłem (jako 40 MHz) to raczej fejki. Przynajmniej sądząc po wielkości blaszek od spodu. Wszystkie chodzą na 40 MHz, jednak odnoszę wrażenie, że ten uwalony chyba był ciut chłodniejszy (ale i tak grzał się jak cholera, w końcu to 68040 :) ), jego też za pierwszym razem włączyłem omyłkowo na 50 MHz. Komp (GBA1000) wystartował normalnie, dopiero po kilku minutach, gdy odpaliłem SysInfo, zorientowałem się, że jest podejrzanie za szybki (SysInfo pokazało wyniki bliskie 68060 50 MHz). Po prostu zapomniałem zmienić wsadów dla Xilinksa od taktowania. Nie zawiesił się, wyłączyłem, przeprogramowałem i działało dalej.
Za to uwaliłem go w dziwny i głupi sposób. Otóż podczas uruchamiania drugiego GBA miałem dziwne niestabilności systemu (potem okazało się, że winny był stary sterownik Oktagona i dysk ponad 4 GB, po wymianie na LIDE stabilność wróciła) i postanowiłem szybko schłodzić rozgrzany procek - puściłem na niego strumień ciekłego "powietrza" z puszki (tak naprawdę to mieszanina propanu i butanu, ma temp. wrzenia rzędu minus kilkanaście stopni C). Rozległo się ciche "pyk" i komputer się zawiesił. I z tym prockiem już więcej nie wstał. Co ciekawe, nie widać na zewnątrz CPU najmniejszych oznak uszkodzenia.

Co do grzejących się CPU, to ciekawa sprawa - w latach 90 miałem Blizzarda IV z firmowym 68030 50 MHz. Chodził stabilnie, ale grzał się niemiłosiernie - po kilkudziesięciu minutach pracy potrafił parzyć. Do teraz przeszło przez moje ręce pewnie z kilkadziesiąt sztuk 68030 i chyba żaden nie był pod 50 MHz nawet gorący. Chociaż były tam ewidentne chińskie szlify. Dziwne. Może tamten w Blizzardzie to była jakaś bardzo stara maska?
[#7] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #6

Rozgrzana do czerwoności 040, drastyczne schłodzenie, naprężenia.. pyk.. i po 040

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2024 22:17:45 przez BULI
[#8] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #6

Zresztą o tym że jeden z moich działających 68040 to fejk świadczy maska podana na nadruku - to jest maska dla 68030 :)
[#9] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@BULI, post #7

No niestety.
A taki był ładny, amerykański ;)
2
[#10] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #8

To swiadczy raczej o tym o czym pisalem, ze nadruk moze byc nieprawidlowy po chinskim recyklingu.
To bylo robione maszynowo, a nie dla kazdej sztuki z osobna.
Zarowno maska moze byc gorsza jak i lepsza, albo prawidlowa.
Z tego co ktos pokazywal, pod UV mozna bylo odczytac oryginalne nadruki, ale nie wiem czy zawsze.
Wiec nadruk moze byc nieprawidlowy, ale procesor prawidlowy.
Jesli procesor bylby nieprawidlowy to wtedy jest to fake.
Nie pamietam czy w przypadku 68040 byly jakies bledy w masce, ze programowo mozna bylo rozpoznac.
Ale chyba tak, bo FastATA miala bodaj takie rozpoznawanie, chodzilo o move16, ze nie dzialalo prawidlowo w starszych procesorach 68040.
[#11] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #6

Rozległo się ciche "pyk"

Wafel krzemowy jest lutowany właśnie do góry procka.
Po od lutowaniu tej pokrywki od dołu widać ładnie wafelek z przewodami łączacymi wyprowadzenia na krzemie z wyprowadzeniami nóżek na obudowie.

Czyli schładzając górę procka skurczyła się ceramika, a krzem nie zdążył. I klasyczne mechaniczne naprężenie "pyknęło" krzem.

Mozesz odlutowac dekielek, fajnie strukturę krzemową będzie widać.

[youtube]https://youtu.be/ZkIJKee7vGc?si=M6_P9iyuRf39IXsK[/youtube]

Coś się link źle wkleił, może teraz lepiej.
link

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2024 23:26:25 przez stachu100
1
[#12] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #6

Co do grzejących się CPU, to ciekawa sprawa - w latach 90 miałem Blizzarda IV z firmowym 68030 50 MHz. Chodził stabilnie, ale grzał się niemiłosiernie - po kilkudziesięciu minutach pracy potrafił parzyć. Do teraz przeszło przez moje ręce pewnie z kilkadziesiąt sztuk 68030 i chyba żaden nie był pod 50 MHz nawet gorący. Chociaż były tam ewidentne chińskie szlify. Dziwne. Może tamten w Blizzardzie to była jakaś bardzo stara maska?

Też mam oryginalnie włożony przez producenta CPU w Blizzardzie 1230-IV i to standard, że grzeje się bardzo, ale zawsze chodzi stabilnie
1
[#13] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #6

To nic dziwnego, że 040 pójdzie na 50 MHz. W czasach świetności kart Apollo, a przed upowszechnieniem 060, było to dość często spotykane. Założyć dobre chłodzenie, cieszyć się i używać.
[#14] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@Daclaw, post #13

Tak, o ile masz prawdziwe 40 MHz. W moim Apollo 1240/40 (oryginalny, ze stickerami od Elboxu) był 68040 33 MHz taktowany 40 MHz. Tutaj cieszenie się 50 MHz mogłoby być dosyć krótkie....
[#15] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@Daclaw, post #13

Zależy jak trafiłeś z CPU, pamiętam, jak prawie 25 lat temu u SirLeo podkręcaliśmy jego oryginalnego Blizzarda 040@40mhz na 50MHz.
Pomimo mocnego aktywnego chłodzenia, procek się przegrzewał i karta była bardzo niestabilna.

@Stachu
Genialnie wyglądają te "flaczki" 040 OK
1
[#16] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #14

Miałem w rękach Apollo 1240 z wersją 25MHz puszczoną na 40MHz.

Na szczęście ten co to zrobił ogarnął jakieś chłodzenie. W porównaniu do blaszki którą miałem na 68040/40 to było tego sporo.
[#17] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #14

Czy ja wiem? Sam nadruk na procesorze jeszcze nie determinuje jego potencjału częstotliwości. To zależy w głównej mierze od maski produkcyjnej (i w mniejszym lub większym stopniu od wyniku loterii krzemowej). 68040 opisane 25MHz z początku produkcji (wyprodukowane w procesie 0.8µm) na pewno ma mniejsze szanse działać na 40MHz niż egzemplarz z późniejszą maską, wyprodukowany w "mniejszym" procesie produkcyjnym. Przy tym jednocześnie starszy egzemplarz będzie się mocniej grzał - nawet nie przetaktowany.
Im "mniejszy" proces produkcyjny, tym lepszy zegar osiągnie procesor (a przy tym wydzieli mniej ciepła).
Co do zasady, praktycznie każdy egzemplarz z maską E26A, E42K (proces 0.65µm) oraz K63H i L88M (proces 0.57µm) pójdzie na 40MHz, a te ostatnie na 50.

Poza maską E26A opisaną jeszcze jako XC, wszystkie 040 w procesie 0.65µm i 0.57µm mają oznaczenie MC. Wszystkie XC natomiast (poza w/w wyjątkiem) wyprodukowano w procesie 0.8µm

Spis masek i procesów produkcyjnych 040
1
[#18] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@alt_, post #17

Jednego tylko nie rozumiem - dlaczego tak się boicie tego ciepła i chłodzenia? Procesor najlepiej żeby był "goły"... Przecież najróżniejszych coolerów jest pod chmury, z rozbiórki laptopów, kart graficznych, można rzeźbić ile dusza zapragnie.
1
[#19] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@Daclaw, post #18

Wraz ze wzrostem temperatury rośnie tempo dyfuzji między warstwami półprzewodnika, czego efektem jest stopniowa degradacja półprzewodników. Im cieplej - mym szybciej się to dzieje. Jest to stopniowy proces, coś zupełnie innego niż nagła śmierć, którą np. ja zafundowałem mojemu 68040.
1
[#20] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@hrw, post #16

Miejska plotka głosi, że one wszystkie były z jednego wafla. Nadruk 25,33,40 miał znaczenie tylko marketingowe. Po prostu przy 40 MHz był wyraźnie cieplejszy. Dla porównania Intel486DX miał nawet napis informujący, że wymaga chłodzenia.
Sam zmieniłem taktowanie na swojej karcie z 33 na 40 MHz. Nawet dolutowałem drugie gniazdo sim, aby być królem pamięci w Amidze ;) - wylutowane ze starej płyt PC, lutownicą transformatorową!

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2024 10:52:47 przez bobycob
[#21] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@bobycob, post #20

Ilość wypromieniowanej energii jest oczywiście proporcjonalna do ilości przełączeń (czyli częstotliwości pracy) bo głównie podczas ładowania/rozładowywania pojemności bramek tranzystorów polowych w układach cyfrowych następują straty energii. Dlatego dla wyższych częstotliwości jest proporcjonalnie cieplej.

Moim zdaniem mogło być tak, że procesory które nie przeszły testów na wyższych częstotliwościach, były sprzedawane dla niższych. W tamtych czasach były chyba większe rozrzuty produkcyjne i z jednego wafla wychodziły procesory o różnych parametrach :).
[#22] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@wali7, post #19

No więc trzeba chłodzić, zamiast ciągle analizować ciepłotę niechłodzonego układu.

Pamiętam to z czasów Permedii 2. Też ciągle było, że chip gorący i parzy, ale stabilny. Zamiast po prostu przykleić ten pieprzony cooler.
1
[#23] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@bfgmatik, post #21

A raczej tak (przy późnych rewizjach), że wychodził wafel z którego nawet wszystkie rdzenie mogłyby osiągać 40MHz, ale zamówienia były na 25MHz - to tak drukowano.
Klient zamawiał 25, a nie 40 - więc takie trzeba było "produkować".
Oczywiście niezależnie od tego, każdy rdzeń był testowany i jeżeli któryś nie przechodzi kontroli na 40 to testowany był niżej i również opisywany jako wolniejszy.
[#24] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@bobycob, post #20

Intel486DX miał nawet napis informujący, że wymaga chłodzenia.

Intel nie miał w serii 486DX, od Intela nawet DX2 i DX4 nie miały takiego oznaczenia (choć chłodzenia wymagały), co nie przeszkadzało im sprzedawać także w wersjach z oryginalnymi radiatorami, choćby seria Overdrive 486.
Miały taki napis za to AMD od 486DX2/80 wzwyż. Co nie znaczy, że w wielu przypadkach chłodzenie nie było wymagane lub przynajmniej zalecane, ale takie AMD DX2/66 w nowszej wersji 3V (V8T) było chłodne
[#25] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@Jacques, post #24

Oczywiście, że były 486dx

Z tym napisem mogłem faktycznie z którymś AMD pomylić.
[#26] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@bobycob, post #25

Odniosłem się do Twojego komentarza, że "W SERII" 486DX Intel nie miał takiego napisu, a nie, że procka w ogóle - po coś są te cytaty by czytać w kontekście
[#27] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@Jacques, post #26

Więc sorki
[#28] Re: 68040 - jak sprawdzić czy fake

@bobycob, post #27

Przyłącze się do pytania. Czy ktoś używał dłużej 040/40MHz podkręconej na 50 MHz? Oczywiście z chłodzeniem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem