[#1]
KickROM z CD32 w Amidze 500/2000?
Witam!
Jak wiadomo powszechnie zdobycie pewnych podzespołów do Amigi w dzisiejszych czasach graniczy z cudem (że o cenie nie wspomnę), a jednym z takich podzespołów jest KichROM w wersji 3.1 do Amigi 500/2000. Dlatego postawiłem sprawdzić alternatywne sposoby jego pozyskania. Największe szanse powodzenia wydaje mi się mieć KickROM z Amigi CD32. Po pierwsze jest on w jednej kości, zbliżonej wymiarami do tych z Amigi 500/2000 (tyle, że 2 piny więcej). Po drugie według opisu, który znalazłem na Sieci:
http://www.amiga-stuff.com/hardware/8mbit-maskrom.html ma możliwość organizacji pamięci w 8bitowe bloki tak jak KickROMy z A500/2000. Mój pierwszy wniosek jest taki, że organizacja bitów jest zgodna.
Z informacji, które udało mi się zebrać KickROM z CD32 zawiera Kickstart 3.1 (512KB pamięci) i oprogramowanie CD-ROMu (kolejne 512KB). Moje drugie założenie jest takie, że oba te programy są równo rozłożone pomiędzy niższymi i wyższymi adresami, a sprytne złączenie linii adresowych pozwoli mi na wyseparowanie programu Kickstartu i uruchomienie go na A500/2000.
Piny KickROMów z CD32 i A500/2000 są identyczne za wyjątkiem dwóch dodatkowych w CD32 (jeden to najwyższa linia adresowa a drugi to NC - No connect). Spróbowałem zastosować moje rozważania w praktyce i włożyłem KickROM z CD32 do A500 zwierając najwyższą (dodatkową) linię adresową z masą, a później z napięciem (VCC), ale niestety bez pozytywnych rezultatów. Możliwe, że konieczna jest zmiana innych linii adresowych.
Na sieci nie udało mi się znaleźć żadnych informacji, o takim "hacku". Dlatego kieruje moje moje pytania na forum:
- czy moje założenia są poprawne, czy jest możliwe wykorzystanie wspomnianego KickROMu w A500/2000.
- jeżeli tak, to co należy zrobić.
Ostatnia modyfikacja: 09.03.08 09:43