[#1] Encyklopedia Amigi
Może by się ktoś pokusił by napisać takową encyklopedię o Amidze i oprogramowaniach amigowych .. straszny bałagan jest w tych wszystkich wiadomościach i informacjach .Są one wybiórcze i ciężko się w tym połapać . Więcej pozycji książkowych jest o historii Amigi niż o tym jak ją obsługiwać i konfigurować .Jak działają podstawowe i zaawansowane programy , i jak je obsługiwać . Sam emulator WinUAE też nie wiadomo jak obsługiwać i konfigurować ..Te strzępy wyrywkowych informacji co można zdobyć to partyzantka po omacku . Wracając do Amigi po 20 latach mam kaszanę w głowie a chciałbym zagłębić się w temat i z przyjemnością i satysfakcją bawić się ogólnie pojętym tematem Amigi . A tylko się wkurzam brakiem konkretnej i podstawowej informacji . Przepraszam bo na pewno uraziłem wielu znawców tematu amigowego .ale chciałbym zasygnalizować pewien problem z mojego punktu widzenia istotny.. Pozdrawiam serdecznie :))
[#2] Re: Encyklopedia Amigi

@Chudybyk, post #1

Kup kilka książek z epoki, są przystępnie napisane. Nie pamiętam która to, ale nawet ma opisane która szuflada w WB do czego służy.
[#3] Re: Encyklopedia Amigi

@Chudybyk, post #1

Ksiązki Adama Zalepy sobie kup Amiga OS 3.1 pomogą na początek. Nic innego nima i nie bedzie raczej.
[#4] Re: Encyklopedia Amigi

@Stoopi, post #3

A nie ma jakiś nowszych publikacji ?
[#5] Re: Encyklopedia Amigi

@Chudybyk, post #1

Może by się ktoś pokusił by napisać

Słowem "weźcie i zróbcie" - I like it ;)

Jakiś czas temu zacząłem robić encyklopedię poświęcona pewnemu konkretnemu zagadnieniu związanemu z Amigą. Wiele osób było chętnych do współpracy, ale skończyło się na deklaracjach. Pewnie tak samo by było i w tym przypadku, zwłaszcza, że materiał znacznie bardziej obszerny.
2
[#6] Re: Encyklopedia Amigi

@Chudybyk, post #1

Pytaj się tutaj.
Z twoich pytań i naszych odpowiedzi zrobimy początek Encyklopedii.
Zaczynaj
3
[#7] Re: Encyklopedia Amigi

@Chudybyk, post #1

"Zróbcie mi almanach o amidze bo mi się nie chce tego wszystkiego czytać, najlepiej w audiobooku (lektorem może być nawet Robert Makłowicz) żebym nie musiał wzroku męczyć no a potem gotowca niech ktoś z systemem podeśle pod mój konkretny sprzęt." Nie przesadzasz czasem...?
4
[#8] Re: Encyklopedia Amigi

@Chudybyk, post #1

Zakumpluj sie z jakimś ogarniętym Amigowcem który blisko mieszka w realu. Bo w godzinnej rozmowie przy Amidze dowiesz sie więcej co i jak niż po godzinach czytania książek albo tygodniach szperania po necie czy zawracania dupy ludziom na forach. A na to że ktoś napisze dla ciebie książkę i to za darmo to bym nie liczył

Raczej skup sie na najpilniejszych konkretnych pytaniach, jak sie robi to czy tamto albo gdzie szukać czegoś o?
Tak jak w piosence, "najtrudniejszy pierwszy krok, potem innych zrobisz sto". :)
A jeśli nie masz czasu czy zapału by samodzielnie czegoś szukać, to może znajdź sobie mniej absorbujące hobby.
1
[#9] Re: Encyklopedia Amigi

@Chudybyk, post #1

nie ma szans, od 20 lat nic takiego nie powstalo i nie powstanie. Ale beda kolejne ksiazki o obrazkach, gierkach, muzyczkach i innych p******ach na ktore ludzie zbieraja po kilaset tysiecy $$, bo to sie sprzedaje.
1
[#10] Re: Encyklopedia Amigi

@Chudybyk, post #4

A jest, polecam! :) Wydana z rok temu.

https://www.ceneo.pl/135920065

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2024 20:39:34 przez aMifan
[#11] Re: Encyklopedia Amigi

@ZorrO, post #8

Jakie są kryteria tzw. ogarniętego amigowca? Kurde, zaczynałem w 1993 r. i takie pojęcie pierwszy raz słyszę :) Wiecznie chyba byłem i jestem nieogarnięty.
[#12] Re: Encyklopedia Amigi

@Chudybyk, post #1

dobry troling OK
1
[#13] Re: Encyklopedia Amigi

@Chudybyk, post #1

Może by się ktoś pokusił by napisać takową encyklopedię o Amidze i oprogramowaniach amigowych

Czyli o wszystkim. I ile to by miało stron? 25000? Później chciałbyś streszczenie

Marudzisz. Akurat o Amigowej platformie jest dużo informacji. Poprostu nie umiesz szukać, albo nie szukałeś.

O konfiguracji WinUAE są nawet filmiki po polsku. Jest nawet podstawowa instrukcja tutaj

chciałbym zagłębić się w temat i z przyjemnością i satysfakcją bawić się ogólnie pojętym tematem Amigi .

Zagłębianie się nie polega na żalach, że ktoś nie dał czegoś na tacy tylko szukanie, czytanie, oglądanie,a później pytanie.

Jak już wszystko zapomniałeś, to trochę zajmie zdobycie wiedzy. Pytanie czy jej szukałeś i czy ją chcesz?
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem