kategoria: Stacje dyskietek
[#1] Nagrywarka dyskietek pod PC
Cześć

Mam problem, podłączam w ostatnim czasie tzw nagrywarkę do pc'ta , sterowniki są zainstalowane, drawbridge również - zresztą jakiś czas temu to wszystko działało. Tak czy siak podpinam, w managerze pojawiają się porty. Odpalam DB i dupa- port właściwy ustawiony - zresztą jak pisałem... działało.
Komunikat :
Attempting to open and use COM3 without CTS
DIAGNOSTICS FAILED: An unknown error occurred attempting to open access to the specified COM port.
DIAGNOSTICS FAILED: Please check Arduino power and the TXD/RXD on the USB->Serial board are connected to the right pins on the Arduino
Sprawdzam zasilanie - jest, na pcb też
Po podpięciu pod pc-ta dioda (stanu) mignie kilka razy i koniec. I teraz nie wiem bo ten temat jest mi obcy jeśli chodzi o arduino czy soft się na nim wysypał , może jest ktoś obeznany z tematem ?

PCB DrawBridge Plus rev.3 + pro mini

Jeśli soft to pytanie czy do ponownego programowania nie potrzebuję FTDI Breakout ?
[#2] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@rootspk, post #1

use COM3 without CTS

windows potrafi zmienić sobie COMa,
więc upewnij się w menadżerze urządzeń, że jest to pod com3
[#3] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@rootspk, post #1

Ja też tak miałem, że po któreś tam wersji program przestał działać ale wlazłem w konfigurację i ustawiłem jak w załączniku i działa. Co prawda mi całej diagnostyki nie przechodzi bo ja sobie płytkę przerabiałem kabelkami jeszcze z wersji PCB jak się program nazywał "Arduino Amiga Floppy Disk Reader and Writer" (pcb trochę inne połączenia miało).
[#4] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@el_Beton, post #3

Nie no port jest ustawiony jak trzeba , ten sprzęt działał.

Nie mogę zmienić żadnych ustawień bo nie ma komunikacji DB z arduinio, sterownik jak widzisz jest zainstalowany ale o takich banałach nie ma co pisać.
Wygląda na to że albo kontroler jest gdzieś walnięty albo soft się wysypał.
Tak czy siak, jak soft to nie bardzo mam ochotę kupować moduł do programowania, wolę już kupić Greaseweazle V4.1

[#5] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@rootspk, post #4

Musisz w managerze urządzeń Windozy sprawdzić jak jest widziany ten FTDI w systemie i czy w ogóle jest widziany, może wysypał się sterownik.

Update: no tak, nie doczytałem, że sprawdziłeś.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2025 00:59:05 przez bfgmatik
[#6] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@rootspk, post #1

Cześć.
Jeśli soft to pytanie czy do ponownego programowania nie potrzebuję FTDI Breakout ?

Jeśli sprzęt nie został uszkodzony, to do ponownego programowania nie jest potrzebny FTDI Breakout.
Próbowałeś wgrać najnowszy soft ze strony autora przez Arduino IDE? To może pomóc a przy okazji sprawdzisz czy Arduino jest sprawne i działa komunikacja przez FTDI.
[#7] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@valdi74, post #6

No właśnie tego jeszcze nie próbowałem , soft był zmieniany ale nigdy nie było tak że sprzęt leżał.
Muszę sprawdzić ArduinoIDe i zobaczyć co i jak z tym mam zrobić.
[#8] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@rootspk, post #7

Ja korzystam z nowej wersji softu 2.8.9 widzę że masz starszą 2.8.8 albo może faktycznie wykrzaczyły się sterowniki albo coś się stało z chipem FTDI.
Ja bym popróbował a nóż coś zadziała nowszy soft + reinstalacja sterownika
[#9] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@el_Beton, post #8

Nie to nie pomaga, przyjrzałem się wsadowi i jest skopany. Muszę sprawdzić czy układ jest sprawny ale na to muszę mieć czas :).

Francowi już odpisuję raz na ruski rok a co dopiero znaleźć czas by posiedzieć :)

Tak czy siak pewnie prędzej ściągnę kontroler o którym wyżej pisałem. Teraz wpadły mi 2 kolejne projekty z amisiami no i zakupiłem Falcona 030 ( co się tu spotkało z satanizmem :) ) i też muszę ogarnąć.... i jak zwykle czasu brak

A teraz wqr... siedzę i kwity dla księgowości szykuje , to mnie już wykańcza.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2025 23:48:19 przez rootspk

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2025 23:51:49 przez rootspk
[#10] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@rootspk, post #9

Jak chcesz nagrywać dyskietki na Amigę, to prościej kupić Goteka i podłączyć go jako zewnętrzną stację. Tak robiłem, jak nie miałem praktycznie żadnej dyskietki do A500.
1
[#11] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@Nightmare777, post #10

Jeszcze prościej i znacznie taniej przenieść adfy na dysk amigi i nagrywać je na dyskietki programem jeśli dobrze pamiętam goadf albo adf2disk
[#12] Re: Nagrywarka dyskietek pod PC

@Cezarykl, post #2

windows potrafi zmienić sobie COMa,
więc upewnij się w menadżerze urządzeń, że jest to pod com3

Dokładnie tak. Idę zeskanować samochód po OBD2 i nie działa, bo windows sobie pozmieniać nazwy portów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem