[#1] Polskie znaki w Settlers 2 RTTR
Setters 2 Return to the Roots dla MorphOS ma polską wersję językową. Niestety font chyba nie ma polskich znaczków i znaki z polskimi literkami są po prostu wycinane. Czy ktoś się orientuje jak sprawić żeby te polskie znaczki jednak były? Szukałem chwilę ale niczego sensownego nie znalazłem. Gra działa bardzo zgrabnie, szybko w mojej najwyższej rozdzielczości (1440x960), na pierwszy rzut oka nie widać problemów. Tylko te polskie znaki.
Oczywiście można pograć po angielsku i tak zrobię jeżeli się nie uda. Ale skoro gra została przetłumaczona na język polski to chciałbym jednak z tego skorzystać.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2024 19:10:02 przez MDW
[#2] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@MDW, post #1

W Windowsowej wersji działa, używam najnowszego nightly builda. Może trzeba pokombinować z podmianą plików fonts.lst z Windowsowej wersji?
1
[#3] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@alt_, post #2

Aaa to dobry pomysł skoro ciągle pojawiają się nowe wersje na inne platformy i tam polskie znaczki są. Zaraz ściągnę wersję dla Windows i spróbuję podmienić.
Dzięki.

---- po chwili ----
Jednak wersja dla MorphOS musi być sprzed jakiejś rewolucji, bo jest trochę inna struktura plików, nie ma pliku fonts.lst i nawet katalogu w którym ma być ten plik.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2024 19:52:16 przez MDW
[#4] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@MDW, post #3

Teksty polskie kodowane są w UTF-8?
Może tu jest problem.
[#5] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@Norbert, post #4

A to jest całkiem możliwe. No ale i tak nic z tym nie zrobię, bo te settlersowe do to nie jest coś standardowego tylko ich twór. No trudno, angielski też jest dla ludzi. Ważne, że gra działa bardzo zgrabnie.
[#6] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@MDW, post #1

Wam w ogóle działa ten port na najnowszym MorphOSie? Bo ja dawno temu zakładałem temat opisujący problem z wyświetlaniem mnóstwa artefaktów na ekranie.
[#7] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@MDW, post #3

Podeślij mi, zajrzę do niej.
1
[#8] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@Ponki1986, post #6

Ja śmieci na ekranie nie widzę. Licznik FPS pokazuje cały czas 60 fps (1440x960, 24-bit). Chociaż jeszcze niezbyt się zagłębiałem w grę i tylko tak chwilę popatrzyłem.

To co jest na MorphOS Storage (https://www.morphos-storage.net/?id=2036612) to jest chyba najnowsze przeportowane na MorphOS, nie? Może by lekko szturchnąć kogoś żeby zobaczył czy da się przenieść coś nowszego. Oni tam lubią (i potrafią) portować.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2024 22:59:34 przez MDW
[#9] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@MDW, post #8

Ja śmieci na ekranie nie widzę.

Ciekawe jaką wersję sterowników do Radeona masz Ty a jaką ma Ponki.
[#10] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@MDW, post #1

1
[#11] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@Ponki1986, post #10

Archiwum z linku MOSStorage podanego wyżej jest uszkodzone. Błąd o nieoczekiwanym końcu archiwum. Nie wypakowuje wszystkiego w tym binarki.
[#12] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@recedent, post #9

Ja mam zawsze ostatnią oficjalną wersję MorphOSa. Jedyną modyfikacją są ostatnie wersje beta TinyGL jakie publicznie wypuszcza Bigfoot. Niczego nie kombinuję, nie podmieniam. Maszyna od wielu lat ta sama (15-calowy PowerBookG4 1,67GHz). Ja taką konfigurację mogę już sobie wygrawerować na urnie, bo pewnie nigdy się nie zmieni. Najwyżej zmienię na inną, taką samą sztukę gdy ta wreszcie padnie.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2024 15:06:23 przez MDW
[#13] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@Ponki1986, post #11

Archiwum z linku MOSStorage podanego wyżej jest uszkodzone. Błąd o nieoczekiwanym końcu archiwum. Nie wypakowuje wszystkiego w tym binarki.

Sprawdziłem i faktycznie tak jest. Szkoda, że taka wersja leży na MorphOS Storage.
Podrzucę Ci zaraz to co mam ja i zobaczymy.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2024 15:27:34 przez MDW
[#14] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@MDW, post #13

Dzięki OK
[#15] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@MDW, post #13

Podziękowania dla @MDW. Kiedyś pisałem, w wątku o którym wspomniałem wyżej, że mam artefakty - "kaszanę" na ekranie. Dzisiaj gdy ruchomiłem grę pojawiła się podobna sytuacja, ale poklikałem coś w ustawieniach i już wszystko działa dobrze.

Na marginesie. Uruchomiłem tą grę (wersja Gold PL) również pod DOSBoxem, ale jest trochę wolniej i brak muzyki MIDI.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2024 18:35:35 przez Ponki1986
2
[#16] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@Ponki1986, post #15

No to teraz nic tylko zasiedlać, walczyć, zdobywać, tryumfować.
1
[#17] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@MDW, post #16

Bardzo chętnie bym zobaczył grę na MorphOS, ale bez płacenia gogowi za grę, skoro za darmo można grać online. tutaj Jeśli to nie sprawiło by jakiegoś problemu to zassał bym od Ciebie małe co nie co.
[#18] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@koczis, post #17

Ten emulator online (dosbox) korzysta z gry zamieszczonej na archive.org. Też z niej skorzystaj zamiast płacić gogowi
2
[#19] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@koczis, post #17

Z tego co właśnie sprawdziłem to na GOG owa gra kosztuje w wersji Gold 39,89zł, a podstawowa (9,99zł) nie jest to wygórowana cena... i legalnie.
2
[#20] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@RadziN, post #19

A co jest legalne dzisiaj w tym całym Retro?
[#21] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@Ponki1986, post #20

A to już jest pytanie filozoficzno-transcendentalne.szeroki uśmiech Wiesz mnie po prostu zaskoczył fakt, że niespełna 10zł może być wyzwaniem.
1
[#22] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@RadziN, post #21

Niewiadomo czy 10 zł wystarczy, 40 zł to też nie majątek. Lecz wolę przeznaczyć te pieniądze dla autorów konwersji niż jakimś szemranym korpo.
[#23] Re: Polskie znaki w Settlers 2 RTTR

@MDW, post #16

Dzięki. Ta gra jest konwersją pacza z tej strony https://www.siedler25.org/ i konwersja jest z wersji 0.8.1, czyli dość starej. Aktualnie jest wersja 0.9.5. Ciekawe skąd wzięło się spolszczenie? Czy z konwersji MorpOS, czy z tego pacza, czy z samej gry?

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2024 14:37:52 przez koczis

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2024 14:40:01 przez koczis
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem