@Bluefish, post #5
OKI 6242B 2,27uA (3.1v za diodą BAT85)
EPSON 72421B 0,76uA (3,05v za diodą BAT85)
@snifferman, post #8
@snifferman, post #10
@Maniu, post #7
@Maniu, post #11
@snifferman, post #14
@Maniu, post #15
Nie jest to błąd w schemacie bo sprawdziłem to na swojej płycie rev.8. R913 nie ogranicza prądu ładowania tylko prąd rozładowania
na wypadek gdyby scalak padł i żeby zwarcie nie rozwaliło baterii
CR2032 wylutowałem R911, zamiast D911 zworka, R913 wylutowałem jedną nogę i dałem szeregowo diodę między baterią a R913 żeby nie ładowało baterii.
I dalej się upieram, że akumulator litowo jonowy LIR2032 nie powinien być ładowany tylko poprzez rezystor, ale specjalnym układem.
Układ ładowania jest podłączony rezystorem 470om ale do napięcia 12vn co daje prąd ładowania max. 25mA
Też się upieram że montaż akumulatora nie ma sensu bo będzie się go wymieniać tak samo często jak baterie, która w dodatku ma większą pojemność.
@snifferman, post #16
Ja to kiedyś nawet mierzyłem. Jutro może poszukam w gratach i zmierzę jak to wygląda na rozszerzeniu.
@snifferman, post #16
@Maniu, post #18
Nie napisałem, że na baterii będzie 12V, tylko że układ ładowania jest podpięty do 12V.
. Przy schemacie, który podałem prąd ładowania byłby większy niż 10mA.
To był jedyny schemat jaki miałem, cholera wie ile A500 z takim układem zostało złożonych - bo ktoś sobie do zwykłej A500 rev.8 dołożył zegar według schematu.
dlatego stosuje się specjalne układy które odłączają zasilanie po zakończeniu ładowania.
Prawo ohma aktualne, ale jednak musiałeś zasymulować i zmierzyć żeby się upewnić