[#1] AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.
Witam,

Mam pytanie, czy da się zainstalować system AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule (8MB Fastu, 2.1GB HDD, 68882@33).

Instaluje Workbench 3.1 z dyskietek, później odpalam instalacje 3.5 Pre-Installation i podczas kopiowania plików - zwiecha.

Kiedy wykorzystam instalke 3.1 z płyty AOS 3.5 też woła o dyskietki Workbench 3.1, ale już później przeprowadza instalacje "3.5 Pre-Installation" do końca tyle, że rezultatów nie widać: nie zmienia się wyglądu Workbencha, a po uruchomieniu "3.5 MAIN-Installation" pisze, żeby przeprowadzić Pre-Installation (z rebootem pomiedzy instalacjami).

Pomocy! Sprzęt jest na pewno sprawny, a na Sieci nie znalazłem żadnych wskazówek.

Ostatnia modyfikacja: 11.03.08 11:52
[#2] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@Reborn, post #1

hmm moze to byc problem ze sterownikiem cd... Popatrzylem na pudelko i niestety cd32 nie widnieje jako sprzet kompatybilny...

[#3] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@PrzemasIII, post #2

Próbowałem przegrać zawartość płytki AOS3.5 na HDD i przeprowadzić z instalacje z twardziela, ale rezultaty są takie same jak z CD.

[#4] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@PrzemasIII, post #2

Z tego co udało mi się wyszukać na sieci możliwe jest zainstalowanie AmigaOS 3.5 na CD32 z SX-1:

http://www.amigans.net/modules/myalbum/photo.php?lid=102

Ostatnia modyfikacja: 11.03.08 22:46
[#5] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@Reborn, post #4

ja uzywam cd-32 z sx-1(8mb fastu) (os 3.5) i cd-32 z sx-32 pro (128mb fastu) (os 3.9), wshystko dziala pieknie.
promodule to praktycznie sx-1, wiec nie powinno byc problemu.
[#6] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@PaperMario, post #5

No niezupełnie jest tak że Promodule to praktycznie SX. Praktycznie to zupełnie co innego, inny jest przedewszystkim kontroler hdd, korzystający z handlera elsat.device i tu może być problem..
[#7] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@C2H5OH, post #6

chodzilo naturallnie o to iz device jak promodule ma podobne zastosowania porownujac do sx-1.
jako iz nigdy nie uzywalem promodule ciezko stwierdzic czemoz by os 3.5 nie dzialal ci.
moze ktos kto uzywa pm, ujawni sie i sprobuje pomoc.

Ostatnia modyfikacja: 17.03.08 01:46
[#8] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@Reborn, post #1

przegraj os35 na dysk i wystartuj tak system

setpatch nonsd noromupdate quiet

env-handler

;adddatatypes refresh quiet
;iprefs

loadwb skip -debug

;endcli

[#9] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@Reborn, post #1

Mi udało się zainstalować OS3.9 z Promodule. Nigdy nie próbowałem OS3.5

[#10] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

SKOLMAN,

Przegrałem instalke OS3.5 na dysk i zmieniłem SS, ale dostaję błędy, że jest za dużo parametrów dla setpatch i niezrozumiała instrukcja env-handler. Może chodziło Ci o przegranie systemu z płyty nadpisując OS3.1 - tylko widzę małe szanse powodzenia.

Sir_Lukas,

Dzięki za info! Niedługo będę miał AOS3.9 to przetestuję.

[#11] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@Reborn, post #10

sprawdz setpatch musi byc w wersji min 44.x z os35

c:version setpatch

myslalem ze wiesz co to env-handler jest na aminecie :)

[#12] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@PaperMario, post #5

wshystko - czy to jakiś patch na os3.5/3.9 potrzebny do poprawnego działania na cd32?

[#13] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Na A500 z 030 i ECS OS 3.5 i 3.9 fruwal az milo, nawet A570 dzialalo, wiec na CD32 musi tym bardziej pojsc:)..na A3oooT z 030 i ECS tez oba smigaly:)

Ostatnia modyfikacja: 20.03.08 21:18
[#14] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@Reborn, post #10

Witam,

Potwierdzam - AmigaOS 3.9 instaluje się na CD32 z Promodulem bez najmniejszych problemów. Zainstalowałem sobie nawet połączenie NullTCP.

Jedno tylko czego nie udało mi się zrobić to sformatować dysku 4.3 GB pod takim systemem. Z tego co wyczytałem na Sieci to AOS 3.9 usuwa ograniczenie Amigi na dyski do 4GB, ale partycje powyżej określonego cylindra na takim dysku nie dają się ruszyć.

[#15] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@Reborn, post #14

Gratulacje. OK

[#16] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@Reborn, post #14

da sie, ale musisz ustawic dodatkowa partycje jesli dysk ma byc bootujacy, jak nie to przy takim dysku nawet nowe scsi.device i nsd nie jest tobie potrzebne.

Ostatnia modyfikacja: 24.03.08 06:08
[#17] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Skolman,

Sytuacja u mnie wygląda tak - w Promodula jest włożony jeden dysk 4.3GB. Przed instalacją AOS 3.9 podzieliłem go na 3 partycje: 1.1GB (bootowalna, systemowa), 1.1GB (nie-bootowalna, na dane) i 2.1 GB. Dwie pierwsze dawały się sformatować jeszcze przed instalacją AOS 3.9 zarówno oprogramowaniem Promodula jak i HDToolBoxem. Na trzecią nie działa nic, nawet po instalacji AOS 3.9. Promodule wykorzystuję własny sterownik elsat.device i wydaje mi się, że nadpisanie nowego scsi.device niewiele pomoże.

Pytanie brzmi, jak da się na to coś zaradzić - tylko, proszę, łopatologicznie.

Z góry dzięki!

[#18] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@Reborn, post #17

no tak zapomnialem elsat.device, w takim razie zmnien ostatnia partycje tak zeby nie przekraczala za obszar 4GB na dysku i przy okazji jak masz tasme na dwa urzadzenia to sprawdz czy ten patch jest kompatybilny, bo device to samo strzałka w prawo

http://aminet.net/package/util/sys/MegaRamfix

[#19] Re: AmigaOS 3.5 na CD32 z Promodule.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

Promodule formatuje partycje tylko do określonego cylindra (nie pamiętam numeru) - w praktyce daje to pojemność na moim dysku ~2.2GB. Jak rozumie mając niestandardowy kontroler (różny od scsi.device) AOS 3.9 nie pomoże na ograniczenie pojemności HDD?

Jeżeli chodzi o 2 urządzenia to z tego co przetestowałem MegaRam HD nie potrzebuje tego patcha:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=52659&t=52659&startliczba=25&v=f#reply_53159

Możliwe, że to kwestia wersji ROMu urządzenia. Promodule też powinien udźwignąć drugi dysk - niedługo przetestuje to w praktyce.

Ostatnia modyfikacja: 24.03.08 17:30
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem