[#1] Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000
Witam!
Znalazłem na allegro PPC 604e IBM taktowany 332mhz. IBM i Motorola wspólnie pracowały nad projektem PPC, więc może da się ten procesor podmienić zamiast 604 233mhz i podkręcić go do 350 mhz, bo tyle miały najszybsze PPC 604. (Tak czytałem). Myślę, że tą ofertą powinni zainteresować się przede wszystkim posiadacze AOS 4. Jeżeli by się w ogóle dało podmienić procesory, to system dostałby małego kopa.
http://www.allegro.pl/item324415915_procesor_ibm_rs_6000_risc_604e_2_way_332mhz_jedyny.html

Pozdrawiam

ps. Ja nie mam takiego sprzętu.

[#2] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@ender, post #1

Cena taka, że nie ma się nad czym zastanawiać. Tylko właśnie pytanie jest jedno: Czy taka podmiana jest możliwa?

Ja zastanawiam się nad podmiana procka PowerPC w swoim Blizzardzie PPC. Mam 160MHz a marzy mi się coś szybszego. Wiem, że PPC 603e były montowane w niektórych drukarkach laserowych.

[#3] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@cichym, post #2

Podmiana jest możliwa, a mnożnik CSPPC pozwala na taktowanie 350MHz. Główny problem to zasilanie - 604 taktowane 266 do 350MHz są prawdopodobnie zasilane niższym napięciem i trzeba dorobić konwerter. Rzecz nie jest jednak tak prosta, jak w przypadku Apollo12x0, gdzie przewidziano na tę okoliczność odpowiednie zworki.

Ja w każdym razie nabyłem jedną taką kartę, niech leży i czeka. Jeśli kiedyś zdarzy się cud i uda mi się kupić drugiego Cyberstorma - spróbuję. Tego, którego używam w mojej głównej Amidze nie odważę się ruszać.
[#4] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@ender, post #1

"PROCESOR RISC 604e 2-WAY 332MHZ" + 3 fotka.
Czy mi się dobrze wydaje, że jest to wersja dwuprocesorowa (Tzn. 2 procesory są na tych kartach)?

Ostatnia modyfikacja: 13.03.08 11:33
[#5] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@APC74, post #4

Sądząc po zdjęciu "spodu" karty - jest to wysoce prawdopodobne. Tym lepiej. :)
[#6] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@Daclaw, post #5

gorzej jezeli rozkład nóżek będzie inny ;), można zniszczyć kartę :D

[#7] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@arti4-92, post #6

Nie zamierzam posługiwać się młotkiem jakby co...
[#8] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@Daclaw, post #7

dobra niech będzie, może pinologia będzie zła, i co w tedy??, albo obudowa, w tedy w ogóle nie włożycie jej :P

[#9] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@arti4-92, post #8

a moze bedzie wszystko pasowalo, po za tym czy sempron 2500 i 3000 na jeden socket sie czym roznia? oprocz predkoscia dzialania? jezeli ktos sie chce podjac takiego dzialania to z reguly wie co ma robic.

[#10] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@arti4-92, post #8

To wtedy stracą 40zł. Zaiste jest to fortuna, która spowoduje kolaps/zapaść domowego budżetu...
[#11] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@ender, post #1

W końcu doczłapała do mnie ta karta. ;)

Zawiera dwa (!) procesory, opisane jako PPC604e3DBCG350E. Ściągnąłem dokumentację procesora 604e z netu (prawie 500 stron) i zaczynam badać temat tuningu Cyberstorma. Na razie teoretycznie.

Pozdrawiam.
[#12] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@Daclaw, post #11

Cieszę sie, że moja informacja okazała się choć w części użyteczna. :P Może coś z tego będzie. Trzymam kciuki. OK
Szkoda, że nie mam A4000. :(

[#13] Re: Być może ciekawa oferta dla posiadaczy PPC dla A4000

@ender, post #12

Na chwilę obecną mam takie odczucie, że aby przystąpić do części praktycznej MUSZĘ skądś zdobyć drugiego Cyberstorma. Nie podejmę ryzyka ukatrupienia świetnie działającej Amigi w czasach, kiedy zwykłe A3640 trudno jest kupić.

Tym samym występuję z ofertą kupna CybestormaPPC w dowolnej konfiguracji (w zasadzie im słabszej, tym lepiej - i tak CPU z założenia jest do podmiany). Zdaję sobie sprawę, że taką propozycją przyznaję się do odrobiny wiary w cuda, ale co mi szkodzi...?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem