[#1] Szybkosc interfejsu IDE
Witam
Podlaczylem do A1200 karte compact flash zamiast HDD i podczas pomiaru szybkosci transferu za pomoca SysInfo, wyskoczyla mi taka ciekawostka
- A1200 +Apollo 040/33 32 MB - ok. 1,8 MB/s
- A1200 + Elbox 1230/40 8 MB - ok. 2,2 MB/s
Wydawalo mi sie, ze jezeli beda jakies roznice, to raczej na korzysc Apollo.
Co ciekawe, ta sama Amiga ze zwyklym rozszerzeniem 8 MB rowniez pokazuje transfer na poziomie 2,2 MB/s. To samo z rozszerzeniem Elsat 4 MB.
Wolny transfer z Apollo jakos szczegolnie mi nie przeszkadza, ale moze ktos zna przyczyne takiego stanu rzeczy?

[#2] Re: Szybkosc interfejsu IDE

@Louis, post #1

hmm,czasem sysinfo nie robil testow po swojemu?
sprobuj sysspeeda, imo wygeneruje bardziej rzetelne informacje.
o wolnych transferach slyszalem tylko przy porownaniu bppc 040(szczegolnie 25mhz) vs inne 040.
sam tak mialem i okazalo sie ze bppc jest wolniejsza.jednak po zamianie oscylatorow bylo o niebo lepiej.

[#3] Re: Szybkosc interfejsu IDE

@Louis, post #1

Te 2,2 Mb to po prostu MAX kontrolera. Dlaczego jednak masz tylko 1,8 na apollo to faktycznie b.dziwne.
A masz właczone wszystkie data i cachee bursty dla 040 gdy uzywasz 40/33?

[#4] Re: Szybkosc interfejsu IDE

@11MASTEr, post #3

Prćdkość wbudowanego kontrolera jest zależna od taktowania procesora. Miałem podobny efekt przy zamianie blizarda4 na blizarda 040. Dopiero przejście na blizarda 050 przyspieszyło kontroler do poziomu jak z blizardem4.

Pozdrawiam
[#5] Re: Szybkosc interfejsu IDE

@11MASTEr, post #3

na memorymaster z dysku mialem 2,4-5mb z cedeka okolo 3mb/s :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem