[#1] Niu retro ; czyli nie tylko 500mini , ale hdmi pen GD10 X2 , czy GD23
Zastanawia mnie, czy w pogoni za neo retro ktoś z Was nie nabył wyżej wymienionych multikonsol... W ekstremalnej wersji mają chyba z 50 emulatorów w całkiem wyglądającym na filmach fajnym systemem wyboru i odpalania gier. A czemu o nie pytam. Podobnie jak udało się w A500mini odpalić WB HD tak ciekawi mnie, czy nie wydaje się Wam, iż jakoś jest możliwe zmodyfikowanie konfiguracji HD jego pen'a (w postaci microSD) by pod Amigą odpalał HD z AmiOS?
[#2] Re: Niu retro ; czyli nie tylko 500mini , ale hdmi pen GD10 X2 , czy GD23

@xtro, post #1

Pewnie jest zmodyfikowane. Ale te wszystkie „emulatorki” działają na przestarzałych ARM-ach. Na twoim miejscu rozważyłbym MiSTer FPGA (teraz są dwa nowsze, tańsze klony, na których też uruchomisz Amigę) albo jakiś Intel N100, który można kupić za niewielkie pieniądze. Te ARM-y są wolne i mało wydajne (kontrolery pozostawiają wiele do życzenia). Na MiSTerze zrobisz to samo, ale lepiej i do tego większość konsol jest cycle accurate.
[#3] Re: Niu retro ; czyli nie tylko 500mini , ale hdmi pen GD10 X2 , czy GD23

@sand, post #2

Oki - zapewne masz 100% racji. Mam obecnie w szafie do niedawna używane zawodowo Amigi i tak będąc już po miesiącu, chcę sobie jak to dziecinniejący na starość senior na nowo poczuć ten fun przełomu lat 80-90. Miałyście nawet o wyprzedaniu swoich Amig i rozpoczęciu przygody z neo retro komputerowym, nie wszystko jak leci, ale te wspomnieniowe które miałem: A500mini, Atari400mini (pierwsze miałem 800xl , potem A500. Niemniej dla mnie nawet większy fan od kopienia ma "resercz" co mógłbym kupić.

Miałem nawet pkt. przełomowy. Zbudowałem swój retro tablet z klawiaturą - multiemulatorowy i opcją strimu na HDMI. Ale to jednak nie to samo co dedykowane urządzenie. Byłem już bliski kupienia po przedświątecznym spadku cen mini The400 TheA500 i nawet C=, jednak gdy pomyślałem ile mimo mini wersji potrzebuję na to miejsca - zrezygnowałem. Pen HDMI , czy box z 50 emulatorami wydał mi się całkiem sensownym kompromisem, tym bardziej, że kabli będzie minimum, zasilanie z portu USM wyświetlacza, a tym docelowo chcę zrobić ostatnio podbijający rynek (cena/jakość") tani projektor serii AY (300 pro lub 320 FHD) ze względy na znakomicie krótkoogniskową soczewkę i możliwość uzyskania bez przemeblowywania z mojej kanapy obrazu ok 2,5m z raptem ok 2 m odległości od ekranu (ja tak lubię). Do tego w cenie np. oryginalnego 800xl z epoki kupię w tej opcji mocniejszy pen a dokładniej box, projektor, perełkowy wysokokontrastowy ekran i niezbędne peryferia. Tak więc tylko chciałem dopytać, czy może komuś udało się dokonać pokazania emulatorowi aAmigi pliki HDF? O to mi tu dokładniej chodziło :)
[#4] Re: Niu retro ; czyli nie tylko 500mini , ale hdmi pen GD10 X2 , czy GD23

@xtro, post #3

Mimo wszystko zamówię chyba jedną z wersji i pomodzę czy da się zrobić jakoś plikopartycję HDF... najwyżej będzie konsola do gier :)
[#5] Re: Niu retro ; czyli nie tylko 500mini , ale hdmi pen GD10 X2 , czy GD23

@xtro, post #4

Jeśli na tych "konsolkach" jest Retroarch to rdzen emulujący Amigę ma obsługę HDF

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2025 20:09:20 przez Norbert
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem