[#1] klawiatura na smyczy
Witam ponownie :D

Ostatnio rozpocząłem proces przekładania mojej a1200 do obudowy tower (przerobiona obudowa PC). Wszystko było ładnie(nawet udało mi się przebrnąć bezproblemowo przez przeróbkę zasilacza) ale niestety teraz mam problem :(

Zgodnie z artykułem "klawiatura na smyczy" (http://www.ppa.pl/artykul-klawiatura.na.smyczy.-1_4_943.html) rozpocząłem prace nad podłączeniem klawiatury. No i tu mam problem. Krok po kroku wykonałem polecenia z artykułu (tyle, że podstawkę zamontowałem na płytce PCB, własnoręcznie wykonanej). No i teraz problem. Jak podłączam klawiaturę nic sie nie dzieje. Dopiero po dociśnięciu podstawki, diody migają (napięcie więc mam). Cały czas dociskając podstawkę wciskam jakikolwiek klawisz i wtedy wszystko zaczyna wariować. Klawiatura zaczyna podawać losowo wybrane znaki i na ekranie robi mi się sieczka. Wie ktoś może co mogłem zrobić źle? Połączenia są na pewno prawidłowe (sprawdzałem z 10 razy). Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

[#2] Re: klawiatura na smyczy

@widelec, post #1

Bawiłem się z tym jeszcze trochę... i udało mi się znaleźć ENTER... tylko szkoda, że pod numlockiem

[#3] Re: klawiatura na smyczy

@widelec, post #1

Najprawdopodobniej jednak podłaczyłeś coś źle lub Twoja podstawka PLCC ma problem z dobrym stykiem.

Sprawdzac najlepiej mozna poprzez nacisniecie capslocka powinna sie zaswiecic dioda.

O ile pamiętam klawiatura to 4 linie GND,zasilanie,data i clock. Więc nie powinno być problemu. Sprawdz wszystko jeszcze raz. BTW nozki podstawki PLCC nie odpowiadaja doklanie tym do ktorych sa podlaczone - tzn. nozka ukladu i nozka 'nad ukladem" w podstawce to zapewnw inny pin.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem