[#1] Quo vadis NG (RNG)
Tak przy sobocie pytania o wszystko i nic. Na forum czytam, jak przejdziemy na x86, to rzucam amigowanie. PPC nowego, taniego nie ma, ale pobawmy się w gdybanie.

1. Czy PPC powinien mieć więcej niż jeden rdzeń?
2. Czy da się zaprogramować systemy RNG tak by jeden rdzeń był odpowiedzialny za system, drugi za przeglądarkę, trzeci za urządzenia, czwarty za aplikacje np. gry?
3. Czy jeden rdzeń w RNG powinien mieć 2 wątki, czy dostępne systemy tego nie ogarną?
4. Skoro NG obsługuje do 2 GB RAM to czy jest sens iść w 64 bity?
5. Czy szybsza pamięć do procesora (szyna danych) typu DDR4 albo GDDR/HBM graficzna dałaby znaczącą poprawę w działaniu procesora PPC?
6. Ile ram obsłuży karta grafiki w naszych systemach?
7. Czy w przypadku naszych systemów RNG integra typu APU będzie działać, będzie lepiej działać niż osobna karta graficzna, czy jednak osobna graficzna karta jest lepsza?
8. Skoro ma być retro RNG to może w ramach dźwięku wystarczy Paula w FPGA i do tego DSP, a może jakaś modyfikacja Pauli i w FPGA?
9. Emulacja AGA, czy jednak SD przelotowy i automatyczne przełączanie karty grafiki?
10. Te same pytania, ale dotyczące Athlona XP.
[wyróżniony] [#2] Re: Quo vadis NG (RNG)

@KM_Ender, post #1

Dyskusja zainteresowałaby mnie gdybym miał 20, 30, 40 lat. Ale skończyłem 50 i do zabawy przez pozostałe mi 20 lat życia maszyna z PPC i aktualizowanym MorphOSem mi wystarczy. Nie chcę żeby MOS wchodził w to dzisiejsze informatyczne bagno, obrastał w te pseudo-profesjonalne nadmiarowe mechanizmy w których najmniejsza jednostką pamięci jest megabajt. Komputery lat 2000-2005 to jest właśnie mój poziom retro, mam dokładną reimplementację amigowej filozofii, od kilku lat mocno rozwiniętą i bez tego amigowego sprzętowego koszmaru (którego nie lubiłem nawet pod koniec lat 90). To ostatnia epoka w której komputer i system są jeszcze logiczne, zrozumiałe, proste ale nie są już prostackie. Jeżeli miałbym MorphOSem wdepnąć w ten cyrk jaki jest dzisiaj na Linux, macOS, Windows to chyba jednak zająłbym się ośmiobitowym Atari.

Gdzieś w głębokiej podświadomości trochę trzymam kciuki żeby nic się tutaj nie zmieniło. Nie mam ochoty na etap przejściowy, który zburzyłby porządek i stabilność jakich dopracował się przez ostanie 25 lat MorphOS. Dla mnie jedynym bodźcem do ogarnięcia jakiejś nowej architektury jest to, że po prostu za kilka lat ciężko będzie znaleźć działający sprzęt. Z drugiej jednak strony - jeżeli ogarniemy jakąś dzisiejszą tandetę to za 10 lat też już nie będzie działała. Przecież dzisiaj wszystko rozlatuje się w oczach.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2025 21:47:48 przez MDW
7
[wyróżniony] [#3] Re: Quo vadis NG (RNG)

@MDW, post #2

MorphOS na PPC daje możliwość uruchomienia amigowych programów dla procesora 68k napisanych systemowo, wiadomo że bez odwołań do chipsetów itd. (od tego jest E-UAE) Gdyby nowa wersja systemu MorphOS na x86 pozwalała uruchomić soft z PPC (a tak wynikało z bardzo dawnej zapowiedzi) jak i x86, to wtedy mielibyśmy system bardziej kompatybilny wstecz niż ten od Jobs'a ok, racja
2
[wyróżniony] [#4] Re: Quo vadis NG (RNG)

@KM_Ender, post #1

W związku z tym się odniosę, że jest sobota i otworzę sobie piweczko. Wypiję za twoje i nasze zdrowie by móc tobie tak w zupełnym skrócie powiedzieć, że sens jest w tym co uważasz za sens. W przeciwnym wypadku nie ma to żadnego sensu.
7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem