[#1] Padnięty co-procek??
Stałem się szczelinowym posiadaczem Blizzarda IV 030@50mhz. z koprocesorem. Wpadam do domu włączam quake tu ciach guru #80000000005. Chwila zadumy oględziny karty i patrze sobie na ten co procesor. No i zonk tam ładnie pisze ze procesor jest seri 25....MHZ. Doszedłem do wniosku ,że padł coprocek. Myślę sobie myślę jak by go tu sprawdzić....Odpalam mpega(w wersji dla koprocesora) działa. muzyczka leci. Przełożyłem mojego starego mteca komunikat ze to jest wersja dla koprocesora. odpalam pc-task ustawiam fpu na on. Piecyk startuje...Odpalam quake zgon #8000000005. testowałem na rożnych wb w rożnych ustawieniach. Posiadam oryginalnego quake oraz testowałem z aminetu awinquake i quake68k. Każdy się wysypuje zaraz po uruchomieniu. Macie jakieś sugestie?

Benedykt

[#2] Re: Padniêty co-procek??

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

za mały stos?

[#3] Re: Padniêty co-procek??

@baderman, post #2

Testowałem.........To nie to.

Benedykt

[#4] Re: Padniêty co-procek??

A jak ten 25mhz 68882 jest taktowany?.Tak jak procesor (50Mhz) czy ma osobny oscylator.
[#5] Re: Padniêty co-procek??

@waldiamiga, post #4

Razem z procesorem. Ten blizzard nie umożliwia asynchronicznej pracy co procka. Właśnie to mnie dziwi. Co procek chodzi i już tak od dłuższego czasu u poprzedniego właściciela(nie spalił się) mp3 działa (mpega fpu) pctask z włączonym fpu działa. Ale Quake już działać nie chce.....

Benedykt

[#6] Re: Padniêty co-procek??

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

mp3 otwarza, moja amiga na jakimś beznadziejnym mp3 dostała zadyszki i robiła fi fi fi fi frestajlo

[#7] Re: Padniêty co-procek??

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

A więc 25 przetaktowana na 50Mhz...ładnie - 100% overclocking.
Stawiam że 68882 jest za bardzo przekręcony.A kłej może mocniej obciążać koprocesor niż np.Pc-Task i dlatego następuje błąd.Podobnie jak w świecie PC - na mocno przekręconych prockach dobrze będą działać gry i programy a uruchomienie "stress prime" czyli Orthosa powoduje błędy.

Mocno sie nagrzewa ??,jeśli tak to spróbuj do niego jakoś przymocować kawałek radiatora.

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 00:29
[#8] Re: Padniêty co-procek??

@waldiamiga, post #7

Czy się mocno nagrzewa czy nie, nie ma w tym wypadku znaczenia. Przy przetaktowaniu o 100% możemy być pewni na 100% że to absolutnie typowe objawy overclockingu ponad miarę. Osobiście mam 33MHz 882@54MHz, działał dobrze, ale prawdziwa próba ognia to quake, bo na PC też wyciskał siódme poty z koprocesorów i Cyrixy dawały wtedy ciała.

Najlepiej będzie się postarać o właściwą wersję tego FPU.

W jakiej on jest obudowie?

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 01:02
[#9] Re: Padniêty co-procek??

@C2H5OH, post #8

W obudowie PGA. Wydawało mi się ,że mp3 to także próba dla co procesora i powinien się sprzęt wysypać na tym.

znacie może jakieś aplikacje do testowania co-procka??

Benedykt

[#10] Re: Padniêty co-procek??

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

AIBB oferuje szereg testów z wykorzystaniem FPU.
[#11] Re: Padnięty co-procek??

w quake na 030 chcesz grac moze jeszcze na agacie ;) odpalales juz tego quake na m-teku? masz wszystkie dobre biblioteki matematyczne itd dla tego procka? odpal z golego systemu moze pamieci brakuje.

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 09:30
[#12] Re: Padnięty co-procek??

w archiwum strzałka w prawo http://aminet.net/package/util/libs/FMath406

[#13] Re: Padnięty co-procek??

...mp3 to także próba dla co procesora...
I tak i nie - dekodowanie mp3 wprawdzie ostro obciąża hardware na klasyku, ale wykorzystuje ze trzy funkcje na krzyż, które akurat mogą działać prawidłowo.
EDIT: A jak jakaś funkcja zadziała nieprawidłowo to zwykle usłyszysz jakieś niewielkie zniekształcenie dźwięku (jakieś pyknięcie itp.), które złożysz na karb kiepskiej jakości mp3 itp.

...znacie może jakieś aplikacje do testowania co-procka...

Napisane przez autora HSMathLibs benchmarki testujące wprawdzie biblioteki matematyczne, ale po ustawieniu np. 10mln powtórzeń potrafią ostro skopać tyłek FPU. Działają nie tylko na bibliotekach HSMath.
Testy wyświetlają informacje w stylu: "The result should be 0.123456 and it is: 0.123456".
Jeżeli wyniki się zgadzają - znaczy się jest OK, jeżeli nie to znak, że masz coś nie tak z FPU...
W archiwum podanym poniżej znajduje się 6 programików testujących - odpal je wszystkie jednocześnie.

http://www.hsmathlibs.de/HSML_public/Benchmarks_e.lha

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 10:43
[#14] Re: Padniêty co-procek??

@APC74, post #13

No i chyba mamy odpowiedź. Cześć testów w ogóle zawiesza komputer a cześć pokazuje same śmieci. Przełożyłem co procek do tego mteca.030@28mhz. Co prawda quake zachowuje się dokładnie tak samo. Te same zwisy itp itd. Jednak testy co procka wypadły prawidłowo. Quake żeby było jasno odpalałem bez SS z assiganmi , setpatchem i odpowiednim stosem.

Chyba trzeba się rozejrzeć za coprockiem. Ten albo sprzedam albo włożę do m-teca.

Benedykt

[#15] Re: Padniêty co-procek??

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

Teoria mówi że nadmierne przetaktowanie _może_ doprowadzić do odparowania (dyfuzji?) tranzystora(ów), czyli do trwałego uszkodzenia układu scalonego. Czy tak się stało w tym przypadku, ciężko powiedzieć.

MC 68882 przetaktowują się nieźle (oczywiście nie wszystkie modele). Ja mam MC68882 w obudowie PLCC w wersji max 33MHz (szybsze w tych obudowach produkowane nie były), przy przetaktowaniu do 54MHZ jest ledwo letni. Co nie znaczy że nie może zostać uszkodzony (głównie w teorii).

Na Twoim miejscu, jeszcze bym sprawdził to z innym koprocem, przed wydaniem pieniędzy. Bo nie ma pewności że po kupnie kolejnego koprocesora problem ustąpi. Winny może być np jakiś element dyskretny na samej karcie turbo. Nie tłumaczyło by to jednak niedziałania quaka na drugiej karcie i tym koprocesorze.

Albo problem, mimo wszystko, może leżeć w swerze programowej. Np wadliwy któryś plik (sprawdzić sumy konrolne) itp...

Ostatnia modyfikacja: 23.03.08 14:20
[#16] Re: Padniêty co-procek??

@C2H5OH, post #15

Albo problem, mimo wszystko, może leżeć w swerze programowej. Np wadliwy któryś plik (sprawdzić sumy konrolne) itp...

To już wykluczyłem. Po przepięciu hdd i odpaleniu quake na amithlonie problem nie wstępuję. Gra działa. Czy co procek jest uszkodzony? Też ciężko wyczuć. Wszystkie testy na marcie mtec wypadły dobrze. Na blizzardzie już żaden z nich nie wyszedł prawidłowo.

Benedykt

[#17] Re: Padniêty co-procek??

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

aby wykluczyc karte moge zaoferowac swoj kooprocesor do testow. Nie chce go sprzedawac ale przynajmniej bedzie wiadomo ze to nie karta . Dostac taki proc jest dosc trudno mi sie udalo szczesliwie w efunzine .

[#18] Re: Padniêty co-procek??

@PrzemasIII, post #17

SUPER!! Odezwij się proszę do mnie na gg(w profilu)

Benedykt

[#19] Re: Padniêty co-procek??

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

w Twoim profilu nie ma nr gg...

[#20] Re: Padniêty co-procek??

@PrzemasIII, post #19

Wiem:) To była specjalna taktyka na zmylenie przeciwnika. W dziale komu piwo jest moje gg http://www.ppa.pl/komu-piwo.html

Benedykt

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem