[#1] Podkrecanie karty Macrosystems Falcon 040/25 mhz do Amigi 1200
Hej.Ma ktos doswiadczenie w podkrecaniu karty turbo do Amigi 1200 Macrosystems Fakcon 040/25 mhz/32 mb fast ram?

O ile mozna bezpiecznie podkrecic i czy jest to skomplikowane?
Karta mi chodzi bez osobnego wentylatora tylko mam nakladke na karte,ktora odprowadza cieplo.

Dzieki za info.
Ps.Link do opisu karty:

https://amiga.resource.cx/exp/falcon

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2025 11:30:07 przez Jasiu1976
[#2] Re: Podkrecanie karty Macrosystems Falcon 040/25 mhz do Amigi 1200

@Jasiu1976, post #1

najwazniejsze to jaki masz cpu, bardziej jego zdjecie by sie przydalo.
odpowiednia 040 da Ci mozliwosc zabawy na 40mhz, a tak w ciemno to bardziej realna predkosc to 33mhz

przy takim podkreceniu jednak bez dobrego chlodzenia bedzie ciezko chyba, ze masz ja w obudowie typu tower?
[#3] Re: Podkrecanie karty Macrosystems Falcon 040/25 mhz do Amigi 1200

@juen, post #2

Zwykla 1200,bez towera.
Gosc bedzie go po poludniu otwieral.
Troche dIwny klimat jest bo musialem powylamywac plastkiki bo tak te karte zrobili ze nie sa sie jej wpiac od dolu i czesc.
Fizycznie nie pasuje.Jak ja otworzyle i goscia to wrzuce fote.
Cholera jakby byl wentylator to jak to upchac pod klawiatura… tak czy inaczej karta mi wystaje od dolu na 1 cm i musze podporki pod klawiature dac by karta stolu nie rysowala.
Nie pomysleli autorzy karty.
Czyli 33 mozna teoretycznie bez przegiecia dac?
[#4] Re: Podkrecanie karty Macrosystems Falcon 040/25 mhz do Amigi 1200

@juen, post #2

Koles mi napisal ze ma kwarc na ten moment tylko 28 mhz.
Jest to warte swieczki?
[#5] Re: Podkrecanie karty Macrosystems Falcon 040/25 mhz do Amigi 1200

@Jasiu1976, post #4

Z tego co pamietam 040 to procesor ktory potrzebuje kwarc 2xtyle co taktowanie wiec jak chcesz miec 33mhz to musisz miec kwarc 66, dla 40mhz -> kwarc 80mhz. Teraz prawdopodobnie masz kwarc 50mhz

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2025 12:13:01 przez marggines
1
[#6] Re: Podkrecanie karty Macrosystems Falcon 040/25 mhz do Amigi 1200

@marggines, post #5

Dzieki.
Nie orientowalem sie,ze trzeba miec podwojne taktowanie.
Teraz juz wiem.

Pozdro
[#7] Re: Podkrecanie karty Macrosystems Falcon 040/25 mhz do Amigi 1200

@Jasiu1976, post #1

68040 to procek który z całej rodziny 68k grzeje się najmocniej. Jeśli chcesz eksperymentować, to czemu nie (upalony procek można wymienić, koszt z robotą jakieś 300-400 zł). Jednak zadbaj o dobre chłodzenie, najlepiej jakiś solidny wiatraczek.
68040 taktowany jest kwarcem o podwójnej częstości nominalnego taktowania, jednak logika karty być może sama podwaja częstotliwość. Najpierw zacząłbym od mniejszych częstotliwości i sprawdzał za każdym razem jak wpłynie to na stabilność.
2
[#8] Re: Podkrecanie karty Macrosystems Falcon 040/25 mhz do Amigi 1200

@Jasiu1976, post #1

Heh, jeśli to ta sama karta, (wypłyneły dwie tak rzadkie karty w tak krótkim okresie czasu?)to patrząc na maskę procesora - D43B, to jedna z najstarszych, wièc nie wien czy zrobisz stable 33MHz. Oczywiście o ile to ten sam rgzemplarz Falcona 040.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem