[#1] Dlaczego AmigaOS ta się muli?
Mam podstawową Amigę 600 z dyskiem i CD-ROMem oraz 1MB RAM i okropnie muli mi się AmigaOS 2.1 To jest goły AmigaOS 2.1 + sterowniki do CD-ROM :(
Może ktoś ma jakiś szybszy zamiennik AmigaOS 2.1?

[#2] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #1

Nie oczekuj że KOmputerek z 1 MB Ram, procesorem 7 MHz osiągnie coś lepszego. Szczególnie że masz tam jeszcze HD , i to przy 1 MB Ram. Dołóż drugi megabajt, z jakieś 2 MB Fast Ram i system od razu zacznie lepiej działać :D

[#3] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Olo, post #2

Ale jakieś Scalosy działają na 1MB szybko a AmigaOS nie może? Może jest jakiś Scalos na Amigę 600?
EDIT
Przecież FAST RAM do Amigi 600 jest chyba tylko na kartach turbo? A to wydatek około 400zł...

Ostatnia modyfikacja: 29.03.08 08:56
[#4] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #3

Scalos nie jest systemem operacyjnym tylko zamiennikiem Workbencha.

http://www.ppa.pl/czym.sie.rozni.amigaos.od.workbencha.,43;faq.html

[#5] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #3

Niezły z Ciebie optymista, jeśli możesz kupić sprawne turbo do Amigi 600 za 400 zł, to kupuj od razu, bo to okazja. :)

[#6] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #3

Roszak napisał(a):

> EDIT
> Przecież FAST RAM do Amigi 600 jest chyba tylko na kartach
> turbo? A to wydatek około 400zł...

Amiga i tak nie jest takim drogim hobby żeby to był duży wydatek.

[#7] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@grxmrx, post #6

Właśnie kiedyś widziałem takie turbo za 500 a kumpel z Niemiec po przeliczeniu na ZŁ to sie okazało że kupił turbo za 650zł... Normalnie tragedia...
Gdyby nie to że na AmigaOS 1.3 nie działa większości programów to już bym go miał na dysku bo się tak nie muli...

Ostatnia modyfikacja: 29.03.08 09:17
[#8] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #7

Za 40$ mozesz kupic 8mb fast ramu od pewnego rosjanina:
http://amigasc.nm.ru/english/buy.html
Jest to jego projekt profesjonalnie wykonany w firmie zajmujacej sie produkcja pcb :)
[#9] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #3

chlopie, kup se peceta i zainstaluj na nim uae, bo widze ze twoje amigowanie zabardzo sensu nie ma.

[#10] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@MiggyKrisu, post #8

Tani ten FAST :D Kurde uruchomiłem AmigaOS 1.3 z dyskietki i patrze a to jest demon szybkości Nie tak jak ten mulący się 2.1 Zainstaluje sobie AmigaOS 1.3 i przekopiuje kilka rzeczy z AmigaOS 2.1 i będzie fajny system :D
Tylko mam kilka pytań:
1. Jak na A600 zainstalować AmigaOS 1.3?
2. Na AmigaOS 1.3 będzie działać pakiet IDEfix?
3. Taki system uruchomi mi się z dysku?
4. Będzie można zainstalować na nim LocalePL?
Jeszcze tylko wygodna myszka i hulaj duszo :P
EDIT
Mam pieca i śmierdzi grzybem! Chcę Amigę!

Ostatnia modyfikacja: 29.03.08 09:53
[#11] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #10

1. Jak na A600 zainstalować AmigaOS 1.3?
włóż ROM 1.3

2. Na AmigaOS 1.3 będzie działać pakiet IDEfix?
3. Taki system uruchomi mi się z dysku?

nie bo ROM 1.3 nie ma w sobie obsługi HDD - ani systemowo ani sprzętowo nie widzi kontrollera - ROM ten powstał przecież w 1987 roku - był montowany w A500/2000 a tam standardowo nie było HDD - dysk można było podłączyć - do A500 poprzez przystawki które miały swego rodzaju ROM który posiadał instrukcje obsługi HDD a do A2000 na złączach zorro II - podobnie jak w A500 kontrollery przy sobie miały taki romik.

Jak włożysz ROM 1.3 do A600 to zrobisz z niej praktycznie 500-tke - komputer nie zobaczy kontrollera ATBUS na płycie głównej

4. Będzie można zainstalować na nim LocalePL? - chyba było spolszczenie (częściowe) Worka 1.3?

Przy okazji to przy obecnej cenie dolara - to ruskie rozszeżenie to naprawdę taniocha...

Ostatnia modyfikacja: 29.03.08 10:07
[#12] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@zangief, post #11

Ale po co zamieniać ROM 2.0 (37.300) na jakiś ROM 1.3 Ja zamierzam tego używać pod ROMem 2.0 (37.300) a wtedy nie ma problemu z dyskiem. Chcę sie tylko dowiedzieć jak zainstalować na ROMie 2.0 AmigaOSa 1.3 bo wiem że się da :P

[#13] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #12

Panie wybacz mu bo nie wie co pisze....

1. Aby AmigaOS 2.x (czytaj w skrócie WB 2.x) działał szybko ustaw tak jak to jest w WB1.3 ekran na 640x256 i maksymalnie 4 kolory. Niestety przy 1 MB Chip i procesorze 7MHz niczego szybszego nie osiągniesz. A przy takich ustawieniach jest tak samo szybki jak WB1.3 uruchamiany z dyskietki (żeby było smieszniej jak odpalasz WB 1.3 to on i tak używa większości rzeczy z KS2.0 czyli de facto tych samych elementów, tego samego systemu grafiki i innych). Jedyna różnica to mogą być właśnie ustawienia wielkości i głębii ekranu. Zmień a zobaczysz, że WB2.x jest tak samo szybki jak 1.3.

2. A600 ma tylko pamięć Chip, która jest najwolniejszym typem pamięci w amidze, gdyż jest dostępna zarówno dla procesora jak i dla ukladów specjalizowanych, dodanie pamięci Fast powoduje spore przyspieszenie, gdyż do tej pamięci ma dostęp tylko procesor, co za tym idzie nie jest ona obciążona grafiką, muzyką etc... Jest używana tylko do pracy programów, obliczeń i jedynie procesor ma możliwość cokolwiek w niej wyczyniać.

Dodatkowo jeśli masz odpalone przy starcie jakieś zamulacze na dysku to nic dziwnego, że WB2.x się muli (polecam sprawdzenie co działa po odpaleniu systemu, bo pamiętam mądrych co to na takim onfigu wrzucali NewIcons, jakieś inne cuda, MCP i się dziwili, że to wolno działa).

Pozdrawiam
[#14] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Mandi^ATO, post #13

Wow Dostało kopa! No ale niestety AmigaOS 1.3 i tak działa trochę szybciej i już wiem jak go zainstalować tylko nie wiem czy się w tym paprać

[#15] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #14

nie ma sensu instalowania 1.3 na romie 2.0, lepiej dopal sobie amige i jesli chcesz amige to powinienes sie tez liczyc z kosztami jakie musisz do niej wlozyc

[#16] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Banderas, post #15

Pierwsze na myśl co mi przychodzi to karta S-RAM na PCMCIA

[#17] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Banderas, post #15

kilka średnio powiązanych ze sobą faktów ;) , ale powiązanych z tematyką wątku:
- Workbench to nie to samo co AmigaOS: podstawową częścią AmigaOS jest Kickstart, czyli ROM. Reszta systemu (w tym WB) jest ładowana z dysku, wymiana plików ładowanych z dysku na inne (od OS1.3 albo 3.0) nie zmieni wersji OS (bo najważniejszą częścią OS jest exec.library siedzący w ROMie).
- można programowo wyłączyć ROM i wczytać cały OS z dysku - to zapewne robi ów "OS1.3 ładowany z dyskietki". Jednak jest to bez sensu (zajmuje pamięć, której w A600 nie jest zbyt wiele) i jest niewygodne.
- OS1.3 nie będzie współpracował z kontrolerem IDE w A600 (zajmuje się tym scsi.device którego w OS1.3 nie ma... teoretycznie można go załadować z dyskietki, tyle że trzeba by Amigę odpalać z dyskietki, a twardy dysk inicjowałby się później). Można by to "uwygodnić" odpalając Ami z odpowiednio spreparowanej karty SRAM PCMCIA włożonej w slot na stałe... tylko trzeba by ją mieć (i mieć stosowny soft, bo nie wiem, czy gotowe rozwiązania są na sieci).
- OS1.3 na stałe można mieć (bez zajmowania pamięci) w A600 po wymianie ROMu na 1.3 (ew. można po założeniu przełącznika Kickstartów mieć możliwość wyboru... oczywiście przed włączeniem Amigi). W sumie to najtaniej wyjdzie kupno A500 z OS1.3 (bo A600 z OS1.3 właściwie niczym od A500 się nie różni).
- te 40$ za fast RAM do A600 jest niewygórowaną ceną, sam komputer powinien przyspieszyć około 20% (bo jest to prawdziwy FastRAM podpięty wprost do CPU).
- jednak najprostszym i najtańszym sposobem posiadania Amigi szybszej (i z większą ilością pamięci) od gołej A600 jest kupno A1200 - komputer na dzień dobry jest 2.5 raza szybszy od A600, ma 2x więcej RAMu i kości AGA. Do tego kupno rozszerzeń (fast ram i turbo) jest bezproblemowe, chociaż ceny na Allegro obecnie są dosyć chore (od 100 zł za 4 MB FastRAM, poprzez 200 zł za najmarniejszą kartę z 68030, po 400-500 zł za karty z 68040. O PPC i 68060 nie wspominam :) ), jednak i tak sporo niższe niż ceny kart turbo do A600 (a karty są szybsze - sam fastRAM do A1200 przyspiesza ją do ponad 5x goła A600).

Sprzedaj A600, której jedyną zaletą są małe rozmiary, dodaj 50 zł i masz A1200.

Ostatnia modyfikacja: 29.03.08 11:42
[#18] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@wali7, post #17

Będę sprzedawał drugą Amigę 600 za 100zł wystarcza tyle kasy na Amigę 1200? I kto mi to sprzeda bo na Allegro.pl nie widzę żadnej A1200 bez dopalaczy...

[#19] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@wali7, post #17

ejjj , to powinno być na odwrót, 030 kosztuję 300-400zl, a 040 200-350zl :)

Roszak: to masz problem :P

Ostatnia modyfikacja: 29.03.08 12:08
[#20] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #18

100 zl za Amige 1200 ..hehe przepraszam ale nie moglem sie powstrzymac
obecnie ceny na allegro poszly w gore jak pisal przedmówca... Za sensowny zestaw z hdd musisz dac 250 - 350 zł... a jak lubisz pozólkle ochydne niekompletne rupiecie to to da sie ponizej 200.
[#21] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@fibi, post #20

Zobaczymy po ile wyjdzie -
http://www.allegro.pl/item333904978_amiga_1200_commodore_z_hdd_50mb_bcm_.html
Na początek wystarczy goła - to i tak spory postęp w stosunku do gołej A600.
[#22] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@fibi, post #20

Ja chcę zwykłą Amigę 1200 bez żadnego dodatkowego sprzętu

[#23] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@fibi, post #20

[#24] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@arti4-92, post #23

Nie mam teraz kasy :)

[#25] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #7

Właśnie kiedyś widziałem takie turbo za 500 a kumpel z Niemiec po przeliczeniu na ZŁ to sie okazało że kupił turbo za 650zł... Normalnie tragedia...

Jeśli szukasz komputera przede wszystkim taniego, to wiedz, że zabrąłeś nie w tę uliczkę. Białe kruki kosztują.
[#26] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #24

100 zł nie wyskrobiesz? No bez przesady...
[#27] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Daclaw, post #25

Mogą kosztować, gorzej że biały kruk to właśnie.... Coś czego nie można zdobyć, na allegro pojawiła się a2000, chciałbym zalicytować, żeby to rozbudować musiał bym mieć jakąś kartę turbo (co najmniej 030), cena też niebyła by zła, ale problem w tym że to jest nie do zdobycia :P

[#28] Re: Dlaczego AmigaOS ta się muli?

@Roszak, post #22

zeby sie dalo tego uzywac sensownie to przynajmniej 4mb fast musi byc, bo tak to nawet whdload bedzie zamulac, ale i tak gola a1200 jest duzo lepsza niz gola a600.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem