[#1] uszkodzone RGB i kilka innych pytan
Witam.
Dostałem w spadku A1200 z fastem :)
Wyczyściłem, dopasowałem stacje z PC, wpakowałem slimowego dyskacza 20GB i pięknie hula. Zachciało mi się też przelotki do monitorka VGA i tu zagwozdka. Kabelek wykonałem wg schematu Krashana i pupa! Monitor nie inicjuje się po przełączeniu na Multiscan.
Ba, zachowuje się tak jak by nie miał niczego podpiętego na kablu. Przelotkę wykonałem poprawnie, sprawdzałem w innej A1200 i działa bez zająknięcia. Wieczorem sprawdzę jeszcze na kablu RGB-SCART ale wydaje mi się, że Ami ma uwalony port RGB.
Ma ktoś jakieś pomysły jak to sprawdzić?

Druga sprawa. Dysk ubsługuję spachtowanym scsi.device i SFS. Zrobiłem 100mb systemówkę RESCUE w FFS 44.5 i normalną 500MB w SFS. Założyłem też trzy partycje 6GB SFS. Formatowałem programikiem Format64 zgodnie z zaleceniami. Do C wrzuciłem nowe "Info" z Aminetu i pod CLI ładnie pokazuje 6GB. Problem w tym, że jak otworzę okienko na WB to na belce pokazuje mi głupoty odnośnie wielkości partycji (~2GB więc resztę poza limitem 4GB).
Można się jakoś tego pozbyć?

Trzecia sprawa. To moje backtotheroots :) a że od paru latek nie jestem w temacie, tak więc mam pytanko odnośnie patchy jakie zakłada się teraz na system. Co polecacie, aby praca była w miarę znośna na AGAtce i 020/fpu i 4mb fast :).

[#2] Re: uszkodzone RGB i kilka innych pytan

@sebar27, post #1

A masz sterowniki do obsługi monitora VGA ?

DblPAL, Multiscan czy cuś ?

[#3] Re: uszkodzone RGB i kilka innych pytan

@Hubez, post #2

Przeca napisałem... "Monitor nie inicjuje się po przełączeniu na Multiscan."
a więc w domyśle owszem. W DEVS mam PAL, VGAOnly i Multiscan.

Dziwna sprawa. Właśnie sprawdzałem z kablem RGB-SCART i RGB hula.
Pytanie więc jakim cudem na jednej A1200 przelotka działa a na innej nie?
Jedyna różnica to inne rev płyt. 1B działa, 1D4 nie.
[#4] Re: uszkodzone RGB i kilka innych pytan

@sebar27, post #3

A jesteś pewien, że ten monitor poprawnie działa z amigowymi trybami 30kHz? Bo nie każdy działa poprawnie (nie napisałeś, czy tę przelotkę sprawdzałeś pod tym samym monitorem).
[#5] Re: uszkodzone RGB i kilka innych pytan

@wali7, post #4

Ta sama przelotka, ten sam monitor, dwie różne Amigi.
Wnioskuję, że Amiga nie podaje HSync lub VSync. RGB
przechodzi poprawnie skoro działa RGB-SCART.

Ostatnia modyfikacja: 29.03.08 14:25

Ostatnia modyfikacja: 29.03.08 15:09
[#6] Re: uszkodzone RGB i kilka innych pytan

@sebar27, post #5

Zdaje sie ze wszyscy magicy gdzies pouciekali :(.
Moze jednak wie ktos czego sie spodziewc na pinach HSync
Vsync na porcie RGB? Jak je sprawdzic etc.
[#7] Re: uszkodzone RGB i kilka innych pytan

@sebar27, post #6

Witaj.

Jeśli dobrze myśle to ta przelotka zawiera scalaka w środku 7404?
A jeśli tak to zobacz czy ten scalak ma zasilanie.
Miałem w swojej Amidze taki przypadek że upalił się bezpiecznik czy też rezystor 0Ohm :D na płycie i to napięcie spadło z 5 do ok 1,2 V, co powodowało bzdury na starym monitorze (czysto analogowym), a w przypadku nowszych ("cyfrowych") monitorach może powodować "brak" obrazu.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 31.03.08 21:14
[#8] Re: uszkodzone RGB i kilka innych pytan

@Thom/CT, post #7

Niestety nie. Wykonałem przejściówkę wg schematu imć Krashana, bez jakiejkolwiek elektroniki a więc nie jest to z pewnością wina scalaka :).
Ponawiam prośbę do magików o instrukcje, czego powinienem sie spodziewać na pinach V/Hsync, jak je sprawdzić, etc.

[#9] Re: uszkodzone RGB i kilka innych pytan

@Thom/CT, post #7

rezystor 0 ohm?

[#10] Re: uszkodzone RGB i kilka innych pytan

@sebar27, post #8

na HSync powinieneś spodziewać się przebiegu około 15 kHz w trybie PAL (np. pod Early Startup) i około 30 kHz i więcej pod trybami VGA - najlepiej sprawdzić oscyloskopem, w ostateczności miernikiem z pomiarem częstotliwości, na VSync powinieneś mieć 50 Hz-60 Hz (zależnie od trybu, PAL: 50 Hz) - wystarczy przytknąć do np. wejścia wzmacniacza - charakterystyczny warkot a'la przydzwięk sieciowy będzie świadczył o obecności sygnału (w sumie to i palowski HSync powinien być słyszalny, o ile wzmacniacz i głośniki przeniosą te 15 kHz, bo to już prawie granica słyszalności - w razie czego obserwuj zachowanie kota ;) )

Ostatnia modyfikacja: 31.03.08 23:20
[#11] Re: uszkodzone RGB i kilka innych pytan

@wali7, post #10

Haha, z kotem to niewielki problem, pożyczy się. Natomiast oscyloskopu niestety nie mam,
podobnie jak i głośników które by coś takiego z siebie wydały. Dzięki za odpowiedź.
Dzisiaj przedzwoniłem złącza z wpiętym kabelkiem mierniczkiem. Niestety ostatecznie
musiałem wykluczyć błąd przy wykonywaniu przelotki jak i braku styku na obu gniazdach. :(

Mam jeszcze pytanko odnośnie uszkodzenia V/Hsync. Co mogło polecieć,
gdzie szukać przyczyny braku tych sygnałów na złączu RGB i czy w ogóle
nieobecność tych sygnałów może powodować nie wzbudzanie się monitora?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem