[#1] Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.
Witam,
walcze drugi dzien z karta SD, ktora ma dzialac w Amidze 500 z pistormem. Z samym pistormem nie mam problemu, startuje z kickstartem 3.1 bez problemu i widze karte sd pod Amiga ale problem zaczyna sie przy jej partycjonowaniu. Karta 32GB, robie partycje 200MB dla pistorma i druga z id 76 pod diskpartem. Problem w tym, ze HDtools nie potrafi pobrac prawidlowych informacji o tej drugiej partycji i podaje jakies bzdury z ujemnymi wartosciami lub ewenutalnie kilkaset MB zamiast tych 30GB. Zazwyczaj pokazuje komunikat "cannot find track size assuming 68". Probowalem rowniez przygotowac ta karte pod UAE ale jest dokladnie ten sam problem. Zrobilem diskparte partycje okolo 1 GB i z tym nie bylo problemu. Zarowno UAE jak i Amiga ja rozpoznala, HDTools bez gadania ja przyjal i zainstalowalem na niej bootujacego workbencha. Moje pytanie, to czy sa jakies ograniczenia co do wielkosci tych partycji amigowych ? Widzialem, ze ludzie maja na A1200 karty 64GB i dziala to bez problemu. Moze problem jest w samej A500 ?

Z gory dzieki za pomoc.
Pawel
[#2] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@hatson, post #1

Widzę że nie chcesz gotowca, czyli obrazu z CaffeineOS
Ok. Twój wybór, Nie będę nalegał.

CaffeineOS bazuje na WB3.9, i taki też system polecam ci zainstalować na partycji ID 0x76.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2025 21:30:21 przez Norbert
1
[#3] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@hatson, post #1

Problemem może być twoją wersja HDToolBoxa którą używasz. Z mojego doświadczenia najlepiej partycjonuje się z HDToolBoxem z OS 3.5. Sam używam systemu PFS3 na partycji 64 GB i działa to bardzo stabilnie.
[#4] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@hatson, post #1

Moje pytanie, to czy sa jakies ograniczenia co do wielkosci tych partycji amigowych ? Widzialem, ze ludzie maja na A1200 karty 64GB i dziala to bez problemu.

stare kicki maja stare scsi.device i dlatego hdtoolbox się "wykłada"
zmień kicka lub wgraj LOADMODULE 'm nowe scsi.device
:)
[#5] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@hatson, post #1

Jaki system chcesz postawić (OS3.1, OS3.2, OS3.9, ...) i pod jakim plikosystemem (FFS, SFS, PFS)?
[#6] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@Cezarykl, post #4

Tylko że Pistrom nie korzysta ze scsi.device do obsługi karty microSD w Raspberry.
Tutaj potrzebny jest SFS lub PFS
[#7] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@Norbert, post #6

z tego postu 1.
wynika coś innego
[#8] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@Cezarykl, post #7

O kurcze, nie wiedzialem, ze tutaj taka aktywnosc. Ledwie chwila i juz tyle odpowiedzi ! Dobra, widocznie robie cos zle. Co do systemu, to chcialem postawic 3.1 bo taki mam ale jakos specjalnie sie nie upieram. Mam tylko 1MB CHIP, wiec nie wiem, czy Cofeine jest dobrym pomyslem. Zeby HDtools zobaczyl karte od pistorma, to musze zmienic mu na brcm-sdhc. Myslalem, ze kwestia systemu plikow, to dopiero po zdefiniowaniu urzadzenia ma znaczenie. Ja mam juz na tym etapie problem. Sprobuje na nowszym OS bo to pewnie tu jest przyczyna bo przeciez na UAE tez mam dokladnie to samo.

Pozdrawiam
[#9] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@Cezarykl, post #7

Co wynika ?
Gdzie w poście 1 napisane jest coś o scsi.device ?
Wspomniane jest że pod kick3.1 karta microSD jest widziana przez Amige. I na pewno nie przez scsi.device.
[#10] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@hatson, post #8

I tak przecież będziesz używał karty graficznej, więc 1mb chip nie będzie ograniczeniem.
Hdtoolbox pod nowszym AmigaOS jest lepiej przystosowany do obsługi duzych dysków
[#11] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@Norbert, post #10

Dobra, mieliscie racje. Pod 3.1.4 wszystko poszlo kurna bez problemu. No wlasnie narazie nie mam cisnienia, zeby uzywac RTG. Czekam ewentualnie na podstawke pod Denise i spiecie go z pistormem bo ponoc takie cos powstaje.

Dzieki wam !
[#12] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@hatson, post #11

Czekam ewentualnie na podstawke pod Denise i spiecie go z pistormem bo ponoc takie cos powstaje.

Możesz jakieś źródło podać?
[#13] Re: Pistorm na A500 i problemy z podzieleniem karty sd na Amidze.

@Sounder, post #12

Zrodlem jest sam Michal Schulz, ktory mi o tym napisal w odpowiedzi na pytanie o pistorma pod chyba ostatnim filmem "Amiga bez sciemy". Ma byc to podstawka pod Denise w przypadku ECS, polaczona z portem kamery w raspberry. Brzmi obiecujaco.

Pawel
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem