kategorie: A2000/A3000, Sprzęt
[#1] Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA
Witam,
chcialbym uruchomic to ustrojstwo ze zdjecia a nie mam pojecia jak???
Czy bylby ktos tak uprzejmu i poprowadzil mnie za reke?

dodatkowo mam zamontowany emulator PC i tez nie wiem jak go uzywac.

prosze o pomoc

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2025 19:58:42 przez Radiance1
[#2] Re: Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA

@Radiance1, post #1

Na 1 zdjeciu masz kontroler ISA MFM/RLL Seagate ST11R. Dokumentacja jest tu: link.
Na drugim zdjeciu masz karte emulatora XT Commodore A2088XT rev. 4, drivery i instrukcja jest tu: link. Ten kontroler Seagate jest do pc i bedzie dzialal tylko z karta emulatora.
Instalacja polega na wlozeniu karty A2088XT w slot zorro, karty isa w slot isa, podlaczeniu dysku do kontrolera, zainstalowaniu softu - szczegoly w instrukcji.
1
[#3] Re: Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA

@docent, post #2

Mógłbyś mi pomóc z opanowaniem sprzętu? Mam w nim 2mb dodatkowe. Czy można też jakoś zainstalować kartę cf i whdload?
[#4] Re: Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA

@Radiance1, post #3

Czy można też jakoś zainstalować kartę cf i whdload

Nie. Ten kontroler działa tylko z kartą do emulacji PC.
[#5] Re: Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA

@snifferman, post #4

Mam w kompie kartę do emulacji PC jak to wszystko poinstalowac aby zadziałało?
[#6] Re: Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA

@Radiance1, post #5

No dostałeś linka do dokumentacji i softu. Ale to nie jest tak jak myslisz do WHD i systemu Amigowego. Karty podpinane pod szyne ISA są widziane tylko przez tą kartę XT i używane tylko w warstwie PC. Też mam taką kartę i to raczej ciekawostka niż coś użytecznego. Emulowane wyjście Video dla PC jest bardzo powolne i żeby móc sobie pograć w jakiekolwiek gierki raczej potrzeba jeszcze grafiki. Do WHD potrzebujesz kontroler HDD pod zorro lub jakieś turbo z nim.
[#7] Re: Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA

@Radiance1, post #3

Ale co tu opanowywac? Karty amigowe do slotu zorro sa z reguly autokonfigurowalne - wkladasz je i system juz je widzi. Drivery najczesciej sa w romie karty ale czasem trzeba je doinstalowac z dyskietki jak w przypadku tej A2088XT. Instalacja jest opisana w instrukcji - linka do niej dostales.
Do karty cf potrzebny jest kontroler ide, a2000 nie ma takiego wbudowanego (sa w a600, a1200, a4000).
Do whdload potrzebny bedzie dysk twardy. A2000 nie ma wbudowanego kontrolera hd, potrzebna jest dodatkowa karta do slotu zorro. Wiekszosc kontrolerow z epoki, ktore mozna zainstalowac w a2000 obsluguje dyski scsi.

Jak masz jakies inne karty czy dyski w tej a2000, to podeslij ich zdjecia, moze juz taki kontroler posiadasz.
[#8] Re: Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA

@docent, post #7

Zainstalowałem i odpaliłem emulator teraz program chce aby zainstalować dysk i muszę wcisnąć klawisz Y lecz niestety nie działa klawiatura. Jak zrobić aby zadziałała?
[#9] Re: Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA

@Radiance1, post #8

Klawiatura nie działa po stronie emulatora ?
Żadne klawisze ?
Szukaj Y na klawiszu Z jeśli domyślną jest niemiecka klawiatura.
[#10] Re: Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA

@Norbert, post #9

Pod workbench w shell klawiatura działa. Jak włączę emulator PC xt niestety nie działa już nic żaden klawisz. Jak zrobić aby klawiatura zaczęła działać pod emulatorem
[#11] Re: Amiga 2000 kontroler dysku i dysk MFA

@snifferman, post #6

Witam, uzylem program Amiga.janus próbuje in instalowac ale niestety pokazuje ze mam za mało miejsca na dysku prosi aby oproznic dysk tylko jak to zrobic?
Po 2 jak podczas instalacji wybiorę ze dysk ma boot to przenosi mnie do części gdzie są już foldery itd. Tylko nie ma nigdzie sekwencji startowej jak to po kolei zrobić. Mam do tego sprzętu dyskietki 5.25 ito ok 500szt chciałbym zobaczyć co tam na nich jest jak to działa. Pomóżcie proszę
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem