[#1] przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?
mam pytanie do ludzi używających KVMów ( tak to się chyba nazywa? - chodzi o przełącznik sygnałów wizji aby pod jeden monitor podłączyć np wyjście ze scandoublera i BVISION) - jakich używacie i jakie polecacie?

potrzebuje podłączyć obraz z AGI przez scandoubler i obraz z BVISON takim przełącznikiem do jednego monitora - ale no właśnie - potrzebuje też monitora - myślę o jakimś LCDeku - mam pytanie jak się prezentuje obraz z sc (wewnętrzny micronic) i obraz z Bvision na lcd i czym się sugerować przy wyborze monitora?

[#2] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@zangief, post #1

Wlasciwie wybiegne troche poza temat, ale kupujac zewnetrzny tuner, scandoubler moze okazac sie zbedny, poniewaz tryby palowskie bez problemu "wypromuje sprzetowo" taki tunerek... ;)

[#3] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@zangief, post #1

Witam.
W domu mam Przelacznik KVM firmy A-Ten i sprawuje sie bardzo dobrze.
Przelacznie nastepuje po dwukrotnym szybkim nacisnieciu klawisza Scroll Lock wiec Amigowa klawiatura nie zadziala.
Napisz cos wiecej o swojej Amidze: jaka obudowa, interface kliwaitury i myszy itp..
Wtedy cos doradzimy dokladniej bo przelacznikow KVM jest sporo do wyboru.
Pozdrawiam.
[#4] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@zangief, post #1

Musisz znaleźć przełącznik mający dodatkowe zasilanie zewnętrzne (oprócz standardowego z PS/2). Na Allegro jest KVM AK38, który zdaje się spełnia to założenie. Monitor LCD dopiero naprawdę pokaże niedoskonałości scandoublera wewnętrznego (bez ff). Może spróbuj pójść tropem monitora LCD z tunerem TV (wówczas obejdzie się bez przełącznika). O jakości obrazu z Agatki może wypowie się właściciel tego typu rozwiązania. Jeżeli monitor LCD, to chyba 17" bez wyjścia cyfrowego (zawsze to trochę taniej). Ja używam Samsunga i jestem zadowolony.
Powodzenia.

[#5] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@Lokaty, post #2

no właśnie ale ja mam już scandoubler...

scroll lock u mnie nie wypali bo go nie ma, klawiatura oryginalna, mysz amigowa - mój sprzęt:
A1200Desktop PPC603e/210MHz 040/30Mhz; 42MB RAM; ROM3.0; BVISION; AGA + scandoubnel wewn.
HDD 80GB i CDRWslimm - lada moment uruchomie - narazie jednak jeszcze bawie z taśmą żeby podłączyć i czekam na przejściówkę do slimma.

no własnie mam ten scandoublerek i przez niego chciałbym puścić AGAtkę - swoją drogą to jak by się trafił LCD z tunerem to wtedy podłączył bym tam jeszcze moją A600 - i wtedy to by było naprawdę spoko - A600 i A1200 w standardowych monitorach oraz LCD to naprawdę sporo miejsca zaozczędzone. Ale nie rozumiem czemu twierdzisz że na LCD obraz z Agi przez sc będzie słaby? Tzn jak to będzie się prezentować??

----------------------------------------------------------------------------------------------

swoją drogą - podłączał ktoś kiedyś do LCD z tunerem przez tenże tuner obraz z ECSa - jak to wygląda?

przy wyborzez LCD czy nalezy się sugerować - częstotliwością odświeżania poziomego? - więkrzość 15"ma 31,4kHz albo 30kHz to chyba należy patrzeć na te co mają 30?

Ostatnia modyfikacja: 04.04.08 10:29
[#6] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@Lokaty, post #2

a co myślisz o takim sprzecie?
http://allegro.pl/item340089379_zewnetrzny_tuner_tv_box_crt_lcd_encore_gw24_.html

parametry ma całkiem dobre, po za tym, deinterlace filter, ciekawe, jak to sie w rzeczywistości sprawuje

[#7] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@Bagheera, post #6

hmm to wydaje się całkiem niezłe...

[#8] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@Kitech, post #4

Zasilanie z PS/2 to po prostu 5V. Ja je wyprowadziłem z portu dżoja.
[#9] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@zangief, post #1

Obraz z BVision będzie się prezentował dobrze, bo karta ta jest w stanie wygenerować rozdzielczość macierzystą większości monitorów. Obraz ze scandoublera będzie prezentował się średnio, jak każdy w rozdzielczości niemacierzystej. Dodatkowo interlace będzie miał tu jakiś wpływ.
[#10] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@Bagheera, post #6

Zdecydowanie nie polecam! Brak wejścia "EURO" (takich tunerów zewnetrznych nie spotkałem).
W tunerze tym najlepsza jakość będzie na s-video ale będziesz musiał takie wyjście dolutować sobie do płyty A1200.

Co do przełączników KVM zdecydowanie polecam takie które mają możliwość podłączenia zewnetrznego zasilania lub pracują tylko z takim!
[#11] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@BULI, post #10

no nad tym właśnie myślałem, podłączył bym sobie amisię przez s-video,
PSXa przez composite, no i przez analog do planowanego LCD, a do DVI podłączył bym PCta, i by grało : ]

[#12] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@zangief, post #1

Ja przez lata używałem przełącznika mechanicznego (z 4 źródeł) i spisywał się bez zarzutu, czasem ekran zamigał na zielono, ale może by trzeba w środku podmuchać na kurz. Zresztą jest on do sprzedania
Bo teraz przestawiłem sie na LCD, który ma dvi i vga

[#13] Re: przełącznik sygnałów wizji i monitor - co kto poleca?

@zangief, post #1

Ja mam przełącznik D-Link, zasilany PS2, ręczny (trzeba nacisnąć button do przełączenia sygnału. IMO wygodniejsze niż zabawy z klawiaturą ;))

BVision podłączona do LCD LG Flatron L1715S, 1280x1024, prezentuje się ładnie (trochę niskie odświeżanie wprawdzie widać, ale who cares ;D).

AGAtka podłączona do Microvitka M1438S.

Ostatnia modyfikacja: 06.04.08 16:16
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem