[#1] Nowa przeglądarka internetowa
Trwało to dłużej niż byśmy chcieli, ale prace są już na tak zaawansowanym etapie, że z pełnym przekonaniem można powiedzieć iż ten rok w kwestii obsługi stron internetowych będzie przełomowy.

W ostatnim wpisie na platformie Ko-fi autorzy zapowiadają rychłe pojawienie się publicznej wersji alfa.
9
[#2] Re: Nowa przeglądarka internetowa

@MUFA-amigaone-pl, post #1

OWB to doskonały przykład, że wspólnie można więcej. Swoją cegiełkę dołożył MorphOS, AROS i OS4. To jednak można robić coś razem :)
6
[#3] Re: Nowa przeglądarka internetowa

To Odyssey, a co z portem Wayfarer dla AmigaOS4.x?

EDYTA: Okej, doczytałem: Opiera się na najnowszym porcie z AROS-a, a Webkit będzie z Wayfarera.

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2025 16:06:58 przez waldiamiga
1
[#4] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowa przeglądarka internetowa
[#5] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowa przeglądarka internetowa
[#6] Re: Nowa przeglądarka internetowa

Już sobie wyobrażam tą zabójczą prędkość ;)
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowa przeglądarka internetowa
[#8] Re: Nowa przeglądarka internetowa

@rbej1977, post #4

Przez cały ostatnio rok, Amigi używam do czytania newsów i dokumentacji pod ibrowse. Dać się da, wole tekst od obrazków.
1
[#9] Re: Nowa przeglądarka internetowa

Witamy więc userów OS4 w trybie - wszystko działa poprawnie, ale większość i tak za wolno
1
[#10] Re: Nowa przeglądarka internetowa

@michal_zukowski, post #9

We wpisie do którego linkowałem w pierwszym poście można znaleźć poniższe informacje:

"Jedna szczególnie istotna poprawka dotyczyła pamięci masowej Thread-Local Storage (TLS) używanej przez pthread_setspecific i pthread_getspecific. Wcześniej implementacja miała poważne problemy z wydajnością, które powodowały, że niektóre obciążenia wątkowe zajmowały ponad dwa pełne dni. Po zidentyfikowaniu i naprawieniu przyczyny źródłowej (zatwierdzenie 364dcbb), ten sam test kończy się teraz w zaledwie 35 sekund — drastyczny skok wydajności, który przynosi korzyści każdej aplikacji wielowątkowej polegającej na TLS.

Kolejna ważna poprawa została wprowadzona do memalign. Nowa implementacja jest znacznie wydajniejsza i, według naszych testów porównawczych, jest nawet 82 razy szybsza od poprzedniej wersji. Jest to szczególnie ważne dla silników internetowych, takich jak WebKit, które intensywnie wykorzystują wyrównane operacje pamięci podczas renderowania i przetwarzania układu."

No więc się zobaczy jak to będzie z tą prędkością przy codziennym użytkowaniu.
3
[#11] Re: Nowa przeglądarka internetowa

@MUFA-amigaone-pl, post #10

Jestem szczególnie ciekaw jak wypadnie benchmark Kraken lo tych wszystkich drastycznych przyspieszeniach.
2
[#12] Re: Nowa przeglądarka internetowa

@recedent, post #11

To sa wyniki z wersji 2.1 Odyssey (starszy engine niz obecnie) na procesorze Ryzen 2.3Ghz w porownaniu z Firefox (pod linux) na tym samym sprzecie.
2
[#13] Re: Nowa przeglądarka internetowa

@deadwood, post #12

Z tego co gadałem z Jacą problemem jest odsmiecacz i cała obsługa pamięci. Wszystkie strony ze skomplikowanym JS szybko wysycają cpu na same operacje GC. Wprowadzenie JIT wysyca jeszcze szybciej CPU. Opoznienia sprawdzanie GC przesuwa tylko problem w czasie, który dowala jeszcze mocniej. Bez wielu działających CPU/corów PowerPC stanie dęba.
[#14] Re: Nowa przeglądarka internetowa

@michal_zukowski, post #13

Zobacz wyniki w kolumnie "Concurrent JIT" oraz wierszu "AxRT". To jest scenariusz w ktorym kompilacja i GC przebiegaja na wielu watkach niezaleznych od glownego watku ORAZ wlaczona jest obsluga wielu rdzeni (w tym przypadku byly 4 rdzenie w moim Ryzenie). Wyniki zblizaja sie do Firefox.
[#15] Re: Nowa przeglądarka internetowa

@karolb, post #7

W 1993 roku o Superfrogu pisały gazety w czerwcowych numerach.

W grudniu 1993 roku wyszła pierwsza wersja AMoisaic.

Więc tak, można było wtedy przeglądać strony internetowe na Amidze. A czy ktoś się tym podniecał wtedy? Tego się pewnie nie dowiemy.
1
[#16] Re: Nowa przeglądarka internetowa

@hrw, post #15

Ja przeglądałem strony internetowe na mojej A1200 z 030 50 MHz coś w okolicach roku 1996. Pożyczałem modem i było pół nocy surfowania, na szczęście nie miałem często dostępu do tego modemu, to i rachunki nie były straszne.
Ale jak najbardziej to działało.
A Superfroga nie lubiłem nigdy :) Jeżeli u kogoś Amiga==Superfrog, to cóż ja na to poradzę...

Bardziej współczesne przeglądarki pod MOSa, czy OS4 pozwalają na wiele rzeczy (chociaż nie wszystko co można na "wiodących proszkach"), jednak brak mocy CPU jest odczuwalny. A na OS3, 68030 i NetSurf to już masakra.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2025 13:06:26 przez wali7
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem