[#1] Zakup A1222+
Zastanawiam się mocno nad zakupe A1222+ a jako że nie posiadam żadnego doświadczenia (oprucz emulacji) z nową amigą może ktoś powiedzieć czy to dobry wybór ? oczywiście uwzględniając cenę wiem że x5000 lepsza a jest prawie drugie tyle droższa.

Ps.
Czy zna ktoś ten sklep ?, jest godny zaufania (nie mogę też doszukać się tam czasu realizacji zamówienia)

https://www.amedia-computer.com/en/accueil/361-complete-a1222-tower.html
1
[#2] Re: Zakup A1222+

@ab76, post #1

Jaki system emulowałeś i na czym ? Ja bym zaczął od MOSa i AROSa, w koszty nie wpadniesz a zobaczysz czy będziesz korzystał. Sprzęt pod MOSa tani. AROSA odpalisz na każdym PC jako hosted, doświadczenie takie samo jak odpalanie natywne.
1
[#3] Re: Zakup A1222+

@Sventevith, post #2

Dwno temu miałem A500 potem A1200 z Apollo 1240. Obecnie mam Mac Mini z zakupionym MOS. Jeżeli chodzi o emelatory to WinUAE, FS-UAE i Qemu z emulacją AmigaOS 3.x i AmigaOS FE 4.1. System znam dobrze ale o ile emulacja AmigaOS 3.x działa bardzo dobrze to nie można już tego powiedzieć o Amiga OS 4.1.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 14:57:15 przez ab76
[#4] Re: Zakup A1222+

@ab76, post #1

Alternatywą dla A1222 będzie nowa płyta PowerPC o nazwie Mirari. MorphOS już na niej działa, AmigaOS4x miejmy nadzieję że wkrótce też zacznie. Cena nie jest jeszcze znana.
[#5] Re: Zakup A1222+

@waldiamiga, post #4

Mówimy o zakupie czegoś tu i teraz, znająć Amigowe środowisko projekt Mirari może jeszcze trwać kilka pięknych lat a i to nie wiadomo czy dojdzie do skutku.
2
[#6] Re: Zakup A1222+

@ab76, post #3

A to spoko jak po emulowałeś na QEMU to wiesz co i jak :)
1
[#7] Re: Zakup A1222+

@ab76, post #5

To nie ma nawet o czym gadać.... Masz srogo kwitu, kupuj X5000, masz średnio kwitu, kupuj A1222+, nie masz kwitu - siedź na emulacji QEmu. Dziękuję za uwagę, czytał Lucjan Szołajski.
2
[#8] Re: Zakup A1222+

@waldiamiga, post #7

No też tak myślałem, nurtuje mnie tylko jedno pytanie czy ten sklep "amedia-computer" jest wiarygodny no i nie mogę znaleść nigdzie w jakim terminie będzie zrealizowane zamówienie. Nie chciałbym się zdziwć i czekać z rok zanim uklepiom jakąś nową partje szeroki uśmiech. Znalazłem jeszcze na Amiga Kit i się zastanawiam gdzie lepiej kupić ?
https://amigakit.fr/?page=full&pid=4&lang=en

Tu niby przynajmniej piszą "Po złożeniu zamówienia firma AAA Technology zmontuje system A1222 w ciągu 6–8 dni roboczych."

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 19:59:36 przez ab76
[#9] Re: Zakup A1222+

@ab76, post #8

Za dużo kwitu można kupić Ryzena 9 i będzie na QEMU wydajność A1222 a i na codzień Ryzen 9 się przyda :D

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 20:37:23 przez Sventevith
[#10] Re: Zakup A1222+

@Sventevith, post #9

Za dużo kwitu można kupić Ryzena 9

Apage Satanas!
1
[#11] Re: Zakup A1222+

@waldiamiga, post #4

Daj spokój kolega pyta o coś dostępnego teraz a nie za 5 lat OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem