kategoria: ANSI C
[#1] GCC 2.7.0 - Include
zainstalowałem gcc 2.7.0 i okazało się że gcc nie dołącza mi plików z katalogu w ktorym został uruchomiony, chodzi mi o dyrektywę #Include "plik.h"
[#2] Re: GCC 2.7.0 - Include

@SQra, post #1

Czy GCC wyświetla jakiś komunikat o błędzie dot. dyrektywy #include?

Rozumiem, że nie odczytuje plików z bieżącego katalogu, czy również z katalogu z nagłówkami systemowymi, np. #include <exec/types.h>?

Możesz dodać katalogi do szukania nagłówków podając odpowiedni argument do GCC.

Czytanie dyrektyw, to jest to faza preprocesora, przed właściwą kompilacją.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 21:38:50 przez Hexmage960
[#3] Re: GCC 2.7.0 - Include

@Hexmage960, post #2

podaje komunikat no such file or directory.
[#4] Re: GCC 2.7.0 - Include

@SQra, post #3

Spróbuj przełącznika -I i podaj najlepiej bezwzględną ścieżkę do katalogu z nagłówkami, np.:

GCC -I Work:Programs/Include
[#5] Re: GCC 2.7.0 - Include

@Hexmage960, post #4

przełącznik -I działa i czyta te nagłówki, ale nie czyta z bieżącego katalogu
[#6] Re: GCC 2.7.0 - Include

@SQra, post #5

Hmm.. rozumiem, że w bieżącym katalogu masz swój Plik.c oraz Plik.h? Innymi słowy oba pliki są w tym samym katalogu?

GCC szuka najpierw w katalogu z aktywnie preprocesowanym plikiem, a nie w katalogu, w którym został uruchomiony.

Więc być może to kwestia innego rozumienia "bieżącego katalogu" dla GCC. Proszę podaj używane odwołanie do GCC.
[#7] Re: GCC 2.7.0 - Include

@Hexmage960, post #6

gcc plik.c -o plik, ja wiem że mogę katalog dodać za instrukcją -I, ale to nie eleganckie, nie ma jakiegoś skrótu ? dla bieżącego katalogu ?
[#8] Re: GCC 2.7.0 - Include

@SQra, post #7

gcc plik.c -o plik, ja wiem że mogę katalog dodać za instrukcją -I, ale to nie eleganckie, nie ma jakiegoś skrótu ? dla bieżącego katalogu ?

Zgoda, że to nieeleganckie rozwiązanie. Skrót do aktywnego katalogu to puste cydzysłowie "". Ale nie powinno to mieć miejsca. Ja bym sprawdził jeszcze SnoopDOSem, żeby zobaczyć, gdzie szuka pliku "Plik.h" bo coś z tym GCC jest nie w porządku.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 22:42:49 przez Hexmage960
[#9] Re: GCC 2.7.0 - Include

@Hexmage960, post #8

podwójny cudzysłów nie działa, / - też nie działa
[#10] Re: GCC 2.7.0 - Include

@SQra, post #1

Odpowiem trochę nie na temat – czemu nie 2.95.3? Wersja 2.95.3-4 to ostatnia jaka działa bez problemów na klasycznej Amidze i w niej takich problemów nie zaobserwowałem, a używam intensywnie.
[#11] Re: GCC 2.7.0 - Include

@Krashan, post #10

Dobra, chyba nic nie da się z tym zrobić.
[#12] Re: GCC 2.7.0 - Include

@SQra, post #11

Na GCC sie nie znam, ale byc moze szuka tego pliku w innym miejscu niz przypuszczasz.
Czyli albo sprawdz DosTrace-em lub SnoopDos-em gdzie to jest.
Albo skopiuj ten plik do wszystkich mozliwych katalogow jakie GCC uzywa, czyli sklonuj go w wielu kopiach.

Mozesz jeszcze sprobowac zmienic nazwe tego pliku na inna, moze cos ta nazwa nie pasuje z jakis powodow.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem