[#1] TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)
Próbuję zmusić OS 3.9 do używania TTF-ów, ale za diabła nie mogę zrozumieć, dlaczego np. tu:

Klikam „Install” i nic się nie dzieje.

Poza tym, tak se poinstalowałem, że CLI wygląda tak:

Na dokładkę, postanowiłem se powalczyć z Magellanem II - i tam maksymalny rozmiar czionki dla TTF to jest 24 punkty. Nic z tego nie rozumiem.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 20:14:50 przez OSH
[#2] Re: TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)

@OSH, post #1

To jest czarna magia. Sam kiedyś z tym walczyłem i coś tam się udało przekonwertować ale z różnym skutkiem. Może Krashan coś podpowie w końcu stworzył bibliotekę ttf.library.

Raczej znajdź i zainstaluj program TypeSmith. Tam możesz konwertować między ttf a fontami bitmap.

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2025 21:12:43 przez ppill
[#3] Re: TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)

@OSH, post #1

Lata temu, gdy A1200 była moim jedynym kompem (czyli przed 1999 rokiem) używałem jakiegoś softu umożliwiającego używanie fontów TTF zamiast zwykłych amigowych czcionek w fonts: pod OS3.1. Na pewno nie było to niewygodne rozwiązanie systemowe.
To było chyba coś z Aminetu, czcionki jak pamiętam miałem z Windowsów. Działało bardzo fajnie.
[#4] Re: TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)

@wali7, post #3

[#5] Re: TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)

@ppill, post #4

freedom.library

No ale to jest przecież starsze niż węgiel, z 1998. Jest już znacznie nowsza freetype2.library. Tyle że pod OS 3.9 nie można jako czcionki systemowej zainstalować dowolnej czcionki TTF, bo coś tam. Nie wiem, co za durne ograniczenia są w tym systemie, może ktoś bieglejszy mi wyjaśni, dlaczego jako czcionki systemowej nie mogę mieć Ariala?

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2025 00:07:19 przez OSH
[#6] Re: TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)

@OSH, post #1

[#7] Re: TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)

@Ponki1986, post #6

Tutaj zaglądałeś?

Tak, ale po pierwsze tam jest opisany pakiet TTFLibrary, a nie Freetype2 a po drugie, nie ma tam odpowiedzi na to, dlaczego jako „System default font” nie można sobie wybrać dowolnej czcionki.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2025 07:45:02 przez OSH
[#8] Re: TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)

@OSH, post #5

dlaczego jako czcionki systemowej nie mogę mieć Ariala?
Bo czcionka systemowa musi być o stałej szerokości (ta, która jest np. w okienkach CLI).
1
[#9] Re: TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)

@Krashan, post #8

A po czym to poznać Grzegorzu?
[#10] Re: TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)

@OSH, post #9

A po czym to poznać Grzegorzu?
Po tym, że każda litera zajmuje tyle samo miejsca. Z popularnych czcionek TryeType np. Courier New. Często takie czcionki mają w nazwie "Mono", skrót od słowa "monospaced".
1
[#11] Re: TrueType i AmigaOS 3.9 (oraz Magellan II)

@Krashan, post #10

No to sobie wybrałem DejaVu mono, ale dalej rozstrzelone jak cholera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem