[#1] rozgałęziacz portu krawędziowego, zorro II i takie tam...
mam rozgałęziacz złącza krawędziowego do A500. Wygląda bardzo prosto - z jednej strony złączka na zęcze krawędziowe - z drugiej strony dwie płytki z takim samym złączem jak na płycie A500. Rozgałęziacz wygląda bardzo prostu - poprostu każda ścieżka wychodząca ze złącza kraw. z płyty głównej dzieli się na dwie i wychodzą one do dwóch złącz. Niestety mam to trochę uszkodzone ( pęknięte - muszę tylko zlutować przerwane ściechy) i nie wiem jak to działa - A500 zobaczy dwa urządzenia podłączone do jednego złącza krawędziowego??? używał ktoś kiedyś tego?

Bo jeśli tak to przecież są schematy prostej przejściówki z takiego złącza na ZORRO II - bo w zasadzie elektrycznie to jest to samo... - wychodziło by na to że łatwo można zrobić sobie dwa sloty zorro II do A500 albo jeden slot ZORRO II i a drugie normalne złącze (żeby nie mieć go zablokowanego) ...

co na to szanowni forumowicze?? :)

Ostatnia modyfikacja: 08.04.08 12:29
[#2] Re: rozgałęziacz portu krawędziowego, zorro II i takie tam...

@zangief, post #1

Używał, owszem. Zobaczy dwa urządzenia, pod warunkiem że nie będą się ze sobą gryzły. Ja miałem tych przyczepek do A500 od groma i wszystko działało, ale np nie polubiło się z kartą turbo na 020 (nie pamiętam jakiego producenta). Aha miałem podczepione jednocześnie Mega RAM Elsat + Kontroler HDD Elsat + kickstart 2.04 (zewnętrzny) na tej krawędziówce do tego CD-ROM A570.
[#3] Re: rozgałęziacz portu krawędziowego, zorro II i takie tam...

@C2H5OH, post #2

czyli poprostu działać będą na tym urządzenia które nie będą się gryzły " tak na chłopski rozum" - dajmy na to twardy dysk i cdrom np MEGA RAM HD i A570 gryźć się nie będą ale np dwa autobootujące się kontrollery HDD będą się żarły tak? więc może te dwa złącza zorro zadziałałby?

[#4] Re: rozgałęziacz portu krawędziowego, zorro II i takie tam...

@zangief, post #1

Witam
Odnośnie tematu gdzie można znaleźć schemat przejściówki złącza krawędziowego A500 na ZORRO II ? Można prosić jakiś link ?

[#5] Re: rozgałęziacz portu krawędziowego, zorro II i takie tam...

@KrisbA, post #4

jest na aminecie w katalogu docs/hard - poszukaj pod tytułam ZORRO II, A500 ZORRO II. Kiedyś pytałem o to w Animartcie - nie ma ale gość pisał że jest w stanie zrobić takie przejście w cenie 80zł...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem