[#1] Dysk Compact Flash
Witam!

Jestem "nowym" amigowcem niedawno zakupiłem a1200 z HD i właśnie... Owy dysk raczej mi padł (nie widać go w tych opcjach bootowania na poczatku) Postanowiłem więc sobie założyć teraz dysk CF. Niestety nie mam żadnych dyskietek systemowych, więc chciałem go sobie przygotować pod WinUAE. Moje pytanie brzmi czy moge to bezproblemowo zrobić? To znaczy podłączyć sobie CF przez czytnik do PC postawić na nim system, a potem go przenieść i zamontować w amidze (przez adapter cf-ide44) i będzie działał tak jak normalne talerzowe HD?
[#2] Re: Dysk Compact Flash

@innuendo, post #1

Będzie śmigać. Jedynym problemem jaki możesz mieć to partycjonowanie i formatowanie karty. Dla ułatwienia polecałbym zrobić to sobie na Ami, a pod WinUAE tylko skopiować system.

[#3] Re: Dysk Compact Flash

@widelec, post #2

nie rozumiem czemu....

[#4] Re: Dysk Compact Flash

@arti4-92, post #3

U mnie czasami UAE nie chce widzieć karty jako dysku i muszę ja montować jako folder. A po takim montowaniu nie da rady nic zrobić HDtoolbox'em.

[#5] Re: Dysk Compact Flash

@innuendo, post #1

witam, mnie sie to udalo bez problemu, przygotowywalem tak karte cf dla a600 (wb 2.1) jak i dla a1200 (3.0 i 3.1) robilem to wg instrukcji kolegi Valwita: http://valwit.net/uaehd.html

[#6] Re: Dysk Compact Flash

@dritt, post #5

Hmm kolejne pytanie. Już postawiłem sobie WB na karcie w sposób jaki opisał valwit. Teraz czekam na adapter, który zamówiłem. Martwi mnie tylko jedno. Gdzieś wyczytałem, że CF Kingstona 1gb "z kwiatkiem" nie działają w Amidze (akurat posiadam właśnie tego Kingstona). Ktoś wie coś więcej na ten temat? Jaka może być tego przyczyna? Skąd wiedzieć jaką kartę kupić, żeby działała? A może nie działają tylko przez PCMCIA a jako dysk już tak?

Ostatnia modyfikacja: 12.04.08 11:56
[#7] Re: Dysk Compact Flash

@innuendo, post #6

może chodzi o napięcia ??

[#8] Re: Dysk Compact Flash

@innuendo, post #6

innuendo napisał(a):

Gdzieś wyczytałem, że CF Kingstona 1gb
> "z kwiatkiem" nie działają w Amidze (akurat posiadam właśnie
> tego Kingstona).

Kupiłem niedawno właśnie taką kartę i jako HDD działa bezproblemowo, ale za to Amiga nie widzi jej w czytniku PCMCIA-CF. Tzn. Prepcard rozpoznaje kartę i jej rodzaj, ale urządzenie CF0: nie jest widoczne w systemie. Podobna karta, ale 512 MB, działa bez zarzutu jako HDD i w PCMCIA.
[#9] Re: Dysk Compact Flash

@Louis, post #8

O dzięki to mnie uspokoiłeś. Swoją drogą ciekawe od czego to zależy, że przez PCMCIA nie działa. Może chodzi o te typy? (typ I i II) czytałem też, że Amiga nie obsługuje 32 bitowej PCMCIA tylko że nie spotkałem się w opisach, żeby podawali ilo bitowy jest adapter czy karta.
[#10] Re: Dysk Compact Flash

@innuendo, post #9

podejrzewam ze 16-bitowych od dawna nie produkuja, wydaje mi sie za 32-bitowa ami obsluzy tyle ze wolniej

Ostatnia modyfikacja: 12.04.08 20:50
[#11] Re: Dysk Compact Flash

@innuendo, post #9

Może przejściówkę PCMCIA mam kiepską. Jeszcze większe problemy mam z kartą CF Kodak - 128MB. Też jej nie mogę użyć. Włożenie czytnika PCMCIA z zamontowaną tą kartą blokuje Amigę i pomaga tylko reset.
Za to SanDisk 16 MB działa jak złoto.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem