kategoria: A500
[#1] Amiga 500 rev6 1mb chip + 1,75 Slow
Witam, przeczytałem tematy o rozszerzeniach do A500 i zgłupiałem już.
Posiadam takie rozszerzenie z podstawką pod Garry chciałbym uzyskać 1mb chip + 1,75 slow
Aktualnie mam na płytę nalutowane dodatkowe 4 kości w podstawkach co daje mi 1mb chip.
Moje pytanie to jak przezworkować płytę aby widziane było 1mb chip + 1,75 slow z tym rozszerzeniem.
[#2] Re: Amiga 500 rev6 1mb chip + 1,75 Slow

@abadon11, post #1

Podłącz i popatrz co ci pokazuje AmiKit
[#3] Re: Amiga 500 rev6 1mb chip + 1,75 Slow

@abadon11, post #1

W rev. 6A nie da się jednocześnie korzystać z rozszerzenia pamięci na płycie i pod klapką.
W Twoim przypadku możesz mieć 1MB chip bez slow lub 0,5MB chip + 1,75MB slow.
Są rozszerzenia, które dają 1MB chip i 1,5MB slow, ale mają inną podstawkę pod Garego, z której wychodzi kabelek do JP2.
[#4] Re: Amiga 500 rev6 1mb chip + 1,75 Slow

@heman70, post #3

Dzięki i o taką konkretną odpowiedz mi chodziło , no nic zależało mi właśnie aby mieć 1mb chip 1,75 slow, podłączyłem rozszerzenie i faktycznie jest wykrywane 0,5mb chip i 1,75 slow w takim razie wystawię rozszerzenie na którymś z znanych portali w dobrej cenie ,może się komuś przyda.
[#5] Re: Amiga 500 rev6 1mb chip + 1,75 Slow

@abadon11, post #4

Jeśli chcesz mieć dużo słow RAM (1,5 MB) i 1 MB chip RAM na A500 rev 6, to jednym z rozwiązań (może jedynym, nie wiem) jest instalacja karty 68EC020TK.
Obok 68EC020 28 MHz, 8 MB FastRAM i kontrolera IDE dostaniesz jeszcze 1,5 MB slow RAM. Pamięć ta przez komputer jest rozpoznawana jako slow RAM (bo po prostu w tej przestrzeni adresowej jest mapowana), ale jej szybkość jest dokładnie taka sama jak fast RAM. Same plusy.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem