kategorie: iMac G5, MorphOS 3.x
[#1] iMac G5 A1145 - problemy z wifi
Cześć!

Udało mi się upolować sprzęt jak w tytule.
Zainstalowałem MorphOS oraz Chrysalis - licencja na MorphOS jest kupiona więc nie bujam się z ograniczeniem czasowym.
Jedno co mnie na razie trochę wkurza to to, że wifi dość często odpływa i nie da się go przywrócić do życia poprzez wyłączenie i włączenie w ustawieniach systemu. Jedyne co pomaga, to restart kompa.
Mam pecha, czy tak to już jest. A może jest na to jakieś lekarstwo. Nie próbowałem jeszcze podpięcia po kablu, ale pewnie tak się skończy.

BTW, chętnie przyjmę jakieś dodatkowe porady odnośnie tego konkretnego modelu. Na razie został rozebrany w celu wymiany pasty na procku itd, oraz wymieniony HDD na SSD 250GB. RAM łącznie 2.5 GB
2
[#2] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@oushi, post #1

Użytkuje na lapku i mam podobne doświadczenia z wi-fi. Jak już złapie i "dogada" się to jest OK . Ale ma z tym problemy. Po kablu najpewniej.
[#3] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@arturB, post #2

No to u mnie jest tak, że po starcie systemu dogaduje się bez problemu. Tylko w trakcie używania nagle przestaje robić. No nic, trzeba będzie ciągnąć druta
1
[#4] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@oushi, post #1

Gdzieś był na forum podobny wątek i z tego co pamiętam to wina była po stronie routera. Spróbuj połączyć się z innym WiFi, może HotSpot z komórki i zaobserwuj czy dalej tak będzie się działo.
1
[#5] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@oushi, post #1

Potwierdzam - mam tak zarówno na ww. iMaku jak i miniaczu. Znudziła mi się walka więc podłączyłem po kablu.
1
[#6] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@_arti, post #5

Tak było w UPC. Teraz Play.
System lubią się gryźć z mosem
1
[#7] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@Pero, post #6

Ja mam akurat lokalną kablówkę i to samo.
[#8] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@oushi, post #1

Nie miałem takich problemów na swoim A1145, zresztą na PowerBookach (A1138 i A1139) też nie. Kiedyś, gdy nie było jeszcze sterownika do AirPortu i użytkowałem kartę Cisco Arionet w PCMCIA to czasem gubiła zasięg/sygnał. Może karta AirPort coś nie teges?
[#9] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@oushi, post #3

Zawsze możesz się pobawić jeszcze w nanoroutera podłączonego do portu Ethernet i działającego w trybie klienta. Takie "WiFi dla ubogich", ale na pewno w nowszym standardzie niż ten obsługiwany przez archaicznego AirPorta w Twoim iMacu.
[#10] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@Pero, post #6

Odpowiedź na:

Tak było w UPC. Teraz Play.
System lubią się gryźć z mosem

No właśnie u mnie jest Play (dawne UPC)
[#11] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@waldiamiga, post #8

Może karta AirPort coś nie teges?

Na MAC OS X Tiger spokojnie pobieram przez ftp duże ilości dużych plików. Nic nie zrywa.
Trudno, będę używał eth
[#12] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@oushi, post #11

To niestety jest sprawa znana, że AirPorty działają lepiej pod OSX niż pod MorphOS-em. Prawdopodobnie applowskie sterowniki używają jakiejś nieudokumentowanej specyfikacji układu, która poprawia działanie sieci. A może to w "naszych" sterownikach wkradł się jakiś niewykryty jeszcze bug? Trudno powiedzieć.
[#13] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@waldiamiga, post #8

Teraz też mam pcimke w PB.
Jest ok
A w mini używałem na kablu extender tplink.

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2025 10:25:44 przez Pero
[#14] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@Pero, post #13

Ja długo używałem wifi pod miniakiem, było OK. Z ciekawości potestuję pod PB G4, oczywiście pod MOSem.
[#15] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@wali7, post #14

Wiesz, wiele kłopotów wynika z tego że technologia WiFi stale idzie do przodu, a stare hardware obsługuje tylko stare protokoły.
1
[#16] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@oushi, post #1

Udało mi się upolować sprzęt jak w tytule.

Można zapytać za ile i gdzie?

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2025 14:09:16 przez luk
[#17] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@luk, post #16

Interesuje Cię takie "cóś"?
[#18] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@Pero, post #17

Nie, a co?
[#19] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@luk, post #18

Posiadam do zbycia.
[#20] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@Pero, post #19

Jeśli chcesz oddać w dobre ręce to znam kogoś kto by używał.
[#21] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@luk, post #16

Można zapytać za ile i gdzie?

Vinted. Przyjechało do mnie z Litwy. Dałem jakieś 235 zł (w tym są koszty przesyłki i ubezpieczenie vinted).
Opisany był "brak systemu operacyjnego". Udało się zainstalować Mac OS na dysku który był w środku. IMHO cena taka, że jak za darmo
1
[#22] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@koczis, post #20

Za cenę licencji.
problem z cdromem, ale nie walczyłem i włożony ssd
[#23] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@recedent, post #15

Może tak być, 20 lat minęło...
[#24] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@Pero, post #22

Dam znać koledze, jak będzie zainteresowany to na priv się dogadacie co i jak.
[#25] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@oushi, post #21

Gratuluję świetnej ceny i tego, że mimo problemów z wifi wszystko działa. Ja iMaca (oraz drugiego Maca, z M4;) mam na kabelku i nawet nie pomyślałem, żeby podłączać inaczej, co innego laptop. Ale rozumiem, że nie zawsze tam gdzie chcemy postawić kompa wygodnie jest ciągnąć kabelek ethernetowy.
[#26] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@luk, post #25

Mi przez kilkanaście lat nie przyszło do głowy żeby morphosowego PowerBookaG4 podłączyć do sieci kablem. Od początku miałem na nim sieć przez WiFi. Nawet wtedy gdy nie było jeszcze sterowników do wbudowanej sieciówki to miałem jakąś na PCMCIA. Niedługo później sterowniki się pojawiły i od tamtej pory jadę na tym co jest w środku PowerBooka. Nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek mi się rozłączył. W międzyczasie zmieniłem raz router i też nie odczułem różnicy. Z tego co widzę po tej rozmowie to chyba miałem szczęście. No cóż... przynajmniej w tym.

Ale pamiętam, że kiedyś byłem z PowerBookiem u pewnego gościa i u niego faktycznie WiFi potrafiło się rozłączać. Na tyle było to irytujące, że po prostu podłączyłem się do hotspota włączonego na moim iPhonie i było ok.
[#27] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@MDW, post #26

Ja swojego Powerbooka do iPhonowego hotspota nie potrafie podlaczyc. Musze posilkowac sie starym Alcatelem 1 i smiga az milo. Oczywiscie byloby lepiej/wygodniej uzywac iPhona no ale...
Jakies porady ?
[#28] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@Elvis, post #27

Dobra, juz ogarnalem. Nie bylo pytania.
[#29] Re: iMac G5 A1145 - problemy z wifi

@luk, post #25

No i po kabelku idzie ładnie. W sumie to chyba nawet lepiej niż po wifi nawet wtedy kiedy działało.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem