kategoria: Sprzęt
[#1] Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy
Taka oto ciekawostka:
8
[#2] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@radekcz, post #1

Ja do tej pory nie wiem, czy jak na FB jest paczka 10 nowych dyskietek, to czy będą pasowały do Amigi. Coś kojarzę, że do Amigi są bodaj DD a HD są do PC ale (?) można sformatować pod Amigę też (??).

Jeśli ten filmik wyjaśnia takie niuanse, to z chęcią obejrzę.
1
[#3] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@_DiskDoctor_, post #2

Zacząłem oglądać... ale dosyć długi film.
1
[#4] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@wali7, post #3

Długi, ale bardzo dobrze przygotowany. Chyba jeden z lepszych tego kanału w ostatniej dekadzie. Musimy wysłać Borgowi linka, żeby uczył się od najlepszych. Oczywiście żartuje, bo pewnie on to montował.

Ps. Na YT jest funkcja zmiany szybkości odtwarzania. Można obejrzeć film w prędkosci 1.5x albo 1.75x a nawet 2.0x. Polskie filmiki oglądam w większości 2x lub 1.75x w zależności jak szybko mówią. Angielskie raczej 1.5x -1.75x. Można zaoszczędzić dużo czasu.
1
[#5] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@snifferman, post #4

Tak, oglądnąłem. Fajny, też mi się podobał.
[#6] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@radekcz, post #1

Dyskietki, kurcze pamiętam jak by to było wczoraj. Najpierw u kolegi na Atari (Bruce Lee), później u nauczyciela za kajtka na C64 (Pirates). To było marzenie mieć takie sprzęta. Po kilku latach gdy już byłem podlotkiem doświadczyłem zabawy z komputerem C64 i stacją magnetofonową i po jakimś czasie gdy zrozumiałem bolączki kasety i przewagi dyskietki to już nic nie mogło mnie powstrzymać przed decyzją zakupu owego sprzętu bo giery były bogatsze i nie trzeba było przewijać taśmy by odpalić konkretny tytuł lub program (do malowania, muzyki czy programowania). Pełna automatyzacja. Dyskietki to był inny świat.
[#7] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@radekcz, post #1

To podstem to człowiek Borga !
[#8] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@snifferman, post #4

Z prędkościami na YT robię dokładnie tak samo. :)
[#9] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@_DiskDoctor_, post #2

Tak a nawet więcej jest na tym filmie. Inżynieryjne "mięsko", trochę historii, Amigi escomowe, własny kontroler stacji dyskietek, różnice między PC a Amigą, modulowanie sygnału, opis pinów, sygnał ready i motor on, podgląd sygnałów na oscyloskopie, budowa ścieżki, podział na sektory OK

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2025 20:34:18 przez pong777
1
[#10] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@pong777, post #9

Oj namawiał, namawiał... I namówił!
[#11] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@_DiskDoctor_, post #2

Ja do tej pory nie wiem, czy jak na FB jest paczka 10 nowych dyskietek, to czy będą pasowały do Amigi. Coś kojarzę, że do Amigi są bodaj DD a HD są do PC ale (?) można sformatować pod Amigę też (??).

W tamtych czasach w ogóle ani ja ani żaden z moich kolegów posiadaczy amigi nie przejmowaliśmy się tym zagadnieniem. Szedłeś do sklepu, kupowałeś i działało. Tylko jednego kolegę miałem z escomową A1200 ale nie przypominam sobie aby wspominał o problemie.
1
[#12] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@Madman, post #11

Tak, ale nie kosztowały bajońskich sum jak teraz

Nie chcę zrobić dużego wydatku jeśli okaże się, że coś, co kupiłem, nie przyda mi się.
[#13] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@_DiskDoctor_, post #2

Będą pasowały, zapewne ciężko by było znaleźć kogoś, kto nie ma czegoś nagrane na dyskietce HD, sam mam ich sporo. Stacja DD ma skalibrowane parametry zapisu/odczytu (prąd magnesowania, wzmocnienie sygnału odczytu) pod nośnik magnetyczny na dyskietkach DD, dyskietki HD też działają, choć mogą być mniej żywotne i z racji spadku jakości od pewnego okresu ich produkcji, mogą się pojawić szybko "bad sectory". Najlepiej kupować dyskietki DD, ale nie zawsze masz taki wybór albo portfel się zamyka od środka.

Stacje od C64 miały za słaby prąd magnesowania, by zapisać cokolwiek na dyskietkach HD, ale zdarzały się stacje w C128, którym się to udawało. W Amidze traktuj dyskietki HD jako gorszej jakości dyskietki DD, myślę, że musiałbyś mieć dużego pecha z egzemplarzem swojej stacji, żeby nie była w stanie ich zapisać i odczytać. Może ktoś się podzieli informacją, czy miał tego rodzaju problemy.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2025 13:11:18 przez bulbulator
2
[#14] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@_DiskDoctor_, post #12

ja używam dyskietek HD do CD32, ale i mam też stację dyskietek ze starego laptopa PC'towego Dell i działa wszystko dobrze, ale nie sądzę, żebyś miał jakikolwiek problem na oryginalnej stacji Amigowej.
1
[#15] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@_DiskDoctor_, post #12

Mam praktycznie same dyskietki HD i to z epoki, wszystko działa 🤣 nikt się nie przejmował czy jest DD czy HD ważne było by była Verbatim
4
[#16] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@mike100, post #15

Ja w latach 90tych gdy kupiłem Verbatimy to połowa miała błędy od samego wyjęciabz pudełka. Stacja A600 sobie z nimi kiepsko radziła. Dane były nie trwałe. To był dla mnie taki troche koniec epoki dyskietkowej, bo DD noe dało się już kupić u mnie w mieście.
[#17] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@snifferman, post #16

Ja mam jakieś noname z epoki co działają lepiej niż dyskietki kupione w latach 2000. A noname wtedy to były odpady z firmowych dyskietek, które nie przeszły kontroli jakości.
[#18] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@QkiZ, post #17

Ja mam firmowe od C=

I killa innych

Zafoliowane też jakieś sie znajdą

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2025 20:17:21 przez snifferman
[#19] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@snifferman, post #16

Verbatimy to połowa miała błędy od samego wyjęciabz pudełka. Stacja A600 sobie z nimi kiepsko radziła.

Nigdy nie miałem problemu, 😁 z verbatimkami, były jeszcze BASFy ale były droższe :szeroki uśmiech co i tak nie zmienia faktu że o istnieniu formatów DD/HD dowiedziałem się dopiero w czasach PC szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2025 12:40:58 przez mike100
1
[#20] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@mike100, post #19

Dyskietki HD i DD różnią się w budowie. Patrząć pod światło przez dyskietkę, można zobaczyc, że HD jest bardziej transparentna i ma mniejszą grubość. W latach 90tych, gdy miałem A600 bez HDD byłem zmuszony kupić Verbatimy 1.44, bo DD już w sklepach nie było. Dane szybko się degradowały. Wyjęte z zafoliowanego pudełka przy pierwszym formatowanou sypały błędami. Myślałem, że stacja się kończy, ale stare dyskietki DD działały.

Myślałem o dokupieniu HDD, ale chyba plan był, żeby dozbierać $$$ i szarpnąć się na A1200 bo taniały. PCty też staniały i zamiast Amigi taniej było kupić P200MMX co ciekawe, te same dyskietki HD działały na PCtowej stacji bez błędów, ale krócej niż DD. Dyskietki DD były popularne w latach 80tych kiedy jeszcze produkowano wszystko, żeby się nie psuło. Lata 90te to już slogan "taniej taniej" i jak się popsuje to kupią drugą i lepszy zysk.

Używane dyskietki DD w DE można upolować za 20-30e za 100szt. Kilka lat temu nawet za darmo oddawali, bo szkoda im było wyrzucać
[#21] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@snifferman, post #20

dej :)
1
[#22] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@radekcz, post #1

link

To tez moze byc ciekawe, jakby chcial ktos zrobic wlasne customowe dyskietki (from scratch) do gry czy jakiegos innego programu.
W sumie dzoje juz robia, to i dyskietki tez mozna :)
[#23] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@Don_Adan, post #22

No nie wiem, oglądałem ten film jak wyszedł i z tego co pamiętam, finał ponad 20-minutowego dzieła "jak zrobiłem dyskietkę" był taki, że... w sumie to nie działała
[#24] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@okejokej, post #23

Też widziałem ten film i potwierdzam.
[#25] Re: Dyskietki - nośniki dziecięcych marzeń amigowców i pececiarzy

@snifferman, post #20

W 2000 r. miałem A1200 w towerce Mikronika i kartę Elbox 4 MB z koprocesorem 68882/33. Wtedy zrobiłem ciekawy deal - kolega potrzebował monitor do PC, to załatwiłem mu 15-calowego, w zamian wziąłem monitor C 1084S i 2000 dyskietek jechałem wtedy na starszym tv, to przesiadka na monitor była totalnym kosmosem. Dyskiietek aż tylu nie potrzebowałem, to sprzedawałem w pakietach po 100 sztuk

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2025 15:38:20 przez Nightmare777

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2025 15:39:16 przez Nightmare777
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem